Cei care apeleaza la Romeo Ferentz sunt in mare personalitati, insa bijutierul spune ca VIP-urile nu prea au bun-gust in materie de podoabe.

Chiar daca in atelierul lui au intrat oameni cu nume grele in lumea mondena a Capitalei, Romeo Ferentz este recomandat ca bijutierul tiganilor si vrajitoarelor. „Nu mi-e rusine. De la vrajitoresele mele – se amuza Romeo – imi ies bani grei si din asta supravietuiesc. Fac eu unicate, insa nu prea stie lumea ce valoare au. La noi se cer turcismele si piesele marcate Gucci sau Versace, ca alea in opinia lor sunt de mare rafinament. Am facut pentru cineva un inel cu briliant. Nu a reusit sa vanda piatra niciunde si a incercat sa o dea ca bijuterie. I-am facut inel si l-a vandut in Italia cu 21 de mii de dolari.”
Talentul lui Romeo, descendent din familia de bijutieri Ferentz, a fost exploatat la maximum si de lumea interlopa a Capitalei. Nu o data i s-a intamplat sa ii treaca pragul atelierului un individ burtos care sa ii arunce pe masa o punga cu aur. „Cea mai grea piesa pe care am facut-o este un lant de aur de un kil jumate. Asta mi-a cerut, asta i-am facut. Va dati seama ca la cantitatea asta puteam sa trag si eu un gram, doua. Insa prefer sa las de la mine, decat sa mi se duca vorba in sat.” Acest principiu i-a adus bijutierului faima si printre tigani. Nu e usor sa ai de-a face cu un individ mofturos sau cu unul care e in stare sa-ti puna sabia la cap cand ceva nu ii place la bijuteria lui.
Primul pentru care a lucrat a fost Fane Spoitoru. Acestuia i-a placut bijuteria si l-a recomandat peste tot. Asa s-a ajuns ca atelierul lui Ferentz sa fie cel mai apreciat de lumea rromilor cu bani. Poate nu va vine a crede, insa tiganii sunt mai rafinati in ceea ce priveste bijuteriile. E adevarat ca o coroana sau un pantof de aur nu intra in categoria rafinamentelor, insa multi l-au uimit cand au venit cu cate o revista si i-au cerut un model fin de bratara de la mana unui bancher sau a unui star de cinema.
Dupa asaltul „vrajitoreselor”, pentru care a facut coroane, agrafe si te miri ce din aur, au urmat premiile sportivilor. Centura de campion a boxerului Mihai Leu a fost gravata tot in atelierul Ferentz.
Adevaratele piese cu care se mandreste Romeo Ferentz sunt lucrarile pentru Vatican si ambasadorii sud-americani. „Pentru Vatican facem la fiecare comanda cate 20 de tavi. Sunt foarte apreciate. Tatal meu inscriptioneaza placile care se dau de catre ambasadori atunci cand se retrag. Ei semneaza pe o hartie, iar tata reproduce, manual, pe placa. Si aici se fac comenzi mari, pentru ca ambasadorii le dau cadou prietenilor.”
Pentru Romeo aurul este o plastelina. Lucreaza de cand se stie si i-a dat cele mai imposibile forme. „Am facut scoala la UCECOM. Cred ca aveam 16 ani cand am inceput sa lucrez cu tata. Noi facem o echipa. El e un nume in randul bijutierilor, iar eu invat de la el. Acum, dupa 20 de ani de munca lucrez si singur. Pot sa va spun despre tata ca a lucrat pentru Ceausescu, a stat inchis trei zile si trei nopti in Comitetul Central. Cand eram mic m-am jucat cu sceptrul dictatorului. Tata l-a inscriptionat. De atunci ma „joc” cu aurul.”
Joaca se va materializa la inceputul anului viitor, cand tatal si fiul vor organiza o expozitie fara precedent in Romania. Piese facute de mintea si mana celor doi Ferentz vor fi expuse intr-un local select, pentru oamenii cu bun-gust. Romeo spera sa fie apreciat macar ca un Gucci sau un Versace.

 
 

Urmărește-ne pe Google News