Biden avea nevoie de 1.968 de delegaţi pentru a obţine nominalizarea, număr pe care l-a depășit pe măsură ce au apărut rezultatele din competiţia primară din Georgia, conform datelor Edison Research.
La rândul său, Trump a trecut de pragul de 1.215 delegaţi necesari pentru a-și asigura nominalizarea din partea republicanilor.
Nominalizările vor fi oficializate în cadrul convențiilor partidelor din această vară.
Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, a declarat marți seară că este „onorat” că alegătorii i-au susținut candidatura la realegere „într-un moment în care amenințarea pe care o reprezintă Trump este mai mare ca niciodată”. El a vorbit despre o „campanie de resentimente, răzbunare şi represalii a lui Trump, care ameninţă însăşi ideea de America”.
Între timp, Trump, în vârstă de 77 de ani, rămâne foarte popular în rândul bazei electorale republicane, ceea ce l-a propulsat spre obținerea nominalizării, în fața unor rivali bine finanțați.
Fostul președinte american l-a acuzat pe Biden nu a reuşit să oprească fluxul de migranţi la frontiera sudică a SUA și a repetat din nou afirmaţia falsă că alegerile din 2020 au fost fraudate.
Campania sa s-a axat pe legi mai stricte privind imigrația, inclusiv pe promisiunea de a „sigila frontiera” și de a pune în aplicare deportări „record”. De asemenea, Trump a promis să lupte împotriva criminalității, să stimuleze producția internă de energie, să taxeze importurile străine, să pună capăt războiului din Ucraina și să reia o abordare „America pe primul loc” în afacerile globale.
Principalii concurenți ai celor doi au renunțat la cursă înainte de competițiile primare de marți, astfel că rezultatele erau aproape sigure.
Cu toate acestea, sondajele indică faptul că americanii sunt nemulțumiți de perspectiva unei noi confruntări între Biden și Trump în noiembrie.
Primarele prezidențiale și adunările electorale din SUA sunt o competiție la nivelul fiecărui stat pentru a obține cei mai mulți delegați de partid.
Democrații și republicanii au reguli ușor diferite pentru primarele lor, dar procesul este în esență același. Fiecărui stat i se alocă o anumită cotă de delegați de partid, care sunt acordați fie în totalitate candidatului câștigător, fie proporțional, în funcție de rezultate.
Marți, republicanii au organizat alegeri primare în Mississippi, Georgia și statul Washington, precum și o adunare electorală în Hawaii.
La rândul lor, democrații au organizat alegeri primare în statele Georgia, Washington și Mississippi, precum și în Insulele Mariane de Nord și pentru democrații care locuiesc în străinătate.
Joe Biden și Donald Trump se vor confrunta astfel pentru a doua oară în alegerile prezidențiale, după ce cursa electorală din 2020 a fost câștigată de democrat.
Ultima revanșă prezidențială a avut loc în SUA în 1956, când preşedintele republican Dwight Eisenhower l-a învins pentru a doua oară pe fostul guvernator de Illinois, democratul Adlai Stevenson.
Foto: colaj Hepta