Relatarea LIVETEXT Libertatea s-a încheiat despre urmările cutremurelor din Turcia și Siria s-a mutat aici.
:contrast(8):quality(75)/https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/870x0/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/02/11293635-scaled.jpg)
Consiliul de Securitate se reunește pentru a discuta situația din Siria
Elveția și Brazilia au cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru începutul săptămânii viitoare pentru a discuta despre situația din Siria.
În cadrul reuniunii ar urma să ia cuvântul subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths, care va vizita Turcia și Siria în zilele următoare.
Ambasadorul Braziliei la ONU, Ronaldo Costa Filho, a declarat că Griffiths va efectua o evaluare a situației, „unde există blocajele pentru furnizarea de ajutor și în modul în care cei mai buni reprezentanți ai țării pot aborda situația”.
Elveția prin vocea ambasadorului Pascale Baeriswyl a cerut „tuturor părților să faciliteze accesul pentru eforturile de ajutor și să permită ca asistența să ajungă la toți cei care au nevoie”.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_ced1fbe9541fceb188fe48b169051f29.jpg)
Ambele țări coordonează în Consiliu negocierile și proiectele de rezoluție privind afacerile umanitare siriene.
Peste 20.000 de decese, doar în Turcia
Ministrul turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca, a anunțat că cel puţin 20.213 de persoane au fost ucise şi 80.052 au fost rănite în cutremurul care a lovit 10 provincii din Turcia în această săptămână, potrivit publicației de stat Anadolu.
El a spus că cetățenii salvați de sub dărâmături au fost transferați în provincii din afara regiunilor afectate de cutremur. Fotografiile digitale ale celor a căror identitate nu este cunoscută sunt încărcate într-un program special conceput pentru identificarea victimelor, a spus Koca.
Numărul morților în urma cutremurelor care au lovit Turcia și Siria în această săptămână a urcat la 23.726, potrivit autorităților. În Siria, au fost confirmate până acum 3.384 decese, dar căutările continuă.
Falie uriașă după cutremurul din Turcia
Cutremurul de peste 7 grade pe scara Richter care a lovit luni dimineață sudul Turciei a lăsat o falie mare vizibilă de la înălțime, într-o filmare realizată din dronă. Ea străbate zona rurală din sudul Turciei.
O filmare realizată din dronă, în Kahramanmaraş, aproape de epicentrul primului cutremur, cu magnitudine de 7,8, arată o falie mare în pământ care se întinde pe o distanță de câțiva kilometri.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_d621aef721038c970c8d133f5394169c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/02/falie-turcia-1-1024x561.jpg)
Mai multe informații: Falie uriașă după cutremurul din Turcia. Imagini surprinse din dronă în apropiere de epicentrul primului cutremur
Cinci milioane de sirieni „rămași fără adăpost în urma cutremurului”
Până la 5,3 milioane de sirieni din nord-vestul țării au rămas fără adăpost în urma cutremurelor care au lovit luni sudul Turciei și s-au resimțit și în Siria, a declarat agenția ONU pentru refugiați (UNHCR).
„Pentru Siria, aceasta este o criză într-o altă criză”, a spus UNHCR. „Am avut șocuri economice, COVID și ne aflăm acum în mijlocul iernii, cu viscol care răvășește zonele afectate”.
„O parte din personalul nostru doarme în afara caselor lor, deoarece sunt îngrijorați de deteriorarea structurală a caselor. Acesta este doar un microcosmos al ceea ce se întâmplă în zonele afectate”, a mai explicat agenția.
„Toate acestea, desigur, au impact asupra posibilității de a acorda ajutor. Drumurile au fost avariate și asta ne împiedică să încercăm să ajungem la oameni. A fost foarte, foarte greu. Sunt deja 6,8 milioane de persoane strămutate intern în țară. Și asta era înainte de cutremur”, completează UNHCR.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_c0764518964a5afb961355b1fe57e93e.jpg)
Agenția a spus că accesul în nord-vestul Siriei a fost „grav împiedicat de pagubele” produse de cutremur.
Trei persoane au fost scoase în viață de sub dărâmături, la 110 ore după cutremur
Trei persoane au fost salvate de sub dărâmăturile unei clădiri din orașul sirian Jableh, a informat presa de stat, la aproximativ 110 ore după cutremurul mortal care a lovit luni.
Imaginile transmis de televiziune în direct au arătat două persoane scoase din dărâmături de către echipajele de salvare siriene și libaneze, în timp ce trecătorii aplaudau și strigau „Dumnezeu este mare”, relatează Reuters.
Un salvator a spus că între cele trei persoane salvate se află o femeie și copilul ei.
Bilanțul total al deceselor a trecut de 23.000
Numărul deceselor în Turcia ca urmare a cutremurelor de luni a urcat la 19.875, a declarat autoritatea de gestionare a dezastrelor.
Anterior, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că peste 77.700 de persoane au fost rănite în urma cutremurelor.
Numărul total de decese în Siria este de 3.377, ceea ce înseamnă că numărul total de decese din cele două state a depășit pragul de 23.000.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/02/11286865-1024x711.jpg)
Peste 140.000 de persoane iau parte la acțiunile de salvare din Turcia
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că peste 141.000 de persoane acționează acum în cele 10 provincii afectate de cutremur.
„Avem peste 141.000 de angajați, inclusiv echipe străine, care lucrează pe teren în 10 provincii. Agenția de Gestionare a Dezastrelor și alte instituții oferă corturi, containere și clădiri prefabricate, astfel încât acestea să poată satisface rapid nevoile”, a spus el în timpul un discurs susținut în orașul Malatya.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/02/11292126-1024x683.jpg)
Erdogan a spus că instituțiile și organizațiile turcești oferă mese calde echipelor de salvatori și supraviețuitorilor cutremurului prin bucătării mobile.
„Am alocat un fond inițial de 100 de miliarde de lire turcești (5,3 milioane de dolari) pentru toate aceste nevoi”, a spus el, adăugând că din „fondul de urgență AFAD, începem să oferim 15.000 de lire turcești (aproape 800 de dolari) de gospodărie în sprijin pentru relocare pentru cetățenii ale căror locuințe s-au prăbușit sau au fost deteriorate moderat sau grav.”
„Dezastrul secundar din Siria este acum iminent”
David Miliband, CEO al Comitetului Internațional de Salvare, un ONG umanitar care acționează la nivel mondial, spune că un dezastru secundar în Siria „este acum iminent” ca urmare a „lipsei totale a infrastructurii care să sprijine oamenii”.
„Cele mai de bază nevoi nu sunt încă îndeplinită pentru un răspuns umanitar cu drepturi depline”, a explicat el.
Miliband explică că, în timp ce primul dezastru a fost cutremurul propriu-zis de luni, al doilea dezastru va rezulta din eșecul de a trata răniții și în amenințările la adresa sănătății supraviețuitorilor.
El spune că trebuie implementat un plan de acțiune, începând cu elementele de bază. În primul rând, singura trecere a frontierei din Turcia în nord-vestul Siriei trebuie extinsă. În al doilea rând, o altă trecere închisă trebuie redeschisă. Și în al treilea rând, sprijinul în numerar, precum și convoaiele de materiale medicale, de igienă și de adăpost trebuie extinse, a explicat el.
Nouă copii, printre care un bebeluș de zece zile, găsiți vineri în viață
Ghemuțiți sub plăci de beton și șoptind „inshallah”, salvatorii au reușit să elibereze de sub dărâmături un bebeluș de 10 zile care a supraviețuit patru zile cu mama sa sub clădirea prăbușită, relatează Reuters.
Cu ochii larg deschiși, bebelușul turc Yagiz Ulas a fost învelit într-o pătură termică strălucitoare și dus vineri la un centru medical improvizat din Samandag, provincia Hatay. Salvatorii au dus-o și pe mama lui, amețită și palidă, dar conștientă, pe o targă.
Salvarea copiilor a ridicat moralul echipajelor obosite care caută supraviețuitori în a cincea zi după ce un cutremur major a lovit Turcia și Siria vecină, ucigând peste 22.000 de persoane.
Cel puțin nouă copii au fost salvați vineri, potrivit imaginilor publicate de agenția de gestionare a dezastrelor naturale. Supraviețuirea lor uimitoare a motivat echipele de căutare care au salvat și mai mulți adulți prinși sub dărâmături.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/02/11289859-1024x662.jpg)
Salvatorii, inclusiv echipe de specialiști din zeci de țări, s-au chinuit toată noaptea în ruinele a mii de clădiri distruse. La temperaturi înghețate, ei au cerut în mod regulat tăcere în timp ce ascultau orice sunet al vieții din movilele de beton.
În orașul turc Kahramanmaras, la 200 km nord de Samandag, salvatori îmbrăcați în portocaliu s-au strecurat printre ruinele unei clădiri prăbușite pentru a găsi un copil mic, pe care l-au auzit plângând, și au reușit să-l salveze.
Mai spre est, în orașul Diyarbakir, printre mormane de moloz și grămezi de zidărie spartă, muncitorii au salvat un copil și pe mama lui, la 103 ore după cutremur.
În Nurdagi, lângă Iskenderun, un salvator spaniol a găsit în viață un copil de doi ani sub o clădire prăbușită. Un lanț uman de salvatori de la Unitatea Militară Spaniolă pentru Situații de Urgență (UME) l-a mutat pe băiat, Muslim Saleh, într-un cort încălzit, iar câteva minute mai târziu i-au salvat sora în vârstă de șase ani, Elif, și apoi mama lor, toți în viață și sănătoși.
Peste graniță, în Siria, salvatorii din grupul „Căștile Albe” au săpat cu mâinile goale prin ipsos și ciment, până când au ajuns la piciorul gol al unei tinere, iar apoi au reușit să o elibereze, în viață, de sub dărâmături.
Cu o zi mai devreme, în orașul sirian Azaz, Jomaa Biazid s-a reunit cu fiul său, Ibrahim, în vârstă de 18 luni, pe care nu-l mai văzuse de când cutremurul a distrus casa familiei, ucigându-și soția și fiica. Salvatorii l-au găsit pe băiat în dărâmături și l-au dus la spital, unde un cuplu au postat imagini cu el pe rețelele de socializare în speranța de a găsi rudele.
Regimul Assad anunță că permite livrarea de ajutor umanitar în zonele controlate de rebeli
Guvernul sirian a aprobat livrarea de ajutoare pe teritoriul controlat de rebeli din nord-vestul țării, se arată într-un comunicat publicat vineri, dar oficialii nu au furnizat un calendar specific.
Oficialii sirieni au spus în repetate rânduri că sunt „gata” să trimită ajutor în teritoriile rebelilor, dar niciun ajutor din partea guvernului nu a intrat în zonele controlate de rebeli după cutremurul de luni.
Livrarea de sprijin umanitar în zonele afectate de cutremurul din nordul Siriei a fost complicată de un război civil de lungă durată între forțele de opoziție și guvernul sirian, condus de președintele Bashar al-Assad.
Două convoaie ONU care transportau ajutoare au pătruns în zonele controlate de rebeli prin singura trecere autorizată a frontierei din Turcia, în timp ce guvernul lui Assad a primit avioane pline de ajutor din partea țărilor din întreaga lume.
Bilanțul deceselor se apropie de 23.000
Numărul morților în Turcia în urma cutremurului de luni a crescut la 19.388, potrivit președintelui Recep Tayyip Erdogan, relatează BBC.
Numărul deceselor raportate în Siria vecină este de 3.377, ceea ce înseamnă că numărul total de decese a ajuns la aproape 23.000.
Erdogan a adăugat că peste 77.700 de persoane au fost rănite în Turcia.
Guvernul turc va deconta timp de un an chiriile celor rămași fără casă
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat vineri că guvernul Turciei va plăti timp de un chiria tuturor supraviețuitorilor cutremurului care nu doresc să locuiască în corturi.
În timpul vizitei sale în orașul Adiyaman, din sud-estul orașului, Erdogan a declarat din nou că guvernul va reconstrui clădirile prăbușite în decurs de un an.
„Între timp, vom oferi 10.000 de lire turcești (circa 530 de dolari) cetățenilor noștri. În plus, pentru cetățenii care nu stau în corturi, care nu doresc să stea în corturi, ne vom asigura că se pot muta în locuințe și le vom acoperi chiria”, a spus el.
El a mai menționat că, dacă supraviețuitorii cutremurului vor prefera să rămână în hoteluri, „le putem oferi și această cazare”.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/02/11294670-1024x709.jpg)
Al doilea convoi cu ajutor umanitar a ajuns în zonele controlate de rebeli în Siria
Un al doilea convoi cu ajutor umanitar oferit de ONU a intrat vineri pe teritoriul controlat de rebelii din nord-vestul Siriei prin intermediul unui punct de frontieră din Turcia.
Convoiul de vineri include 14 camioane trimise de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) în care se află corturi, pături, saltele, materiale de curățat și produse alimentare, potrivit Mazen Alloush, directorul de comunicații al administrației care controlează frontiera Bab al-Hawa.
Primul convoi cu ajutor umanitar oferit de ONU a traversat joi din Turcia în nord-vestul Siriei.
Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (UN OCHA) a declarat că acel convoi de joi era format din șase camioane care transportau facilități pentru adăpostirea supraviețuitorilor și alte produse nealimentare.
Un expert japonez spune că seisme ca cele din Turcia „pot fi văzute o dată la o mie de ani”
Toda Shinji, profesor de seismologie la Institutul Internațional de Cercetare a Științei Dezastrelor din cadrul Universității japoneze Tohoku, a declarat pentru postul turc de televiziune TRT Haber că seismul care a avut loc luni dimineață în Turcia „este unul dintre cele mai mari cutremure terestre din lume”.
„Un cutremur care are loc o dată la o mie de ani. O mișcare amplă a avut loc în scoarță. O ruptură atât de mare și o astfel de mișcare a crustei poate fi văzută doar după o mie de ani. Energia eliberată în cutremurul din Turcia a fost de 15 ori mai mare decât cutremurele de la Kobe și Kumamoto”, a declarat Toda Shinji, referindu-se la cutremurul Hanshin, care a afectat orașul japonez Kobe în 1995, având 7,2 grade, și la seismul de 7 grade magnitudine, produs în 2016, în Kumamoto.
Profesorul a explicat și că pagubele au fost atât de mari pentru că epicentrul a fost aproape de suprafață și nu a exclus posibilitatea producerii unui alt cutremur puternic.
Mai multe detalii: Cutremure precum cele din Turcia „pot fi văzute o dată la o mie de ani”, spune un expert japonez
Erdogan spune că răspunsul autorităților la cutremur nu a fost atât de rapid pe cât ar fi trebuit
Răspunsul autorităților turce la cutremurele din sudul țării nu a fost atât de rapid pe cât și-ar fi dorit guvernul, a declarat, vineri, 10 februarie, președintele Recep Tayyip Erdogan, relatează Al Jazeera.
„Atât de multe clădiri au fost avariate încât, din păcate, nu am putut accelera intervențiile noastre atât de repede pe cât ne-am fi dorit”, a declarat Erdogan în timpul unei vizite în orașul Adiyaman, grav afectat de seisme.
Erdogan a recunoscut și zilele trecute că au existat „deficiențe” în gestionarea dezastrului de către guvern.
Liderul de la Ankara a mai precizat că unele persoane fură din piețe și atacă întreprinderi, adăugând că starea de urgență declarată în zonă va permite statului să impună sancțiuni împotriva acestora.
Numărul total al morților din Turcia și Siria a depășit 22.000
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că numărul morților din Turcia a crescut la 18.991, relatează BBC.
În Siria au fost confirmate cel puțin 3.377 de decese, ceea ce face ca numărul total al morților din cele două state să ajungă la 22.368.
Nu se știe nimic despre familiile a 263 de copii din Turcia, scoși dintre dărâmături
Familiile celor 263 de copii care au supraviețuit cutremurelor din Turcia nu pot fi contactate, a anunțat vineri, 10 februarie, Ministerul Familiei și Serviciilor Sociale de la Ankara, citat de CNN.
Potrivit autorităților, 162 dintre acești copii sunt spitalizați, iar 101 au fost transferați la unitățile ministerului și au fost luați în îngrijire instituțională după ce au primit tratament.
Ministerul a anunțat și că 18 copii au fost predați familiilor lor după verificarea identității.
Turcia discută redeschiderea unui punct de trecere a frontierei către o zonă din Siria controlată de guvern
Un oficial de la Ankara a anunțat că Turcia poartă discuții pentru redeschiderea unui punct de trecere a frontierei către teritoriul guvernamental sirian, ceea ce ar permite ca ajutoarele umanitare să fie trimise direct în zonele afectate de cutremur, aflate sub controlul președintelui Bashar al-Assad, relatează agenția Reuters, citată de The Guardian.
Totodată, Turcia analizează posibilitatea de a deschide un alt punct de trecere a frontierei în regiunea siriană Idlib, controlată de opoziție, a mai spus oficialul.
Turcia și Siria au întrerupt legăturile diplomatice după ce Assad a răspuns cu forța la revolta din 2011 împotriva regimului său, care s-a transformat într-un război civil și a determinat milioane de sirieni să se refugieze în țara vecină.
Președintele Tayyip Erdogan i-a susținut pe rebelii care luptau pentru a-l răsturna pe Assad și a trimis trupe turcești în nordul Siriei. După aproape 12 ani de conflict, liderul turc a sugerat că s-ar putea întâlni cu Assad, iar miniștrii apărării din cele două țări au purtat discuții în decembrie.
Pakistanul trimite 20 de tone de bunuri de primă necesitate în Turcia
Pakistanul a trimis un avion cargo cu 20 de tone metrice de bunuri pentru victimele cutremurului din Turcia, în timp ce căutările supraviețuitorilor continuă, relatează CNN.
„Tocmai am văzut un avion cargo care transporta ajutoare de 20 de tone pentru victimele cutremurului din Turcia. Pakistanul a stabilit o punte aeriană, terestră și maritimă pentru furnizarea de asistență pentru frații și surorile noastre din Siria și Turcia”, a declarat vineri premierul pakistanez Shehbaz Sharif.
„Poporul pakistanez nu poate uita modul în care Turcia a venit să ne ajute în momentul cutremurului din 2005 și al superinundațiilor din 2010. Conceptul islamic de fraternitate ne leagă într-o relație unică în care împărtășim durerea celuilalt”, a adăugat Sharif.
Pakistanul a trimis echipe de salvare și de ajutor, precum și bunuri în Turcia în ziua în care s-a produs cutremurul, urmate marți, 7 februarie, de două contingente ale personalului de urgență al armatei.
Erdogan va vizita vineri provinciile Adiyaman și Malatya, afectate de cutremur
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, este așteptat să viziteze vineri provinciile Adiyaman și Malatya pentru a inspecta zonele afectate de cutremurul de luni, a anunțat postul public de televiziune turc TRT Haber, citat de CNN.
Provinciile sunt situate în sudul țării și la nord de Gaziantep, epicentrul cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade de luni dimineață.
Peste 21.000 de persoane au murit în Turcia și Siria, iar salvatorii continuă căutările la aproape cinci zile de la cutremur. Cel puțin 78.124 de persoane au fost rănite în cele două țări, potrivit autorităților.
Un medic turc explică ce i-a ținut în viață zeci de ore pe copiii prinși sub dărâmături
Prof. dr. Haldun Akoğlu, membru al consiliului de administrație al Asociației turce de medicină de urgență, a explicat, pentru CNN Turk, care sunt factorii care contribuie la supraviețuirea oamenilor prinși sub dărâmături după cutremur.
Specialistul a vorbit, în acest context, despre așa-numitul „triunghi al vieții”, un spațiu în care o persoană captivă între ruine poate sta fără să fie strivită.
Întrebat dacă există o explicație fiziologică sau de altă natură pentru faptul că în provinciile afectate de cutremurele de peste 7 grade pe scara Richter, au fost salvați mai mulți copii decât adulți, medicul a explicat: „Copiii ocupă mai puțin spațiu, astfel este mai probabil ca aceștia să se încadreze în «triunghiul vieții» și să nu sufere răni semnificative. De asemenea, ei au o rezistență relativ mai mare la traumatismele ortopedice. Dar vârsta este importantă aici. Din păcate, aceste posibilități pot fi inversate, mai ales sub vârsta de 5 ani”.
Mai multe detalii: Ce i-a salvat pe copiii prinși zeci de ore între dărâmături după cutremur. Explicațiile unui medic turc
PKK anunță că își suspendă temporar operațiunile în Turcia
Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a decis să își suspende operațiunile din Turcia în contextul cutremurelor de magnitudine peste 7 care au avut loc în Turcia la începutul săptămânii, relatează AFP, citată de Agerpres.
„Oprim operaţiunile în oraşele din Turcia. Am decis să nu efectuăm niciun fel de operaţiune atât timp cât statul turc nu ne atacă. Seismul a provocat o mare catastrofă. Mii dintre ai noştri sunt încă sub dărâmături. Toată lumea trebuie să-şi mobilizeze toate mijloacele”, a declarat Cemil Bayik, un înalt responsabil al mişcării, citat de agenţia Firat, apropiată PKK.
Partidul Muncitorilor din Kurdistan este considerat organizație teroristă de către Turcia, SUA și UE și este implicat într-o luptă armată cu forțele de la Ankara din 1984.
Mai multe detalii: PKK, considerat organizație teroristă de Ankara, își suspendă temporar operațiunile în Turcia, pe fondul dezastrului provocat de seisme
Surori adolescente salvate de sub dărâmături la 101 ore după cutremur
Două surori adolescente au fost salvate în orașul Kahramanmaraș la 101 ore după ce cutremurul puternic de luni dimineață a lovit Turcia, au declarat pompierii, relatează CNN.
Departamentul Metropolitan de Pompieri din Antalya a transmis vineri, 10 februarie, că Ayfer, în vârstă de 15 ani, a fost scoasă de sub dărâmături în a 99-a oră de la cutremur, iar sora ei, Fatma, în vârstă de 13 ani, a fost salvată două ore mai târziu.
Echipajele de intervenție au folosit senzori seismici pentru a detecta semne de viață sub dărâmături și au desfășurat o operațiune de salvare de 10 ore pentru a ajunge la locul unde se afla Ayfer.
Pompierii au vorbit cu adolescenta încercând să o mențină astfel conștientă. Ea a spus că îi era dor să mănânce înghețată și i-au promis că îi vor aduce înghețată atunci când va fi în siguranță. De asemenea, salvatorii i-au pus muzica pe care ea a cerut-o.
Bashar al-Assad, în vizită la un spital din Alep
Președintele sirian, Bashar al-Assad, a vizitat Spitalul Universitar din Alep, a anunțat vineri biroul său, aceasta fiind prima sa călătorie raportată într-o zonă afectată de cutremur, relatează Reuters.
Președinția siriană a distribuit imagini cu Assad și soția sa vizitând persoanele rănite în urma cutremurului devastator din sudul Turciei, care a făcut mii de victime și în Siria.
الرئيس بشار الأسد والسيدة أسماء الأسد في مشفى حلب الجامعي. pic.twitter.com/9tQ8uvlBcx
— Syrian Presidency (@Presidency_Sy) February 10, 2023
Turcia construiește un cimitir improvizat unde să îngroape miile de morți
Mai multe excavatoare au săpat joi șanțuri lungi la marginea unei păduri de pini de la periferia orașului Kahramanmaras pentru a oferi spațiu de înmormântare pentru persoanele recuperate fără viață din clădirile prăbușite, relatează Washington Post.
Cimitirul improvizat, care se extinde rapid la periferia orașului aflat în apropierea epicentrului cutremurului de luni dimineață, a lăsat să se întrevadă efortul masiv care va fi necesar în următoarele săptămâni pentru a îngropa victimele.
SUA își reafirmă refuzul de a ridica sancțiunile împotriva Siriei
Departamentul de Stat al SUA și-a subliniat joi refuzul de a ridica sancțiunile impuse Siriei, țară puternic afectată de cutremurul din Turcia, realează New York Times.
SUA insistă că ajutorul umanitar nu a fost împiedicat de această politică și au cerut încă o dată ca guvernul președintelui Bashar al-Assad să deschidă mai multe puncte de trecere a frontierei pentru ca ajutoarele să poată fi livrate.
„Există multe obstacole de depășit atunci când se oferă asistență umanitară în Siria, și mai ales după cutremurele devastatoare de săptămâna aceasta, dar politica noastră de sancțiuni pentru Siria nu se numără printre ele”, a declarat Ned Price, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
Această poziție este susținută și de secretarul general al ONU, António Guterres.
„Este un moment în care toată lumea trebuie să spună foarte clar că nicio sancțiune de orice fel nu interferează cu ajutorul acordat populației siriene în momentul de față”, a spus Guterres joi.
Deși sancțiunile americane nu vizează ajutorul umanitar, regimul Assad a susținut că acestea au amplificat dezastrul umanitar apărut în urma cutremurului de luni și a cerut ridicarea lor, afirmații respinse de SUA.
Totuși, ajutorul internațional a ajuns mai greu în aceste zile în Siria decât în Turcia, în parte pentru că doar un singur punct de trecere a frontierei dintre cele două țări a permis ca ajutoarele trimise de ONU să ajungă în regiunea controlată de opoziție din nord-vestul țării.
SUA continuă să ceară guvernului sirian să deschidă mai multe puncte de trecere a frontierei pentru „a permite accesul ajutoarelor umanitare la toți sirienii care au nevoie, fără excepții”, a declarat Price.
Un copil de un an și jumătate și familia lui au rezistat 96 de ore sub ruine
Copilul și membrii familiei sale au fost scoși în viață din dărâmăturile unei clădiri prăbușite în districtul Antakya din Hatay, în sudul Turciei, a anunțat agenția Anadolu, citată de Al Jazeera.
Sela Elbarazi, mama, tatăl, fratele și unchiul său au fost blocați timp de 96 de ore sub ruine. Cu toții au primit îngrijiri medicale imediat ce au fost salvați.
Un adolescent a fost scos în viață dintre dărâmături după 94 de ore
Adolescentul, în vârstă de 17 ani, a fost prins între ruinele unei clădiri din orașul turc Gaziantep, relatează The Guardian.
Salvarea sa a fost întâmpinată cu aplauze și lacrimi de bucurie din partea rudelor și prietenilor care așteptau ca Adnan Muhammed Korkut să fie scos dintre dărâmături.
„Mulțumesc lui Dumnezeu că ați ajuns. Vă mulțumesc tuturor”, a spus el, îmbrățișându-și mama în timp ce era urcat într-o ambulanță.
Captiv printre ruine timp de 94 de ore, adolescentul a declarat că a fost nevoit să își bea propria urină pentru a-și potoli setea.
„Am reușit să supraviețuiesc în acest fel”, a povestit Adnan.
„Am un fiu la fel ca tine. Îți jur că nu am dormit timp de patru zile. Jur că nu am dormit, am încercat să te scot de acolo”, i-a spus un salvator, identificat doar ca Yasemin, după ce l-a îmbrățișat.
O mamă și cei trei copii ai ei, scoși de sub dărâmături după 80 de ore
Cei patru au fost găsiți printre ruine, în provincia turcă Hatay. După ce au fost descoperiți de echipele de intervenție, femeia și copiii ei au fost scoși dintre dărâmături unul după altul, în decurs de o oră, relatează CNN Turk.
Primul a fost Mahir, în vârstă de 12 ani, și apoi Hilal, de 8 ani, iar câteva minute mai târziu, mama și fratele lor de un an au fost, și ei, salvați.
Femeia și cei trei copii au fost transportați apoi la spital cu o ambulanță.
Mai multe detalii: Miracole în Turcia, după patru zile de la cutremur: o mamă și cei trei copii ai ei au fost scoși în viață de sub dărâmături
„Zeci de mii de familii sunt acum fără adăpost în tot nord-vestul Siriei”, spune un voluntar al Căștilor Albe
Sute de mii de persoane din Siria au rămas fără adăpost în mijlocul iernii, în urma cutremurelor de luni. În tot nord-vestul Siriei – unde temperaturile sunt sub zero grade – mulți oameni stau în adăposturi improvizate, în moschei și în ruinele clădirilor distruse, relatează CNN.
Mousa Zidane, un voluntar al „Căștilor Albe”, cunoscute oficial sub numele de Apărarea Civilă siriană, a declarat joi pentru CNN că, în urma cutremurelor, „zeci de mii de familii sunt în prezent fără adăpost în tot nord-vestul Siriei”.
„Sute de familii din Idlib dorm în mașinile lor, în parcuri publice și pe străzi. Chiar și celor care încă mai au case, le este frică să își petreacă noaptea acolo, se duc puțin la casele lor în timpul zilei, apoi pleacă noaptea, de teamă de noi cutremure”, a declarat Mousa Zidane.
Voluntarul a mai precizat că există un acces limitat la ajutoare care nu acoperă nevoile oamenilor din nord-vestul Siriei, o mare parte din această zonă fiind controlată de rebelii antiguvernamentali, în contextul unei crize umanitare provocate de războiul civil de peste zece ani din țară.
„Ne simțim, din nou, ca și cum am fi abandonați de lume. Ne simțim ca și cum lumea ne-a dezamăgit, din nou, pentru că nimeni nu a venit și nu ne-a ajutat cu catastrofa noastră”, a declarat Zidane într-o înregistrare video postată pe Twitter.
Peste 21.700 de morți în Turcia și Siria
Bilanțul victimelor din Turcia a crescut la 18.342 de morți, au anunțat autoritățile vineri dimineață, relatează The Guardian și Al Jazeera.
Numărul persoanelor rănite în Turcia a ajuns la 74.242, a anunțat Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD). De asemenea, 75.780 de victime ale cutremurului au fost evacuate din zona afectată de seism din sudul Turciei, în eforturile de salvare fiind implicați peste 121.000 de oameni.
Până acum au fost întegistrate 1.509 replici, au mai precizat autoritățile turce.
Potrivit celor mai recente date din Siria, 3.377 de persoane au murit în această țară, ceea ce duce numărul total al deceselor din cele două state la 21.719.
Un nou cutremur în Turcia
Un cutremur de 5 grade pe scara Richter a avut loc în districtul Yeșilyurt din Malatya, relatează CNN Turk.
Specialiștii spun că oamenii din zonele afectate de seismele de luni ar trebui să fie pregătiți pentru noi replici în perioada următoare.
„Vom observa că aceste cutremure vor continua și în următoarele săptămâni. Aceste cutremure pot continua luni sau chiar ani”, a explicat Profesorul Haluk Özener, director al Institutului de Cercetare a Cutremurelor de la Universitatea Boğaziçi.
Seismele din Turcia şi Siria, în topul celor mai devastatoare din ultimii 20 de ani
În condițiile în care bilanțul deceselor din Turcia și Siria a depășit 21.000 de morți, cutremurul a intrat în topul celor mai mortale cutremure din ultimii 20 de ani, arată CNN.
O serie de factori au contribuit la faptul că acest cutremur a fost atât de letal. Deoarece cutremurul a avut loc dimineața devreme, mulți oameni erau în pat când s-a produs, iar acum sunt prinși sub dărâmăturile caselor lor.
Un băiețel de 3 ani a fost salvat de sub dărâmături, în Siria, la 42 de ore după cutremur
Salvatorii care lucrau la lumina lanternei l-au scos pe Tariq Haidar, un băiețel în vârstă de trei ani, de sub dărâmături, la aproximativ 42 de ore după ce cutremurul devastator de luni a distrus casa familiei sale din orașul sirian Jandaris, relatează agenția Reuters, într-un reportaj devastator care face lumină asupra tragediei care se desfășoară în nord-vestul Siriei. Familia copilului nu a putut fi salvată.
Rămas orfan în urma cutremurului care a lovit Siria și Turcia în toiul nopții de luni spre marți, Haidar a fost adus la un spital unde medicii au fost nevoiți să îi amputeze piciorul stâng.
Ei încearcă să îi salveze dreptul.
Mai multe detalii: În Siria, un băiețel de doar 3 ani a fost salvat de sub dărâmături, la 42 de ore după cutremur, dar și-a pierdut întreaga familie
Peste 21.000 de persoane au murit în cutremurele din Turcia și Siria
Bilanțul morților în urma cutremurelor care au lovit luni Turcia și Siria a urcat la cel puțin 21.051 de persoane, potrivit autorităților din cele două țări, informează CNN.
În Turcia, bilanțul a crescut la cel puțin 17.674 de morți, iar numărul răniților este de 72.879, a anunțat joi vicepreședintele țării, Fuat Oktay.
În Siria, cel puțin 3.377 de persoane au fost ucise, dintre care 2.030 în zonele controlate de rebeli în nord-vestul țării, potrivit grupului de protecție civilă Căștile Albe.
Alți 1.347 de oameni au murit în zonele controlate de guvern, potrivit presei siriene de stat.
Numărul persoanelor rănite în Siria, în toate teritoriile afectate de seisme, a crescut la 5.245. Astfel, 2.295 de răniți au fost înregistrați în zona controlată de guvern și 2.950 în zona controlată de rebeli.
Momentul în care un copil de 7 ani din Turcia este salvat de sub dărâmături, după 81 de ore
Un copil de șapte ani a fost găsit în viață în Turcia joi, la 81 de ore după ce două cutremure devastatoare au lovit țara și Siria vecină, relatează Sky News.
Copilul, Mehmet, a fost transportat direct la o ambulanță, în timp ce martorii aplaudau, în orașul devastat Diyarbakir.
This is the moment seven-year-old Mehmet was found alive and pulled from the rubble in Diyarbakir, Turkey, 81 hours after the quake hit
— Sky News (@SkyNews) February 9, 2023
Latest: https://t.co/zuX1ODJDt6 pic.twitter.com/wccHmXqr0u
Blinken a discutat cu omologul său turc despre ajutorul oferit de SUA în urma seismelor
Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat telefonic cu ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu despre modul în care Statele Unite pot continua să ofere asistență umanitară în Turcia și Siria în urma cutremurelor din această săptămână, a anunțat Departamentul de Stat al SUA, potrivit Al Jazeera.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că SUA vor continua să ceară acces umanitar neîngrădit în Siria și a îndemnat guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad să permită imediat trecerea ajutoarelor prin toate punctele de trecere a frontierei.
SUA oferă 85 de milioane de dolari pentru ajutorul umanitar destinat celor afectați de cutremur
Statele Unite vor oferi 85 de milioane de dolari pentru asistență umanitară destinată persoanelor afectate de cutremurul devastator din Turcia și Siria, informează CNN.
„Această nouă finanțare sprijină partenerii umanitari ai USAID în oferirea ajutorului de care au nevoie de urgență milioane de oameni în Turcia și în Siria”, a transmis joi Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), într-un comunicat de presă.
Ajutorul include alimente și adăposturi pentru refugiați și pentru cei care au fost strămutați, precum și provizii de iarnă care să-i ajute pe oameni să supraviețuiască la temperaturi foarte scăzute, dar și sprijin pentru tratarea traumelor, pentru alimentarea cu apă potabilă curată și asistență sanitară.
USAID a trimis în Turcia o echipă de intervenție, formată din 200 de persoane și 12 câini, care operează din orașele Adiyaman, Adana și Ankara.
Șeful OMS anunță că se îndreaptă spre Siria
Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat joi că a plecat spre Siria, scrie Al Jazeera.
„Sunt în drum spre Siria, unde OMS sprijină asistența medicală esențială în zonele afectate de recentul cutremur, bazându-se pe activitatea noastră de lungă durată în întreaga țară”, a scris șeful OMS, într-un mesaj publicat pe Twitter.
On my way to #Syria, where @WHO is supporting essential health care in the areas affected by the recent earthquake, building on our long-standing work across the country. pic.twitter.com/VUA6xg0OZW
— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) February 9, 2023
Șoseaua care leagă Hatay de Alep, distrusă complet, potrivit imaginilor suprinse din dronă
Imagini filmate din dronă arată cum șoseaua care leagă provincia Hatay, din Turcia, de orașul Alep, din Siria, a fost pur și simplu făcută bucăți după ce puternicele cutremure și replici de luni au devastat regiunea.
Drone footage shows the roadway connecting Hatay, Turkey and Aleppo, Syria torn to pieces after deadly earthquakes and aftershocks devastated the region ⤵️
— Al Jazeera English (@AJEnglish) February 9, 2023
🔴 LIVE updates: https://t.co/LRMKqbqF3I pic.twitter.com/RMwQbixoro
Peste 20.700 de morți, în urma cutremurelor din Turcia și Siria
Bilanțul victimelor cutremurelor devastatoare care au lovit Turcia și Siria se ridică acum la cel puțin 20.783 de morți, potrivit autorităților din cele două țări, citate de CNN.
În Turcia, bilanțul victimelor a ajuns la cel puțin 17.406 morți și alte 70.347 de persoane au fost rănite, potrivit ministrului turc de interne, Süleyman Soylu.
Numărul total al deceselor în Siria a urcat la 3.377, dintre care 2.030 au fost înrregistrate în zonele controlate de rebeli, în nord-vestul țării, potrivit grupului de protecție civilă Căștile Albe.
Alte 1.347 de decese au fost raportate în zonele controlate de guvernul de la Damasc, potrivit presei de stat siriene.
Numărul total al persoanelor rănite în Siria, în toate teritoriile afectate, a crescut la 5.245, dintre care 2.295 în zonele controlate de guvern și 2.950 în zonele controlate de rebeli.
Cel puțin 75.592 de persoane au fost rănite în total în Siria și Turcia, potrivit cifrelor guvernului turc, ale Căștilor Albe și ale presei de stat siriene.
Locuitorii din orașul sirian Jindires, devastat de cutremur, îi caută pe supraviețuitori „cu mâinile goale”
Locuitorii din Jindires, una dintre cele mai afectate zone din Siria, au ajuns să își folosească mâinile pentru a-i căuta pe supraviețuitori sub clădirile prăbușite și cer ajutor internațional după cutremurele devastatoare din această săptămână, relatează Al Jazeera.
O sută de persoane au fost îngropate în Jindires, la periferia orașului Alep
Bader Khalif, un localnic din micul oraș Jindires, situat în zona rurală din sudul orașului Alep din Siria, a declarat pentru Al Jazeera că civilii au ajutat la îngroparea celor care au murit în urma cutremurului devastator de luni.
„De dimineață și până acum, am îngropat aproximativ 100 de persoane, iar sub dărâmături încă mai sunt cadavre”, a spus el.
OMS avertizează că se apropie un al doilea dezastru în Siria
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă că supraviețuitorii cutremurelor de luni s-ar putea confrunta cu un nou dezastru, scrie BBC.
„Se anunță un al doilea dezastru dacă nu acționăm foarte, foarte repede, adică adăpost, hrană, apă și medicamente, pentru că este un frig de îngheață pietrele”, a declarat Dr. Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, pentru postul britanic de televiziune.
El spune că majoritatea comunităților din Siria devastată de război depind de rezervoarele de apă, care sunt supraînălțate și care au fost primele care s-au prăbușit din cauza cutremurului.
Dr. Kluge afirmă că aceste rezervoare trebuie înlocuite urgent, deoarece țara se confruntă cu epidemii de holeră – care au fost o problemă chiar și înainte de cutremur.
Anterior, OMS a precizat că organizațiile umanitare din regiune se confruntă acum cu provocarea de a se asigura că cei care au scăpat cu viață în urma cutremurelor pot supraviețui și „condițiilor îngrozitoare” de trai din aceste zile.
Managerul de răspuns la crize din cadrul OMS a declarat că mii de oameni au rămas în aer liber, în condiții tot mai grele și cu acces întrerupt la electricitate, combustibil, comunicații și apă.
Mii de oameni s-au oferit să o adopte pe micuța Aya, născută sub dărâmături
Cazul bebelușei Aya, care s-a născut sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite din regiunea siriană Alep, a emoționat oameni din toată lumea. Rămasă orfană în urma cutremurului, mii de persoane și-au exprimat dorința s-o adopte pe micuță, în mesaje postate pe rețelele sociale, transmite BBC.
După ce a fost scoasă de sub dărâmături, luni, 6 februarie, fetița a fost dusă la un spital în orașul sirian Afrin, fiind plasată într-un incubator. De când a ajuns la spital, managerul unității medicale, Khalid Attiah, spune că a primit zeci de apeluri de la oameni din întreaga lume, care doresc să o adopte.
De altfel, pe rețelele sociale, mii de oameni au transmis că vor să o adopte, cerând detalii despre procedură.
Mai multe detalii: Mii de oameni vor să o adopte pe Aya, fetița care s-a născut sub dărâmături, în Siria. „Vreau să-i ofer o viață decentă”
Banca Mondială va oferi Turciei 1,78 miliarde de dolari pentru redresare
Banca Mondială a anunțat acordarea unui ajutor de 1,78 miliarde de dolari Turciei, fondurile urmând să contribuie la eforturile umanitare și de redresare în urma seismelor de luni, scrie Al Jazeera preluând agenția France Presse.
„Oferim asistență imediată și pregătim o evaluare rapidă a nevoilor urgente și masive de pe teren”, a declarat președintele Băncii Mondiale, David Malpass, într-un comunicat de presă.
The @WorldBank is announcing $1.78 billion in support for Türkiye following this week’s devastating earthquakes.
— David Malpass (@DavidMalpassWBG) February 9, 2023
We are preparing a rapid assessment of the urgent and massive needs on the ground to identify priority areas for recovery and reconstruction. https://t.co/lb1FkOvGx8
Mai multe detalii: Banca Mondială anunță un ajutor de 1,78 miliarde de dolari pentru Turcia, după cutremur
Grecia trimite ajutor Turciei după cutremure, lăsând la o parte rivalitatea istorică
Grecia a trimis mii de corturi, paturi şi pături în Turcia pentru a ajuta sutele de mii de oameni lăsaţi fără acoperiş deasupra capului de cutremurele devastatoare din această săptămână, într-un act de solidaritate cu un stat vecin care este aliat în cadrul NATO, dar şi un rival istoric, scrie agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres.
Grecia intenţionează să furnizeze în total 80 de tone de ajutor reprezentând pături, paturi, corturi şi provizii medicale, a anunţat Ministerul Protecţiei Civile.
Zboruri comerciale care transportau cutii cu ajutoare au aterizat joi pe aeroportul turc din Adana, operaţiunea urmând să se încheie vineri.
Mai multe detalii: Atena lasă la o parte rivalitatea istorică cu Ankara și trimite un sprijin consistent Turciei, după cutremurele devastatoare
William și Kate susțin o campanie britanică pentru ajutorarea victimelor cutremurului
Prințul și Prințesa de Wales au transmis un mesaj de solidaritate în urma cutremurelor care au devastat Turcia și Siria, relatează BBC și Sky News.
Într-un mesaj postat pe Twitter, William și Catherine au scris: „Am fost îngroziți să vedem imaginile sfâșietoare venite din Turcia și Siria în urma cutremurelor de săptămâna aceasta”.
„Gândurile noastre se îndreaptă către comunitățile afectate și suntem încântați să sprijinim campania @decappeal, care va ajuta la răspunsul pe teren”, au mai transmis cei doi.
We have been horrified to see the harrowing images coming out of Turkey and Syria in the aftermath of the earthquakes this week. Our thoughts are with the communities affected and we are pleased to support the @decappeal campaign which will aid the response on the ground. W & C https://t.co/Vrd2m7UcPW
— The Prince and Princess of Wales (@KensingtonRoyal) February 9, 2023
Echipa elvețiană de intervenție trimisă în Turcia a reușit să salveze 9 persoane
Salvatorii trimiși de Berna în Turcia au scos în viață de sub dărâmături mai multe victime ale cutremurului, aceasta fiind o premieră în ultimii 20 de ani pentru Elveția în cadrul acțiunilor internaționale de intervenție în caz de dezastre la care a participat, a anunțat joi guvernul elvețian, potrivit Al Jazeera.
Elveția a trimis o echipă de 80 de salvatori la câteva ore după ce cutremurul cu magnitudinea de 7,8 care a lovit Turcia și Siria. Ministerul de Externe a precizat că echipa elvețiană a salvat până în prezent nouă persoane.
„Putem confirma că este pentru prima dată în 20 de ani când salvatorii elvețieni trimiși în străinătate să ajute în cazul catastrofelor au găsit oameni în viață”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Valentin Clivaz, pentru agenția de presă AFP.
El a confirmat un reportaj al televiziunii publice RTS, care a detaliat cum salvatorii elvețieni au găsit miercuri seara o bătrână sub o clădire prăbușită din provincia turcă Hatay, iar apoi au salvat o familie de patru persoane, printre care se afla și un bebeluș. Alte persoane au fost salvate de elvețieni la începutul săptămânii, a precizat Clivaz.
Sunak a ajutat la împachetarea obiectelor donate pentru victimele cutremurului. El a donat căciuli, eșarfe și pături
Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a vizitat joi un centru de donații din centrul Londrei, înființat de studenții turci din cadrul University College London, relatează The Guardian, Sky News și BBC.
El a ajutat la împachetarea obiectelor care vor ajunge în Turcia și Siria și le-a mulțumit studenților pentru ajutorul lor.
