Biden abia terminase să-i spună liderului de la Kiev că a dat undă verde pentru încă un miliard de dolari în asistență militară americană pentru Ucraina, când Zelenski a început să enumere tot ajutorul suplimentar de care avea nevoie și pe care nu-l primea. Iar atunci Biden și-a pierdut cumpătul, au precizat persoanele familiare cu convorbirea.

Potrivit sursei citate, Biden i-a transmis liderului ucrainean că „poporul american a fost destul de generos, iar administrația sa și armata americană lucrează din greu pentru a ajuta Ucraina”. El i-a reproșat apoi lui Zelenski că ar putea să arate mai multă recunoștință.

Oficiali ai administrației americane au precizat că relația dintre Biden și Zelenski s-a îmbunătățit de la convorbirea telefonică din iunie, președintele ucrainean făcând ulterior o declarație în care a lăudat SUA pentru asistența generoasă. Dar ciocnirea de atunci reflectă faptul că Biden a conștientizat destul de devreme că atât sprijinul Congresului american, cât și cel al publicului pentru trimiterea de miliarde de dolari în Ucraina ar putea începe să se estompeze. Această constatare a venit chiar în momentul în care președintele se pregătește să ceară Congresului SUA să aprobe chiar și mai mulți bani pentru Ucraina.

Biden se confruntă acum cu o rezistență destul de puternică din partea unor republicani și democrați, care nu a existat atunci când Congresul a aprobat fondurile anterioare pentru Ucraina. Casa Albă a luat în calcul să ceară Congresului noi miliarde de dolari în timpul sesiunii legislative de după alegerile de la jumătatea mandatului (alegerile „midterm”).

Casa Albă nu a precizat public o sumă. Parlamentarii și lobby-iștii ucraineni speră la 40-60 de miliarde de dolari, iar unii oficiali familiarizați cu discuțiile se așteaptă ca cifra să fie de aproximativ 50 de miliarde de dolari.

Înainte de convorbirea telefonică din 15 iunie, nemulțumirile președintelui american față de Zelenski se acumulau de săptămâni întregi, au precizat trei persoane familiare cu convorbirea. Biden și unii dintre principalii săi consilieri considerau că administrația americană făcea cât de mult și de repede putea, dar că Zelenski continua să se concentreze în mod public doar pe ceea ce nu se făcea.

Din perspectiva lui Zelenski – precum și a unor guverne est-europene și a unor parlamentari americani din ambele partide – a existat o frustrare repetată că guvernul american se mișcă prea încet în ceea ce privește cererile de armament, ezitând inițial să aprobe anumite capacități pe care Ucraina le-a solicitat urgent, pentru a ceda câteva săptămâni sau luni mai târziu sub presiune, potrivit a două surse familiare cu opinia guvernului ucrainean, consilieri ai Congresului și a doi oficiali europeni, notează NBC News.

După respingerea pe care Zelenski a primit-o în convorbirea telefonică din iunie, echipa acestuia a decis să încerce să dezamorseze tensiunile, ajungând la concluzia că nu era productiv să aibă fricțiuni cu președintele SUA, conform acelorași surse.

Zelenski a răspuns public în acea zi, mulțumindu-i lui Biden pentru ajutorul promis.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News