Joe Biden a început miercuri o călătorie de patru zile, care îi va testa capacitatea de a gestiona cea mai gravă criză a continentului de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Vizita vine pe fondul unor temeri tot mai puternice că Rusia ar putea escalada și mai mult ofensiva împotriva civililor, pe măsură ce invazia se lovește de problemele logistice și de rezistența acerbă a Ucrainei.

„Există o amenințare reală”, a spus Biden chiar înainte de plecarea de la Washington, când a fost întrebat dacă există riscul ca Rusia să folosească arme chimice în Ucraina.

Și criza umanitară capătă proporții tot mai mari. Milioane de refugiați au fugit din calea luptelor, majoritatea trecând granița în Polonia, dar și în România și Republica Moldova, iar războiul a pus în pericol recoltele de grâu și orz ale Ucrainei, o amenințare pentru regiunile sărace din Africa sau Orientul Mijlociu, care se confruntă deja cu probleme umanitare.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al lui Biden, a declarat că acesta se va coordona cu aliații pentru a asigura asistența militară pentru Ucraina și pentru a aplica noi sancțiuni împotriva Rusiei. El a adăugat că Biden face, de asemenea, un efort pentru a spori, pe termen lung, apărarea în Europa de Est, unde tot mai multe țări se tem de agresiunea rusă. Președintele urmărește, de asemenea, să reducă dependența continentului de energia rusă, a mai spus Sullivan.

„Acest război nu se va încheia ușor sau rapid”, a declarat Sullivan, marți. „În ultimele câteva luni, Occidentul a fost unit. Președintele călătorește în Europa pentru a se asigura că rămânem uniți”, a adăugat el.

Sullivan a precizat că referirile lui Vladimir Putin la potențiala folosire a armelor nucleare la începutul conflictului sunt îngrijorătoare și a adăugat că Biden va discuta cu aliații despre un „potențial răspuns” dacă liderul rus va face acest pas.

Negocieri fără rezultat

În orice caz, scrie Associated Press, felul în care Sullivan a descris călătoria lui Biden a fost un alt semn că războiul intră într-o fază nouă și incertă.

După ce invazia inițială nu a reușit să răstoarne guvernul ucrainean, războiul a devenit unul de uzură pentru Putin, care se bazează acum pe lovituri aeriene și artilerie ce devastează centrele urbane.

Negocierile dintre Ucraina și Rusia nu au produs o încetare a focului și nu au oferit o cale de încheiere a conflictului, iar SUA continuă să trimită arme către forțele ucrainene.

Efectele războiului se multiplică. Biden a avertizat că Rusia ar putea plănui atacuri cibernetice împotriva companiilor americane, iar vineri a vorbit cu președintele chinez Xi Jinping pentru a-l avertiza să nu sprijine Rusia, militar sau financiar.

Între timp, un înalt oficial al Departamentului de Stat a vizitat India în această săptămână, la scurt timp după ce această țară a decis să cumpere mai mult petrol rusesc.

Summit NATO, summit G7, vizită la Varșovia

Prima oprire a lui Biden este la Bruxelles, unde va participa la întâlniri succesive. NATO organizează joi un summit de urgență, unde este așteptat ca Biden să își reitereze sprijinul pentru articolul 5, care îi obligă pe toți membrii la apărare colectivă în cazul în care vreunul dintre ei este atacat.

„Cred că reuniunea șefilor de stat și de guvern din NATO va oferi încă o platformă pentru a ne demonstra unitatea, sprijinul nostru față de Ucraina, dar și disponibilitatea noastră de a proteja și apăra toți aliații NATO”, a declarat duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Și, prin trimiterea acestui mesaj, prevenim o escaladare a conflictului până la un război în toată regula între NATO și Rusia”, a adăugat acesta.

Aliații vor avea și posibilitatea de a vorbi cu liderul Ucrainei. „Preşedintele Zelenski este invitat să se adreseze la summitul NATO prin legătură video. Aceasta va fi ocazia pentru liderii ţărilor aliate să îl audă vorbind în direct despre situaţia catastrofală în care se află poporul ucrainean din cauza agresiunii Rusiei”, a indicat un responsabil NATO într-un comunicat.

Biden va participa, de asemenea, la reuniuni ale Uniunii Europene, dar și ale G7 – care include cele mai bogate democrații din lume.

El va merge apoi vineri la Varșovia, unde se va întâlni cu oficiali polonezi pentru a discuta despre criza umanitară enormă provocată de fuga refugiaților din Ucraina. Biden are programată sâmbătă o întâlnire cu președintele polonez Andrzej Duda.

Duda, a cărui țară a suferit o ocupație nazistă brutală în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a comparat acțiunile Rusiei în Ucraina cu infamele forțe SS ale lui Adolf Hitler. Aflat marți în vizită în Bulgaria, Duda a declarat că armata lui Putin „se comportă exact în același mod”. El a declarat că speră ca și cei responsabili de atacurile asupra civililor să fie aduși în fața instanțelor internaționale.

Liderii polonezi au făcut presiuni pentru o misiune occidentală de menținere a păcii în Ucraina, un pas pe care SUA și alți aliați occidentali se tem să îl facă, apreciind că ar putea duce la o extindere a războiului. Liderii polonezi doresc, de asemenea, o prezență militară sporită de-a lungul flancului estic al NATO.

Sullivan a declarat că deplasarea lui Biden în Polonia este o oportunitate importantă de „a se întâlni cu un aliat aflat în prima linie și foarte vulnerabil”.

Săptămâna trecută, la sediul NATO de la Bruxelles, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și omologii săi au analizat ce fel de apărare să construiască pe flancul estic al organizației, din Estonia în nord, prin Letonia, Lituania și Polonia, până în Bulgaria și România la Marea Neagră.

Scopul este de a-l descuraja pe Putin să ordone o invazie a oricăruia dintre cei 30 de aliați, nu doar pe durata războiului din Ucraina, ci și în viitor.

Asta în condițiile în care Putin a cerut ca NATO să își retragă forțele de pe flancul său estic și să înceteze extinderea.

Sullivan a declarat că Biden „va lucra cu aliații la ajustări pe termen mai lung ale poziției forțelor NATO”.

Vizita lui Biden în Polonia urmează vizitei vicepreședintelui Kamala Harris la Varșovia și București la începutul acestei luni. În timp ce Harris se afla în Polonia, Duda a cerut administrației Biden să accelereze procedurile de acordare a vizelor pentru ucrainenii care au rude ce locuiesc în Statele Unite, astfel încât aceștia să se poată reinstala în SUA cel puțin temporar.

Urmărește-ne pe Google News