Poziția lui Biden adâncește misterul răspândirii agentului patogen mortal, un puzzle epidemiologic complicat, și întărește îndoielile SUA cu privire la capacitatea Organizației Mondiale a Sănătății de a-și fi învățat lecțiile din criza actuală pentru a preveni viitoarele pandemii.
Prețul pandemiei
Teoriile privind presupusa origine a virusului într-un laborator din Wuhan a înmulțit apelurile la Washington pentru SUA de a face China să plătească un preț pentru pandemie, chiar înainte de a se cunoaște întreaga amploare a originilor Covid.
Elementele dau și mai multă toxicitate unei situații geopolitice oricum complicate care ar putea declanșa un nou Război Rece.
Găsirea răspunsurilor va fi dificile, China are toate motivele pentru a acoperi un virus care i-a pătat prestigiul. Liderul naționalist Xi Jinping și Partidul Comunist nu au timp pentru culpabilități, singura lor preocupare fiind să arate este guvernarea de la Beijing este mai potrivită pentru secolul 21 decât democrația.
Confruntându-se cu propria sa presiune politică, Biden a expus miercuri două teorii considerate „probabile” de serviciile secrete americane cu privire la originea virusului.
Prima a fost considerată de mult timp ca cea mai credibilă posibilitate de către experții în sănătate publică – că s-a răspândit zoonotic, posibil de la animale vii pe o piață „umedă” din orașul chinez Wuhan, la oameni.
Dar, deși a avertizat că nu a existat o concluzie definitivă, președintele a spus că „un element” al comunității de informații americane „înclină” spre posibilitatea ca virusul să scape dintr-un laborator din Wuhan.
Raportul Wall Street Journal
Publicația Wall Street Journal a dezvăluit în ediția de duminică raportul secret realizat de serviciile de informații americane, potrivit căruia trei cercetători ai Institutului de Virologie din Wuhan au fost spitalizați cu simptome asemănătoare COVID în noiembrie 2019, cu puțin timp înainte să izbucnească pandemia.
Raportul nici nu exclude posibilitatea unei scăpări accidentale a virusului de la laboratorul din Wuhan, unde se desfăşurau cercetări asupra coronavirusului la lilieci. Versiunea unei asemenea scăpări a fost negată în mod repetat de autorităţile chineze.
China a calificat recent drept false dezvăluirile presei americane despre cercetătorii de la Wuhan bolnavi de COVID-19 în 2019.
Șansa lui Trump
Administrația Biden se confruntă acum cu critici din partea echipei Trump , care, anul trecut, a promovat afirmații despre laboratorul de la Wuhan – sursă a virusului, dar fără nicio dovadă clară. Dar susținătorii lui Trump se folosesc de acest moment pentru a ascunde minimizarea și gestionarea dezastruoasă a pandemiei.
Acum revine administrației Biden să demonstreze că are influența și dorința de a depista originea virusului. Vor exista întrebări dacă agențiile de informații, având în vedere dificultatea notorie de a pătrunde în China, reprezintă cel mai bun mod de a găsi adevărul.
Nu este încă clar nici dacă China înțelege pe deplin originea virusului. Iar punctele de plecare ale pandemiilor pot fi dificil de identificat.
„Mulți dintre noi considerăm că este mai probabil ca boala să treacă în mod natural, de animale la un om. Dar nu știm 100% răspunsul la acest lucru”, a spus dr. Anthony Fauci, expert al guvernului în boli infecțioase.
După patru săptămâni la Wuhan la începutul acestui an, un studiu comun realizat de OMS și experți chinezi în martie a considerat că un accident de laborator este „extrem de puțin probabil”.
Anul trecut, democrații l-au mustrat pe Trump că a părăsit OMS-ul pe motiv că a fost „condus” de China. SUA s-a realăturat organismului la scurt timp după ce noul președinte Biden a preluat funcția.
În ultimele zile, în „background”, a existat o întărire vizibilă a legăturilor pe axa SUA – OMS – Beijing.
„Spunem că de foarte mult timp China trebuie să ofere mai mult acces la laborator, să coopereze pe deplin cu anchetatorii științifici și nu credem că au îndeplinit acel standard”, a declarat secretarul de presă adjunct al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.
Andy Slavitt, coordonatorul Covid-19 al Casei Albe, a declarat marți că SUA au nevoie de un „proces complet transparent din partea Chinei. Și avem nevoie de OMS în această chestiune”.
A început campania pentru alegerile din 2024
„Organizația Mondială a Sănătății nu este capabilă să întreprindă această investigație, deoarece, sincer, chinezii nu o vor permite”, a argumentat senatorul republican Marco Rubio, la Fox News. Senatorul din Florida este unul dintre numeroșii republicani care ar putea candida la funcția de președinte în 2024, iar adoptarea unei linii dure asupra Chinei face parte dintr-o campanie electorală primară.
„Trebuie să știm ce s-a întâmplat aici. Partidul Comunist Chinez știe ce s-a întâmplat. Știu cine a fost pacientul zero. Știu exact de unde a început acest lucru”, a declarat Mike Pompeo, directorul CIA în cadrul Administrației Trump.
Senatorul republican din Indiana, Todd Young, a declarat pentru CNN că organismul global de sănătate trebuie să acționeze rapid pentru a-și restabili reputația: „China să vină cu mai multe date despre originile virusului”.
Recredibilizarea OMS
„Nu văd nicio altă modalitate prin care OMS să redevină credibilă în ochii americanilor și a multor oameni din întreaga lume, care i-au văzut, sincer, acordând mai multă încredere Partidului Comunist Chinez și un mai mare mare respect pentru ei decât pentru lumea occidentală „, a spus Young.
Fostul șef al Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, Dr. Robert Redfield, a declarat, într-un documentar publicat în martie, că cea mai probabilă „etiologie a acestui agent patogen din Wuhan provine dintr-un laborator”.
La fel ca alți oficiali, Trump nu a putut dovedi că virusul provine din laboratorul de la Wuham, deși a dat impresia, în mai 2020, că are câteva informații despre originea virusului: „S-a întâmplat ceva”.
„A venit din China. Ar fi trebuit să fie oprit. Ar fi putut fi oprit pe loc”, a spus Trump. Cu toate acestea, fostul președinte a susținut în mod frecvent teorii ale conspirației, intuiții și informații manipulate pentru a-și servi propriul interes politic. Deci nu a fost văzut ca o sursă deosebit de credibilă.
Întrebarea rămâne: dacă echipa Trump a avut dovezi ale teoriei eliberării virusului din laborator, de ce nu le-a prezentat?
Echilibristica lui Donald
Oricare ar fi originea lui Covid-19, istoria îl va condamna pe Trump pentru neglijarea virusului după ce infecția a ajuns în SUA.
De fapt, el a împiedicat pregătirea SUA la începutul crizei. În ianuarie anul trecut, Trump spunea despre chinezi că „muncesc foarte mult” și se descurcă „foarte bine”. Iar despre președintele Xi scria pe Twitter că este puternic și concentrat pe combaterea coronavirusului”.
Abia când impactul virusului a devenit clar asupra propriilor perspective electorale, el și-a schimbat tonul, întărind ideea că are o motivație politică în a învinui China pentru pandemie.
Primele cazuri de Covid-19 au fost identificate la sfârșitul anului 2019 în Wuhan, înainte ca virusul să se răspândească pe tot globul și să ucidă aproape 3,5 milioane de oameni.