Convorbirea telefonică, confirmată de ambele țări, a fost prima între Biden și Netanyahu din august încoace și vine în contextul unei escaladări bruște a conflictului Israelului atât cu Iran, cât și cu mișcarea șiită libaneză Hezbollah, susținută de regimul de la Teheran. În timp ce Israelul își concentrează operațiunile militare împotriva Hezbollah, nu există niciun semn de încetare a focului în Fâșia Gaza.

Temeri de un război direct între Israel și Iran

Această convorbire are loc de asemenea în timp ce Orientul Mijlociu așteaptă răspunsul Israelului față de atacul cu rachete de la începutul săptămânii trecute, efectuat de iranieni ca „răzbunare” a „martirilor” Ismail Haniyeh, Hassan Nasrallah şi Abbas Nilforoushan. Ismail Haniyeh est defunctul șef al Biroului Politic al mișcării islamiste palestiniene Hamas, Hassan Nasrallah este defunctul lider al Hezbollah, iar Abbas Nilforoushan este un fost șef adjunct al Gardienilor Revoluției, trupele de elită ale regimului de la Teheran.

Israelul afirmă că atacul aerian efectuat de iranieni nu a produs pagube importante, în timp ce SUA l-au catalogat drept ineficient. Cu toate acestea, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, care și-a anulat de curând o vizită programată în SUA, a promis un răspuns „letal, precis și, mai presus de toate, surprinzător”.

La rândul său, Netanyahu a promis că Iranul va plăti pentru atacul cu rachete. De cealaltă parte, regimul de la Teheran a spus că orice răzbunare va fi urmată de distrugeri mari pentru Israel. Toate aceste amenințări stârnesc temeri de un război total în Orientul Mijlociu, care ar putea atrage SUA.

Kamala Harris a participat la discuție

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că discuţia a durat 30 de minute și a avut loc cu participarea vicepreşedintei şi candidatei democrate în alegerile prezidențiale, Kamala Harris.

„Conversaţie telefonică a fost „directă” şi „productivă”, iar „aceste discuţii (răspunsul împotriva Iranului – n.r.) continuă”, a subliniat Karine Jean-Pierre.

Potrivit AFP, Casa Albă urmează să publice un raport al apelului dintre Biden și Netanyahu. Cei doi lideri de stat, a căror relaţie este complicată, nu şi-au vorbit de şapte săptămâni şi, prin urmare, nu au avut niciodată o conversaţie fără intermediari cu privire la intensificarea ostilităţilor din Liban, notează AFP, potrivit Agerpres.

Liderul de la Casa Albă a criticat public unele decizii luate de premierul israelian, dar nu a pus niciodată sub semnul întrebării livrarea de arme de către SUA, principalul susţinător militar al Israelului.

Joe Biden a declarat deja că se opune atacurilor israeliene asupra infrastructurii petroliere a Iranului, dar, în ultimul an, i-a fost greu să se facă auzit de Benjamin Netanyahu, subliniază AFP.

Trump a vorbit deja cu Netanyahu

Predecesorul său, Donald Trump, candidat la realegere în scrutinul prezidențial programat pe 5 noiembrie, a mers, dimpotrivă, până la a sugera săptămâna trecută Israelului să lovească instalaţiile nucleare iraniene. Potrivit echipei sale de campanie, fostul preşedinte republican a vorbit cu premierul israelian după atacul cu rachete de săptămâna trecută.

Într-o carte care va apărea pe 15 octombrie, celebrul jurnalist american Bob Woodward dezvăluie că Biden s-a plâns în aprilie consilierilor săi de Netanyahu numindu-l „mincinos, interesat doar de supravieţuirea lui politică” şi fără nicio strategie reală.

Tot în privat, președintele american ar fi spus despre premierul israelian că este un „nemernic” şi un „tip al naibii de rău”. 

Urmărește-ne pe Google News