Bilanțul de cel puțin 1.500 de morți este însă unul provizoriu, iar mulți alți afgani rămân îngropați sub casele prăbușite, construite în mare parte din chirpici.
Cele mai multe victime de până acum sunt în districtele Gayan și Barmal din Paktika, iar spitalele, deja în pragul colapsului, nu mai fac față răniților.
De pe patul de spital din Paktika, mai mulți supraviețuitori au mărturisit pentru BBC că și-au pierdut mai mulți membri ai familiei în cutremur.
„Șapte într-o cameră, cinci în alta, patru în alta, apoi trei în alta, toți din familia mea au fost uciși”, a spus o afgană, pentru BBC.
„S-a auzit un bubuit și patul meu a început să tremure. Tavanul a căzut. Eram prins, dar vedeam cerul. Mi s-a dislocat umărul, m-a durut capul, dar am ieșit. Sunt sigur că șapte sau nouă persoane din familia mea, care se aflau în aceeași cameră cu eu, sunt morți”, a declarat un alt supraviețuitor, Shabir, pentru BBC.
Confruntat deja cu o criză umanitară, Afganistanul a fost lovit în noaptea de marți spre miercuri de un cutremur cu magnitudinea de 6,1, în apropiere de frontiera cu Pakistan.
Dezastrul este o provocare majoră pentru guvernul taliban, „incapabil financiar să ajute oamenii în măsura în care este necesar”, după cum a spus un înalt oficial taliban, Abdul Qahar Balkhi.
În urma dezastrului, ONU s-a „mobilizat pe deplin”, iar medici, provizii medicale, alimente și adăposturi de urgență au fost trimise în zona cutremului. Primele ajutoare internaționale au început să ajungă joi în țară, însă salvatorilor le este greu să ajungă la oameni din cauza drumurilor ruinate și a serviciilor de comunicații care au picat.
„Este iunie și vremea nu ar trebui să fie așa. Am avut grindină și zăpadă și asta îngreunat foarte mult lucrurile. Acele drumuri nu au fost niciodată dezvoltate cu adevărat din cauza situației de securitate din ultimii douăzeci de ani, așa că există o mulțime de provocări, dar sperăm să putem ajunge” a declarat voluntarul Obaidullah Baheer, de la ONG-ul Salvați Afganii de Foamete, pentru BBC.