Președintele în exercițiu Joe Biden a lipsit în mare parte din campania democraților pentru alegerile legislative din 8 noiembrie, un efect al lipsei sale de popularitate evidențiate de sondajele de opinie. Vidul a fost umplut, cel puțin în ultimele săptămâni ale campaniei, de fostul său șef de la Casa Albă.
Nimeni nu este mai solicitat în campania democrată decât Barack Obama, scrie site-ul Politico. Echipa sa a fost asaltată de invitații, democrații cerându-i să participe la mitinguri, strângeri de fonduri sau să realizeze măcar spoturi publicitare electorale.
Timp de două zile, Obama a vizitat trei state importante pentru soarta alegerilor din 8 noiembrie, fie că este vorba despre cursele senatoriale, fie de cele pentru postul de guvernator. Marți, el se va afla în Nevada pentru a face același lucru, înainte de a merge miercuri în Phoenix și apoi în Pennsylvania, alături de Biden, în ultimul weekend înainte de ziua alegerilor.
În ciuda eforturilor, mulți strategi ai partidului se tem că nici măcar Obama nu mai poate împiedica un eșec electoral major. Unii democrați susțin de asemenea că, în ciuda abilităților sale, chiar și fostul președinte a avut probleme în trecut în tentativa de a transfera ceva din popularitatea sa către colegii din partid.
De fapt, democrații au suferit pierderi grele în ambele scrutinuri organizate la jumătatea mandatelor lui Obama.
Cu toate acestea, cei mai mulți oameni din partid sunt de acord că fostul lider de la Casa Albă rămâne acum cea mai bună armă. Iar reacția publicului a fost pozitivă.
Exemplu: un singur clip cu Obama la un eveniment electoral de sâmbătă, în care îl acuză pe senatorul republican Ron Johnson din Wisconsin că își protejează asociații bogați în timp ce pune în pericol securitatea socială a cetățenilor, a adunat peste 13 milioane de vizualizări doar pe Twitter.
https://twitter.com/Acyn/status/1586486721784463360?ref_src=twsrc%5Etfw
Doug Herman, un strateg democrat, a declarat că Obama aduce o notă de „pragmatism, speranță și bun simț care a lipsit de când a părăsit funcția”.
„Sprijinul său este cel mai puternic pentru orice democrat care candidează într-o cursă disputată”, a declarat Herman. „Acesta este probabil motivul pentru care s-a implicat în cele mai strânse curse”, a spus el.
Patru curse-cheie în lupta pentru Senat
Lupta pentru controlul Senatului este pe muchie de cuțit în acest moment, potrivit ultimelor sondaje realizate de The New York Times și Siena College, care evidențiază o serie de curse electorale ce s-ar putea dovedi decisive.
Astfel, candidații democrați aflați în funcție în Nevada și Georgia sunt umăr la umăr cu contracandidații lor republicani care vor să le ia locul, în vreme ce candidatul democrat din Pennsylvania se agață de ceea ce pare a fi un avantaj nesigur.
Vestea ceva mai bună pentru democrați în cele patru state-cheie analizate vine din Arizona, unde senatorul Mark Kelly are un avans mic, dar constant, față de contracandidatul său republican Blake Masters.
Rezultatele indică o competiție profund volatilă și imprevizibilă în lupta pentru Senat. Mai multe persoane din trei dintre statele analizate au declarat că doresc ca republicanii să obțină controlul camerei superioare, dar că preferă să voteze pentru candidații democrați din acele state – un semn că republicanii ar putea fi trași în urmă de neajunsurile candidaților individuali.
Pentru a obține majoritatea în Senat, republicanii trebuie să câștige doar un singur loc, în condițiile în care acum ei sunt la egalitate cu democrații 50-50, iar majoritatea acestora din urmă este oferită de votul președintei camerei superioare, care este vicepreședinta Kamala Harris.
Sondajele au intervievat alegătorii din patru curse-cheie pentru Senat: Arizona, Georgia, Nevada și Pennsylvania.
Mark Kelly, actualul senator democrat din Arizona, deține cel mai mare avans, devansându-l pe republicanul Blake Masters cu o diferență de șase puncte procentuale (51%-45%).
Nevada este cea mai strânsă dintre curse, cu senatoarea democrată în funcție, Catherine Cortez Masto, și contracandidatul său republican, Adam Laxalt, la egalitate – 47%.
În Georgia, senatorul Raphael Warnock conduce cu puțin în fața adversarul său republican, Herschel Walker, cu 49% la 46%.
În Pennsylvania, democratul John Fetterman are un avans de cinci puncte procentuale în fața lui Mehmet Oz (49% la 44%), în lupta pentru un loc liber lăsat de un republican care se retrage.
Însă prestația recentă nesigură a lui Fetterman din cadrul singurei dezbateri electorale – prima ocazie pentru mulți alegători de a-l vedea și auzi pe candidat după ce a suferit un atac cerebral în urmă cu cinci luni – ar putea să-i fi afectat sprijinul.
Sondajul din Pennsylvania a fost realizat în mare parte înainte de dezbatere, cu o singură seară de interviuri realizate după aceea. În apelurile efectuate miercuri, în seara de după dezbatere, cei mai mulți dintre alegători au declarat că Fetterman nu este suficient de sănătos pentru a-și îndeplini atribuțiile – deși candidatul democrat și-a păstrat în continuare un ușor avans față de Dr. Oz în rândul tuturor respondenților.
Candidații democrați, peste Biden în sondaje
În timp ce republicanii beneficiază de o serie de factori care îi avantajează – o economie zdruncinată, inflație ridicată, îngrijorări legate de criminalitate – dezbaterea privind dreptul la avort și preocupările legate de violența armelor de foc au permis și democraților să puncteze electoral.
Pentru democrați, succesul va depinde în mare parte de capacitatea candidaților de a se ridica deasupra ratingurilor dezastruoase ale lui Biden.
Popularitatea președintelui Biden este undeva la media sau sub media sa națională în cele patru state, președintele având 36% în Arizona, 38% în Nevada, 39% în Georgia și 42% în Pennsylvania.
În toate cursele analizate, candidații îl depășesc pe președinte.
Rata de aprobare pentru Kelly este cu 15 puncte procentuale peste cea a lui Biden, spre exemplu. Fetterman este cel mai apropiat de președinte, dar și el îl devansează totuși pe șeful statului cu opt puncte.