Un astfel de incident ce se putea termina tragic s-a petrecut chiar zilele trecute, în localitatea ilfoveană Nuci. Un băieţel de numai şapte ani, care se afla cu bicicleta pe drumul public, a virat la stânga şi a fost luat în plin de un autoturism. Copilul a ajuns cu mai multe răni la Spitalul de Urgență Floreasca din București.

Este unul dintre zecile de cazuri din judeţul Ilfov şi unul din miile din ţară în care sunt implicaţi biciclişti. De multe ori, însă, totul se termină cu moartea celui care circulă pe două roţi.

Zeci de accidente cu morţi şi răniţi printre biciclişti

Şi cum sezonul cald este abia la început, poliţiştii din Ilfov şi din ţară sunt în alertă. Asta pentru că, nu de puţine ori, au observat în trafic familii cu copii  care circulă pe biciclete. Asta deşi, spun oamenii legii, minorii până la 14 ani nu au voie să meargă cu bicicleta pe drumurile publice.

Anul trecut, numai în judeţul Ilfov, au avut loc 81 de accidente rutiere, în care au fost implicaţi şi biciclişti. Patru dintre cei care pedalau au murit, 19 au fost răniţi grav, iar 59 răniţi uşor.

Bicicliştii din Ilfov au fost amendaţi cu 178.000 de lei

Şi anul acesta s-au produs 29 de evenimente soldate cu decesul a patru biciclişti. Alți șapte bicicliști au fost răniţi grav, iar 19 au suferit răni uşoare. Principalele cauze ale accidentelor au fost neacordarea de prioritate şi schimbarea bruscă a direcţiei de mers. În plus, oamenii legii au dat bicicliștilor 616 amenzi în valoare de 178.000 de lei.

Libertatea vă prezintă câteva dintre sfaturile pe care poliţiştii le au atât pentru șoferi, cât şi pentru cei care vor să se plimbe cu bicicletele.

Recomandări de la poliţişti pentru şoferi

Poliţiştii le recomandă șoferilor ca, la depășirea unei biciclete, distanța laterală să fie de minimum 1,5 m, să se asigure, la plecarea de pe loc, că nu pun în pericol siguranța deplasării unui motociclist sau biciclist, înainte de a deschide portierele, să se asigure că din spate nu trece o motocicletă sau bicicletă, să se uite bine când schimbă direcția de mers şi să se asigure înainte de a opri sau de a vira și în niciun caz să nu întoarcă pe linia continuă.

Ce ar trebui să facă bicicliştii pe şosea

Pe trecera de pietoni, traversarea se face pe lângă bicicletă, iar la trecerea de pe o stradă pe alta, viteza trebuie redusă. Bicicliștii trebuie să se asigure când schimbă direcţia de mers, să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, să poarte cască de protecţie şi nu trebuie să circule dacă au consumat alcool.

Minorii sub 14 ani nu au voie cu bicicleta pe drumurile publice

Poliţiştii vin cu precizări şi în ceea ce priveşte legislaţia ce trebuie respectată de biciclişti. Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să ai vârsta minimă de 14 ani, să cunoşti regulile de circulaţie și să fii echipat corespunzător.

„Dacă circulă cu bicicleta, să evite zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic intens; dacă, totuşi, ajung cu bicicleta într-o intersecţie, să respecte semnificaţia indicatoarelor şi să-şi sporească atenţia. Orice schimbare a direcţiei de mers trebuie semnalizată cu braţul întins orizontal, însă acest lucru nu este suficient. Trebuie să fie siguri că toţi conducătorii auto le-au observat intenţia”, spun reprezentanţii Poliţiei.

Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă de un adult numai dacă vehiculul este prevăzut din construcție cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.


Citește și:

Povestea din spatele uneia dintre cele mai bizare sinucideri din Romania. Medicul veterinar care și-a înfipt o seringa în inimă era parior înrăit

Urmărește-ne pe Google News