Este ceva inedit in Romania, dar nu te poti bucura de ea decat atunci cand e soare afara sau lumina foarte puternica. Prima bicicleta solara de la noi este expusa de o saptamana pe terasa de la intrare a Grupului Scolar Energetic din Sibiu si, deja, a devenit atractia orasului. Iar la anul e promisa sa devina obiect de studiu pentru elevii din scoala cu pricina.
Ca urmare a proiectului “The Sun and Danube” demarat in 2004 de catre coordonatorul scolii Robert Bosch din localitatea germana Ulm, Gerhard Carrer, Sibiul beneficiaza de unul din cele patru exemplare de bicicleta solara din Europa. “Nemtii vin des in vizita la Sibiu si a fost o intamplare ca ne-au ales pe noi pentru a ne introduce in proiect. Initial au incercat cu o scoala din Tulcea, dar nu s-au inteles si, daca tot erau in trecere, s-au oprit la institutia noastra”, ne-a marturisit profesorul Sorin Volosciuc.
Inginer electronist la baza si profesor din 1997 in cadrul Grupului Scolar Energetic, unde preda discipline cu specific electronic, Sorin Volosciuc este cel care a supravegheat si coordonat intregul proces de asamblare a bicicletei. Dupa terminarea cursurilor, intr-o joi si vineri dupa-amiaza totul a fost pus la punct impreuna cu un mecanic. In total 7 ore in care profesorul a dat indicatii si mecanicul a sudat, a dat gauri si a fixat “omuletul” galben, singurul ce are voie sa se urce pe bicicleta. Este din lemn, de marimea unui om, adica 1,80 m, si cantareste in jur de 40 de kilograme.
“La anul am vrea sa facem una cu un motor mult mai puternic, cu un panou solar mai performant si roti din aluminiu, dar depinde ce bani vom avea”. Profesorul Volosciuc si elevii sai se mai gandesc si la o casuta in miniatura, alimentata tot cu energie solara, dar e posibil sa nu fie pusa in practica tot din motive financiare. Pentru ca de aceasta data costurile s-ar putea ridica la 5.000 de euro. In Germania exista un asemenea exemplar, in marime naturala si, chiar, locuibil.
O parte din elementele necesare montarii fusesera trimise din Germania inca de anul trecut, dar restul au venit acum o saptamana (panoul solar, rotile si cateva piese de prindere) odata cu echipa nemteasca. Iar montarea s-a realizat in cinstea venirii lor in Romania. In forma actuala, mecanismul atinge 10-20 km pe ora si o putere de 200 de volti, stimulata de lumina puternica generata de soare. Cand panoul este atins de razele solare, cablul electric legat la motor declanseaza “omuletul galben”, care incepe sa pedaleze. Dar cum apare un nor pe cer, bicicleta devine statica si nu mai e de senzatie. “Acum, ca o avem in propria scoala, avem de gand sa introducem, in programa de la toamna, un curs optional despre energiile neconventionale. Si pentru partea practica ne vom folosi de aceasta bicicleta”, a mai adaugat profesorul.