Victoriei. „Asa se invata meserie adevarata. Nu critic pe nimeni, stiu ca sunt multi bijutieri talentati, dar profesional sunt amatori. Nu din vina lor, ci din vina comunistilor care au interzis prelucrarea obiectelor din metale pretioase, timp de aproape 50 de ani. Asa ca nu au avut de unde sa invete. Eu la 7 ani faceam tot ce mi se cerea in pravalia unchiului meu, inclusiv spalat pe jos, daca era nevoie”, povesteste Zaharian.
El spune ca, pana in anii 50, bijuteriile romanesti erau egale ca valoare si maiestrie cu cele de la Paris, iar acum in magazine nu se gasesc obiecte valoroase. Zaharian le numeste „gunoaie”, „marfa de plaja”, adica obiecte de serie, fara valoare mare. „Au venit la mine vedete – pe vremuri, chiar persoane din clanul Ceausescu, acum unii cantareti si politicieni cunoscuti – cu bijuterii la reparat. Niste gunoaie, cumparate dupa ureche. Unele VIP-uri nu ma lasa sa scriu numele lor pe chitante, din aroganta. De fapt, au niste bijuterii oarecare, cumparate de la Roma sau Viena, la pret de cinci ori mai mare. Nu ii blamez, pentru ca nu sunt ei de vina ca nu au educatie in domeniu. Eu lucrez si azi dupa o carte considerata „Biblia bijutierului”, editata in 38, unde sunt scrise toate secretele meseriei”.
Zaharian spune ca cele mai frumoase bijuterii sunt cele care denota finete si simplitate, dar si ca alegerea este in functie de gust si de locul in care este purtata bijuteria. El are un inel cu turcoaz, pe care il poarta din superstitie. Se spune ca „piatra de peruzea” alunga raul.
in schimb, pentru clientii din Romania si America, unde are mai multe „pravalii”, Zaharian a creat sute de modele de inele, coliere, verighete, pandantive, obiecte cu valoare de la 300 dolari pana la sume uriase. Desigur, in Romania nu are succes cu bijuterii fine, dar tot a creat cateva copii ale celebrului inel cu diamant de marimea unei alune al lui Liz Taylor. Originalul a costat 150.000 dolari, iar copia lui Zaharian costa „doar” 240 dolari.

 
 

Urmărește-ne pe Google News