Un galon de benzină, echivalentul a 3,78 litri în Statele Unite, a depășit nivelul psihologic de 5 dolari, conform AAA, un serviciu public american destinat monitorizării prețurilor.
Biden, care a fost ales după ce a promis reducerea dependenței SUA de combustibilii fosili, a spus vineri că speră la creșterea producției de țiței a SUA, care este așteptată să atingă un nou record anul viitor.
Dar acesta a trimis și un avertisment industriei de profil, ale cărei profituri au crescut odată cu prețurile petrolului și gazelor. Biden a argumentat că acum consumatorii plătesc mult mai mult decât creșterile de costuri cu forța de muncă și costurile de livrare.
„Exxon a făcut mai mulți bani decât Dumnezeu în acest an”, le-a spus Biden reporterilor, într-un discurs ținut în fața reprezentanților sindicatelor muncitorilor din portul Los Angeles.
Răscumpărări de acțiuni, nu foraje noi
Companiile petroliere nu folosesc profiturile mari pentru a fora mai mult, ci pentru a răscumpăra acțiuni pe burse, a adăugat președintele american.
Răscumpărările de acțiuni îmbunătățesc câștigurile per acțiune prin reducerea numărului de acțiuni existente, ajutând indirect la creșterea prețurilor acestora pe burse. Aceste răscumpărări sunt, alături de acordarea de dividende, modalități de răsplătire a acționarilor.
„De ce nu forează? Deoarece fac mai mulți bani prin faptul că nu produc mai mult petrol”, a spus Biden.
„Exxon, începe să investești și începe să îți plătești taxele”, a continuat Biden.
Petroliștii resping acuzațiile
Gigantul petrolier, cea mai mare companie de profil din SUA, a respins comentariile șefului statului.
Aceasta a precizat că a continuat să își crească producția de petrol, benzină și motorină și s-a împrumutat masiv pentru a majora producția în timp ce suferea pierderi financiare în 2020.
„Am fost în contact frecvent cu administrația, informându-i de investițiile noastre plănificate pentru a crește producția și a extinde capacitatea de rafinare în Statele Unite”, arată purtătorul de cuvânt Casey Norton.
Exxon va crește cu 50% cheltuielile în bazinul de gaze de șist din vestul statului american Texas, unde se așteaptă la creșterea cu 25% a producției în acest an, după ce aceasta a crescut cu alți 190.000 de barili anul trecut.
O rafinărie din Texas va avea capacitatea de rafinare majorată cu echivalentul „unei noi rafinării de capacitate medie”, conform lui Norton.
Exxon a pierdut circa 20 de miliarde de dolari în 2020, anul declanșării pandemiei și s-a împrumutat mai bine de 30 de miliarde de dolari pentru a-și finanța operațiunile.
- În 2020, Exxon a fost aproape de a cere o fuziune cu rivala Chevron, scria Wall Street Journal în ianuarie 2021. Atât ExxonMobil, cât și Chevron, își trag rădăcinile din colosul Standard Oil al magnatului John D. Rockefeller. Statul american a spart compania în 1911 ca parte a acțiunilor anti-monopol. Alte entități desprinse din imperiul său constituie acum părți din Marathon Petroleum și BP.
Anul trecut Exxon a plătit taxe în valoare de 40,6 miliarde de dolari și alte 17,8 miliarde în 2020, a mai spus purtătorul de cuvânt.
Cel mai mare profit din ultimii 7 ani
Exxon a raportat cel mai mare profit al său din ultimii 7 ani în trimestrul al patrulea al anului trecut. Raportarea a fost realizată în luna februarie. Compania a anunțat un profit de 8,87 miliarde de dolari la vânzări de 82,89 miliarde de dolari.
Pentru primul trimestru din acest an a consemnat un câștig net de 5,48 miliarde de dolari la venituri de 87,96 miliarde.
Biden a mai acuzat sectoarele de extracție a țițeiului și gazelor și cel de rafinare că folosesc „provocarea creată de războiul din Ucraina ca justificare pentru a face lucrurile mai grele pentru familii prin scumpiri sau profituri excesive”.
Președintele a apărat în timpul vizitei sale în portul Los Angeles programul său economic și a spus că a creat un număr record de locuri de muncă.
Biden a respins acuzațiile în privința inflației-record, care a ajuns la 8,6% în luna mai a acestui an.
Ulterior, la un eveniment de strângere de fonduri a Partidului Democrat, ce a avut loc în Beverly Hills, Biden a fost mai prudent în privința inflației.
Companiile, reticente la investiții masive
Numeroase companii au spus că sunt reținute înainte de a cheltui sume mari pentru a crește producția de petrol astfel încât să scadă prețul barilului sub 100 de dolari deoarece asta cer investitorii.
- Creșterea masivă de producție datorită „revoluției gazelor de șist” a făcut ca SUA să ajungă cel mai mare producător din lume. Însă în 2014 Arabia Saudită a declanșat un „război comercial”, inundând piața cu țiței ieftin, pentru a scoate de pe piață producătorii americani, care scot „aurul negru” la costuri mult mai mari. Ulterior, companiile au devenit reticente la realizarea unor investiții mari, după ce unii producători au dat faliment.
Încercări pentru a reduce prețurile
Creșterea prețurilor a devenit o problemă pentru administrația Biden, care la finalul anului se va confrunta cu alegeri legislative.
Administrația a luat deja o serie de măsuri pentru reducerea prețurilor. Acestea includ punerea pe piață a unor cantități mari din rezervele strategice ale SUA, eliminarea unor reguli legate de producția de carburanți și a cerut statelor grupate în cartelul OPEC să crească extracția.
Profituri de șapte ori crescute în sectorul transporturilor
În discursul său de vineri, Biden a cerut Congresului să treacă legislația necesară pentru a scădea costurile cu energia, medicamentele și transporturile.
Biden a spus în port că societățile din domeniul transporturilor și livrărilor au făcut profituri de 190 de miliarde de dolari, o creștere de 7 ori într-un singur an. Acesta a spus că situația îl face „visceral furios” și că vrea să le „spargă”.