Liderul de la Casa Albă a fost întrebat ce i-ar spune omologului său rus, Vladimir Putin, dacă acesta s-ar gândi că recurgă la armele chimice sau la cele nucleare tactice, în contextul succesului ofensivei ucrainene din nord-est.
„Nu. Nu. Nu. Va schimba fața războiului cum nu s-a mai întâmplat de la Al Doilea Război Mondial”, a replicat Joe Biden.
Întrebat în continuare de jurnalistul Scott Pelley care ar fi consecințele dacă Putin ar depăși această linie, președintele american a răspuns: „Crezi că ți-aș spune dacă aș ști exact ce va fi? Desigur, nu o să-ți spun. Vor fi consecințe. Vor deveni mai mult un paria în lume decât au fost vreodată. Și amploarea a ceea ce fac va determina răspunsul”.
Președintele rus Vladimir Putin a pus forțele nucleare ale țării în alertă „specială” după invadarea Ucrainei în februarie, precizând că a luat această decizie din cauza „declarațiilor agresive” ale Occidentului.
Armele nucleare tactice pot fi folosite la distanțe relativ scurte, spre deosebire de armele nucleare „strategice”, care pot fi lansate pe distanțe mult mai mari și vin cu amenințarea războiului nuclear total.
Armele nucleare sunt văzute de multe țări drept un factor de descurajare care le garantează securitatea națională.
Potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani, se estimează că Rusia are aproximativ 5.977 de focoase nucleare.
În ultimele zile, Ucraina a anunțat că a recucerit peste 8.000 km pătrați de teritoriu în regiunea Harkov din nord-estul țării. Pe de altă parte, Vladimir Putin a insistat că această contraofensivă a Ucrainei nu va opri planurile Rusiei de a-și continua operațiunile militare în estul țării.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia