Noul lider de la Casa Albă a îndeplinit o promisiune din campanie și a anunțat că SUA vor înceta sprijinul pentru acțiunile ofensive derulate de Arabia Saudită și de alte state arabe în Yemen.

„Ne intensificăm diplomaţia pentru a pune capăt războiului din Yemen, un război care a creat o catastrofă umanitară şi strategică”, a spus Biden, care a menţionat că administraţia sa va sprijini o iniţiativă condusă de ONU care să impună o încetare a focului în Yemen şi să restabilească negocierile de pace.

Diplomatul de carieră Tim Lenderking a fost numit în funcţia de emisar special al administraţiei SUA pentru conflictul din Yemen.

„Acest război trebuie să se încheie şi, pentru a sublinia angajamentul nostru, punem capăt întregului sprijin american pentru operaţiuni ofensive în războiul din Yemen, inclusiv vânzărilor relevante de arme”, a spus Biden.

Conflictul din Yemen a început în 2014, între guvernul de la Sanaa și rebelii Houthi, susținuți de Iran. Războiul a escaladat după un an, când Arabia Saudită și alte opt state arabe, sprijinite de SUA, Marea Britanie și Franța, au început un bombardament aerian asupra rebelilor.

Această strategie, începută de Barack Obamna, a fost continuată cu și mai mult sprijin de Donald Trump. Conflictul e generat o criză umanitară de proporții și în jur de 110.000 de morți.

Anunțul lui Biden înseamnă că SUA vor pune capăt oricărui sprijin pentru operațiunile ofensive, inclusiv vânzării de muniție de precizie către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Schimbări de strategie după era Trump

Într-un discurs ținut în fața angajaților din Departamentul de Stat, Biden a subliniat că SUA s-au întors la diplomație.

„Suntem o ţară care face lucruri mari, iar diplomaţia americană face ca acest lucru să se întâmple”, a afirmat Biden. „Administraţia noastră este gata să preia rolul şi să ia din nou conducerea”, a spus el, potrivit Agerpres.

Biden a evidenţiat eforturile de a reconstrui relaţiile cu aliaţii SUA precum Canada, Australia, Japonia, Coreea de Sud şi membri ai Uniunii Europene.

De asemenea, în cadrul discursului, Biden a anunţat îngheţarea retragerii trupelor americane din Germania.

Preşedintele american va semna, de asemenea, un ordin executiv prin care să se revină la cifra de 125.000 de refugiaţi care să poată fi admişi în timpul primului an fiscal al administraţiei.

Acest număr este în creştere faţă de cei 18.000 de refugiaţi admişi în 2020 în timpul administraţiei Trump.

Tensiunile continue cu Rusia, arestarea liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, concurenţa cu China şi recenta lovitură de stat militară din Myanmar sunt toate priorităţi pe agenda politicii externe a administraţiei Biden, subiecte prezente în discursul său de joi.

„I-am spus clar preşedintelui Putin, într-o manieră foarte diferită de predecesorul meu, că s-au încheiat zilele în care SUA se supuneau în faţa acţiunilor agresive ale Rusiei – imixtiune în alegerile noastre, atacuri cibernetice, otrăvirea cetăţenilor săi”, a afirmat Biden.

„Nu vom ezita să creştem costurile pentru Rusia”.

SUA trebuie „să facă faţă progresului autoritarismului, în special ambiţiilor crescânde ale Chinei şi dorinţei Rusiei de a ne slăbi democraţia”, a evidenţiat preşedintele Biden, potrivit AFP.

Cu toate acestea, noul preşedinte nu a vorbit despre măsurile concrete promise de consilierul său de securitate naţională Jake Sullivan menite să „tragă la răspundere Moscova” şi nu a spus aproape nimic despre strategia sa faţă de China, ţară considerată în mod unanim adversarul strategic numărul unu al SUA.

 
 

Urmărește-ne pe Google News