Bijuteriile bărbătești, făcute doar din materiale naturale, ascund simboluri și sunt încărcate de istorie. Unde mai pui că sunt și foarte greu de făcut.
„Cele mai multe dintre materiale nu prea merg prelucrate cu unelte electrice. Cornul de cerb trebuie tăiat de o unealtă specială, un fel de fierăstrău cu tăiere lentă, fiindcă altfel se încarcă și se îmbâcsește și nu poate fi tăiat până la capăt. De asemenea, sunt niște obiecte care au o duritate și o garanție foarte mare datorită faptului că natura face lucruri care se deteriorează greu. Coarnele de cerb nu le iau niciodată din trofee, ci doar cele căzute. Cerbilor și căpriorilor le cad coarnele primăvara și le cresc până toamna înapoi și numai pe cele căzute le folosesc”, spune bărbatul.
Adevărul despre strămoșii noștri, încrustat în corn de cerb
Toți cei care au trecut pe lângă standul său de la evenimentul „Bărbați pe Mătăsari”, care a avut loc zilele trecute în Bucureşti, nu au pleacat fără o poză cu bărbații care arată ca niște daci veritabili. Bărbi lungi, cămăși tradiționale, piei de animale aruncate pe umeri. Pe lângă poză, cei interesați au primit și o poveste, una pe care n-o găsesc în cărțile de istorie. „Știați că femeile dace erau vândute ca pe o marfă sau că tarabostes aveau și 30 de femei?”, punctează unul dintre „daci”.
Radu Gabriel Ioan este mai interesat însă să ducă mai departe și alte bucăți de istorie care acum sunt puse sub umbra îndoielii. Cum ar fi originea poporului român, din daci și romani. „Poporul român a fost format din vechime din daci și romani, nu din alte lucruri care sunt spuse acum, cum că dacii ar fi fost buricul pământului și așa mai departe. Lucrurile astea au fost istoric certificate. Că dacii erau un popor incredibil, da, așa este, dar la un moment au fost colonizați de romani”, spune bărbatul exasperat de teoriile noi apărute, potrivit cărora poporul român este format doar din daci.
Așa că participând la festivaluri de reconstituire istorică din perioada greco-romană sau meșterind la aceste bijuterii speciale, reușește să ducă mai departe istoria. „Atât cât mai am bucata mea de redută încerc să o țin până voi ieși la pensie sau Dumnezeu știe ce se va întâmpla cu mine, o să încerc să o țin vie. Și în parametrii epocii moderne”, mai spune artistul.
CITEȘTE ȘI: