„Vă puteți imagina cum ar arăta acest lucru în zonele urbane cu populație deasă. Ar fi oribil”, a afirmat generalul de top al SUA, în contextul în care Rusia a comasat peste 127.000 de militari în apropiere de granița ucraineană.
Mark Milley a mai spus că SUA gândește că o soluție diplomatică „este ceea ce ne trebuie în situația de față”.
„Conflictul nu este inevitabil”
La conferința de presă de la Pentagon a participat și Secretarul american Apărării, generalul Lloyd Austin. Acesta a declarat că SUA s-au angajat să ajute Ucraina să se apere, inclusiv prin furnizarea de un număr mai mare.
În ultima săptămână, Statele Unite au trimis două transporturi de arme în Ucraina, ca parte a asistenței de securitate care are ca scop întărirea armatei din această țară.
„Conflictul nu este inevitabil. Mai există timp și spațiu pentru diplomație”, a spus Austin, cerând președintelui rus Vladimir Putin să detensioneze situația.
„Nu există niciun motiv ca această situație să se transforme în conflict. El (n.r. Vladimir Putin) poate ordona trupelor sale să plece”, a adăugat generalul Lloyd Austin.
Washingtonul va trimite „în curând” trupe în Europa de Est
La câteva ore după conferința de la Pentagon, președintele american Joe Biden a anunțat vineri că va trimite „în curând” un număr mic de soldaţi americani în Europa de Est, scrie Agerpres.
„Voi trimite în curând trupe americane în Europa de Est şi în ţările NATO”, le-a declarat preşedintele american jurnaliştilor la coborârea din avion, după o vizită în statul Pennsylvania.
La începutul săptămânii trecute, pe 24 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, anunța că până la 8.500 de militari ai SUA au fost plasați în alertă pentru o posibilă mobilizare în estul Europei.
„Statele Unite au luat măsuri pentru a spori gradul de pregătire a forțelor sale în țară și în străinătate, așa că sunt pregătite să răspundă unor situații neprevăzute, inclusiv cu sprijin pentru Forța de Răspuns a NATO (NRF), dacă aceasta este activată”, a spus atunci Kirby, adăugând că Forța NATO „cuprinde aproximativ 40.000 de militari multinaționali”.
Ce urmează în criza de la granița Ucrainei
SUA și NATO au respins miercuri, în răspunsurile scrise trimise la Moscova, principala revendicare a Rusiei, cea privind retragerea NATO din estul Europei, dar au oferit posibilitatea unui dialog pe tema transparenței și a controlului armelor pe continent.
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri că în vreme ce mesajele sunt „destul de confuze”, ele conţin elemente raţionale în „chestiuni secundare”.
El a insistat iarăși că „dacă depinde de Rusia, nu va exista un război”. „Nu vrem război”, a subliniat el. „Dar nu vom permite ca interesele să ne fie ignorate și călcate în picioare” a adăugat oficialul.
Asigurările lui Lavrov cu privire la intențiile Rusiei au venit la câteva ore după ce președintele SUA Joe Biden l-a avertizat pe omologul său ucrainean Vladimir Zelenski că un atac al Rusiei este iminent și ar putea avea loc în februarie.
În ceea ce priveşte ameninţările SUA de a impune noi sancţiuni Rusiei în cazul în care invadează Ucraina, Lavrov a apreciat că acestea „ar echivala cu ruperea relaţiilor”.
Şeful diplomaţiei ruse a mai declarat că se aşteaptă să aibă o întrevedere cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în următoarele două săptămâni.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!