Președintele Joe Biden i-a condamnat pe predecesorul său și pe alți republicani pentru că au încurajat violența politică, intimidarea alegătorilor și „marea minciună” și a calificat alegerile de săptămâna viitoare drept un test crucial pentru democrația americană.

În vreme ce candidații și alegătorii s-au concentrat în general pe problemele economice și de altă natură, Biden și-a folosit discursul pentru a pune în prim-plan viitorul sistemului electoral, scrie New York Times.

„În timp ce mă aflu aici, astăzi, există candidați pentru fiecare funcție în America – guvernator, Congres, procuror general, secretar de stat – care nu se angajează să accepte rezultatele alegerilor la care candidează”, a declarat Biden.

„Aceasta este calea spre haos în America. Este fără precedent. Este ilegală. Și este neamericană”, a spus el.

Președintele s-a declarat în mod special neliniștit de atacul violent asupra familiei Pelosi, care l-a rănit grav pe soțul președintei Camerei Reprezentanților. Potrivit procurorilor, atacul o viza pe Nancy Pelosi, care nu se afla însă acasă în acel moment.

Biden a pus atacul pe seama „marii minciuni” a fostului președinte Donald Trump, care a continuat să susțină că alegerile din 2020 au fost furate. „Este o minciună care a alimentat o creștere periculoasă a violenței politice și a intimidării alegătorilor în ultimii doi ani”, a spus Biden.

Citând exemple de hărțuire și amenințare a funcționarilor din sistemul electoral, președintele a evidențiat chiar eforturile lui Trump, care cu câteva zile înainte de atacul de la Capitol din 6 ianuarie, a exercitat presiuni asupra secretarului de stat republican din Georgia pentru a-i „găsi” suficiente voturi care să inverseze rezultatul alegerilor în acest stat.

„Această intimidare, această violență împotriva democraților, a republicanilor și a oficialilor non-partizani care doar își fac treaba sunt consecința minciunilor spuse pentru putere și avantaje, minciuni repetate la nesfârșit pentru a genera un ciclu de furie, ură și chiar violență”, a spus Biden.

„În acest moment, trebuie să confruntăm aceste minciuni cu adevărul. Însăși viitorul națiunii noastre depinde de acest lucru”, a adăugat președintele.

Refuzând să rostească numele lui Trump, Biden a susținut totuși că predecesorul său a subminat statul de drept. „Democrația americană este atacată pentru că fostul președinte învins al Statelor Unite refuză să accepte rezultatele alegerilor din 2020”, a declarat Biden.

„El refuză să accepte voința poporului. El refuză să accepte faptul că a pierdut. El a abuzat de puterea sa și a pus loialitatea față de el însuși înaintea loialității față de Constituție și a făcut din marea minciună un articol de credință pentru republicanii MAGA (Make America Great Again – sloganul lui Trump), o minoritate a acestui partid”, a acuzat șeful statului.

Liderul de la Casa Albă a mai precizat că afirmațiile false ale lui Trump au fost respinse pe toată linia de către tribunale și alte autorități.

„Marea minciună s-a dovedit a fi doar atât, o mare minciună, de fiecare dată”, a spus Biden. „Cu toate acestea, acum, republicanii extremiști MAGA urmăresc să pună sub semnul întrebării nu numai legitimitatea alegerilor din trecut, ci și a alegerilor care au loc acum și în viitor”, a spus el.

Mai mult de 370 de candidați republicani au pus la îndoială și, uneori, au negat categoric rezultatele alegerilor din 2020, în ciuda dovezilor copleșitoare care demonstrează contrariul, potrivit unei anchete a New York Times. Trump, scrie cotidianul american, a făcut din fidelitatea față de aceste afirmații un test decisiv pentru sprijinul acordat candidaților republicani.

New York Times amintește că, în vreme ce i-a criticat pe republicani pentru că nu acceptă legitimitatea alegerilor, Biden însuși a sugerat în ianuarie că și el ar putea să nu accepte rezultatele votului din acest an, dacă în statele republicane vor fi adoptate politici pe care le consideră restrictive pentru dreptul la vot.

De atunci, el a evitat o astfel de formulare, admițând că aceasta a oferit muniție republicanilor.

Deși au fost în mare parte de acord cu argumentul din discursul de miercuri seară al lui Biden, nu toți democrații au considerat că declarația a fost utilă. Și asta în condițiile în care candidații încearcă să se distanțeze de președinte, a cărui popularitate se află la cote de avarie, iar alegătorii se concentrează pe probleme precum inflația, imigrația, criminalitatea și avortul.

„Problemele democrației sunt extrem de importante în acest moment și în alegerile de săptămâna viitoare. Total adecvat ca președintele să le abordeze”, a scris pe Twitter David Axelrod, fost consilier al președintelui Barack Obama. „Cu toate acestea, mă îndoiesc că mulți democrați din cursele marginale sunt nerăbdători ca el să fie la televizor în această seară”, a adăugat acesta.

Republicanii au răspuns acuzându-l pe Biden că în loc să fie unificatorul pe care chiar el l-a promis, a semăînat diviziune. „Disperat și necinstit”, l-a caracterizat Comitetul Național Republican, chiar înainte de discurs. „Joe Biden a promis unitate, dar, în schimb, i-a demonizat și defăimat pe americani, în timp ce a făcut viața mai scumpă pentru toți”, au adăugat republicanii.

Liderul minorității din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, care va fi președintele Camerei dacă republicanii vor prelua din nou controlul camerei inferioare, a scris și el pe Twitter ceva asemănător.

„Președintele Biden încearcă să divizeze și să distragă atenția într-un moment în care America trebuie să se unească – pentru că nu poate vorbi despre politicile sale care au dus la creșterea costului vieții. Poporul american nu-l înghite”, a spus McCarthy, citat de Associated Press.

Sondajele arată că alegătorii din întregul spectru ideologic și politic sunt de acord că democrația americană este amenințată, dar ei văd problema diferit.

În timp ce liberalii și mulți moderați îl consideră pe Trump drept pericolul principal, susținătorii fostului președinte consideră că adevăratul risc este cel reprezentat de Biden și de politicile care, potrivit lor, se apropie de socialism.

Oricare ar fi ideea, alegătorii au fost mult mai predispuși să identifice inflația și economia, precum și alte probleme, drept prioritățile principale, înaintea democrației. Potrivit unui sondaj New York Times/Siena College, mai mult de o treime dintre alegătorii independenți și chiar 12% dintre democrați au declarat că sunt dispuși să sprijine candidații care resping legitimitatea alegerilor din 2020.

La un moment dat, scrie New York Times, Biden a părut că se ceartă cu alegătorii care, în opinia sa, nu acordă o prioritate suficient de mare legitimității alegerilor. Medicare, securitatea socială și celelalte probleme sunt importante, a spus el, „dar mai este ceva în joc: democrația însăși”. „Nu putem pretinde că (problema) se va rezolva de la sine”, a spus el.

Urmărește-ne pe Google News