functioneaza din anul 1940 Centrul de Cercetari Antropologice „Francisc Rainer”. Nu mai putin de 6.000 de cranii, apartinand unor persoane decedate intre anii 1920-1940, constituind un material didactic de exceptie pentru specialistii in domeniu, au fost stranse cu truda de reputatul om de stiinta.
Aparuta ca stiinta independenta la sfarsitul secolului al XVII-lea, antropologia a fost definita ca o istorie naturala a omului. Ea era considerata o stiinta de sinteza, care incerca sa explice omul ca fenomen biologic si social. Antropologia romaneasca se ocupa cu studiul variabilitatii omului, a originii si a raselor sale in corelatie cu factorii de mediu. Fondatorul scolii bucurestene de antropologie este prof. Franscisc Rainer (1874-1944). Institutul de antropologie a fost inaugurat la 20 iunie 1940. Inimosul om de stiinta a strans, incepand cu anul 1900, cranii umane, a fotografiat, pentru documentare, mii de chipuri romanesti din diferite zone geografice ale tarii si a colectionat diverse alte fragmente din scheletele unor oameni afectati de TBC osos, pentru ca tinerii medici sa poata studia pe viu evolutia acestei boli.
Majoritatea craniilor provin de la scheletele ramase dupa disectiile efectuate la Facultatea de Medicina din Bucuresti. Cu exceptia catorva cranii, apartinand unor evrei, si doua, unor marocani, toate celelalte sunt de romani.
Pe osul parietal stang, insusi Rainer a notat cu tus: sexul, varsta, nationalitatea, numele, prenumele, profesia, data mortii, diagnosticul si spitalul de provenienta. Astazi, computerul poate satisface in mare masura curiozitatile stiintifice, insa romantismul, pionieratului, contactul direct cu oasele si craniile dispar.
La Centrul Antropologic din Bucuresti simpla prezenta a craniilor umane poate da fiori unora. Dr. Cristiana Glavce, membru corespondent al Academiei de stiinte Medicale si director al institutului, explica: „Nu trebuie sa se teama nimeni. Toata lumea are astfel de cranii sub chip. Vreau sa mai precizez urmatorul lucru: colectia Rainer nu este un osuar, asa cum s-a mai scris in presa. Este o colectie! Pastrarea identitatii precise si detaliate a craniului ofera o originalitate deosebita si respinge orice tentativa de a fi asimilata cu un osuar. intr-un osuar, oasele si craniile sunt stocate de-a valma si nu se mai stie cui au apartinut cu exactitate.”
Vizitam colectia profesorului Rainer. Cele 6.000 de cranii existente la Centrul Antropologic stau aliniate cuminti pe rafturi, ca niste carti ce asteapta sa fie „citite”. Cu un gest reflex intinzi mana, apuci un craniu, ca Hamlet, si il privesti curios in gaurile din orbite. Poate sa-ti povesteasca multe despre viata lui, despre bolile ori anomaliile suferite, despre civilizatia si rasa din care a facut parte in urma cu 80 de ani. Unul a avut probleme grave din cauza repetatelor abcese dentare. Pe altul l-a chinuit ani in sir sinuzita si avea deviatie de sept. Altul a primit un baltag intre ochi.
Cranii de toate dimensiunile si formele, de femei, barbati, ori de copiii, parca ar vrea sa-ti sopteasca secrete. Candva, in orbitele, acum seci, radeau sau plangeau ochi albastri, caprui si verzi. Candva, cei ce au purtat craniul respectiv au gandit, au iubit, au urat si au suferit. Din nefericire, colectia craniologica, unica in lume si exceptionala arhiva muzeala, sta acum inghesuita intr-o sala neincapatoare. Tezaurul stiintific este anulat de circumstantele istorice si de ignoranta autoritatilor, patrimoniul Rainer fiind acum, din pacate, inaccesibil publicului romanesc.
Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!