Premierul britanic a donat căciuli, eșarfe și pături supraviețuitorilor cutremurului.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/02/profimedia-0755047888-1024x682.jpg)
„Este foarte greu, de fapt, să înțelegi amploarea tragediei care s-a întâmplat. Ca tată, să văd cum părinții încearcă să își găsească copiii mici printre dărâmături este sfâșietor”, le-a spus Sunak reporterilor.
Articolele donate vor fi trimise în Turcia și Siria în zilele următoare.
Salvatorii greci luptă cu înghețul şi trecerea timpului pentru salvarea supravieţuitorilor
Salvatorii eleni care participă la operaţiunile de salvare din Turcia, după cutremurul violent care a lovit și Siria, luptă din greu împotriva frigului glacial şi a timpului care trece şi reduce şansele de a găsi supravieţuitori, relatează AFP, preluată de Agerpres.
„Nu există un singur (salvator) care să nu fi menţionat frigul (…) este chiar greu”, a explicat joi, la Atena, Athanassios Balafas, responsabilul-şef al intervenţiilor pompierilor greci, într-o conferinţă de presă.
Aproximativ 30 de pompieri greci de la Unitatea specială de luptă împotriva dezastrelor (Emak), precum şi serviciile medicale de urgenţă sunt desfăşuraţi în provincia turcă Hatay, unde participă la operaţiunile dificile de căutare a supravieţuitorilor după cutremurul care a ucis peste 17.500 de oameni în Turcia şi Siria, potrivit unui ultim bilanţ.
„Când mergi să te odihneşti şase ore şi nu poţi (dormi din cauza frigului), este foarte greu”, a adăugat el, referindu-se la temperaturi de -5 până la -7 grade Celsius în zonele afectate de acest cutremur violent.
„Avem unităţi de încălzire la noi, dar ieri, la un moment dat, a trebuit să alegem între să ne încălzim sau să continuăm operaţiunile la faţa locului”, din cauza lipsei de combustibil pentru aparate, a explicat Athanassios Balafas. „Desigur, am ales să ne continuăm operaţiunile”, a adăugat el.
În timp ce pompierii greci au anunţat că au salvat cinci oameni de sub dărâmături, între care doi copii, Balafas a recunoscut că „la 72 de ore după (cutremur), şansele (de a găsi supravieţuitori) scad dramatic”.
„Când vorbim de o asemenea magnitudine pentru un dezastru şi temperaturi extreme de -5 până la -7 grade Celsius pentru cea mai mare parte a zilei, toţi aceşti factori reduc şansele” de a găsi oameni în viaţă sub dărâmături, a explicat în continuare expertul. „Oamenii vin constant (spre noi) să ne ceară ajutor” şi primesc „hrană, apă, căldură”, a adăugat el.
Un cățeluș a fost salvat după ce a stat două zile sub dărâmături, în Iskenderun
Echipele de salvare au reușit să salveze un cățeluș prins sub dărâmături în portul Iskenderun, din Turcia, scrie BBC.
Cățelul, care se numește Pamuk, a fost scos de sub dărâmături după ce a fost blocat acolo timp de două zile.
Se pare că stăpânul animalului de companie se află într-un spital dintr-o altă parte a țării, așa că, deocamdată, Pamuk este îngrijit de vecini.
Imagini memorabile din timpul a șase operațiuni de salvare ce oferă speranță Turciei și Siriei
De la copii foarte mici care zâmbesc după ce au fost eliberați de sub dărâmături până la aplauze frenetice pentru o întreagă familie scoasă în viață, șase operațiuni memorabile de salvare oferă în continuare speranță Turciei și Siriei, scrie BBC, care a reunit într-un montaj video imagini din timpul acestora.
Bilanțul cutremurului din Turcia-Siria se apropie de 20.500 de morți
Bilanțul victimelor cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria a ajuns la cel puțin 20.451 de morți, potrivit autorităților din cele două țări, scrie CNN.
În Turcia, bilanțul victimelor a ajuns joi la cel puțin 17.134 de morți, iar alte 70.347 de persoane au fost rănite, potrivit Agenției turce de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD).
Numărul total al deceselor în Siria a urcat la cel puțin 3.317 – dintre care 1.970 în zonele controlate de rebeli, în nord-vestul țării, potrivit grupului de protecție civilă Căștile Albe.
În zonele controlate de guvernul de la Damasc, au murit 1.347 de oameni, potrivit presei de stat siriene.
Numărul total al persoanelor rănite în Siria, în toate teritoriile afectate, a crescut la 5.245, dintre care 2.295 în zonele controlate de guvern și 2.950 în zonele controlate de rebeli.
Cel puțin 75.592 de oameni au fost răniți în Siria și Turcia, în total, potrivit cifrelor guvernului turc, ale Căștilor Albe și ale presei de stat siriene.
Guterres, „foarte mulțumit” și de posibilitatea livrării de ajutoare prin punctele de trecere dintre Turcia și Siria neaprobate de ONU
Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, a declarat că este deschis ideii de a livra ajutoare în Siria prin noi puncte de trecere a frontierei, altele decât punctul de trecere Bab al-Hawa – singurul coridor de ajutor umanitar între Turcia și zonele controlate de rebeli din nordul Siriei aprobat de ONU, relatează CNN.
„Aș fi, desigur, foarte fericit dacă Consiliul de Securitate ar putea ajunge la un consens pentru a permite utilizarea mai multor puncte de trecere, deoarece trebuie, de asemenea, să ne creștem capacitatea de livrare (a ajutorului umanitar, n.r.) (…) în Idlib dinspre Damasc”, a declarat Guterres. „Multe agenții umanitare care nu aparțin ONU fac deja livrări prin alte puncte de trecere”, a precizat el.
Marți, ONU a anunțat că punctul de trecere Bab al-Hawa este „intact”, dar drumul care duce la el a fost avariat de cutremurul de luni, ceea ce a îngreunat eforturile umanitare.
Primul convoi al Națiunilor Unite, alcătuit din șase camioane, a trecut joi în nordul Siriei prin punctul de trecere Bab al-Hawa, potrivit lui Guterres. El a declarat că „Națiunile Unite au făcut tot ce au putut pentru a se întrece în a răspunde”, adăugând că „mai mult ajutor este pe drum, dar este nevoie de mult mai mult, mult mai mult”.
„Cutremurul a lovit în timp ce criza umanitară din nord-vestul Siriei se înrăutățea deja, nevoile ajungând la cel mai înalt nivel de la începutul conflictului”, a mai declarat Guterres, precizând că ajutorul umanitar trebuie să ajungă urgent în Siria. „Suntem din păcate conștienți de faptul că nu am văzut încă întreaga amploare a pagubelor și a crizei umanitare care se desfășoară sub ochii noștri”, a adăugat șeful ONU.
Turcia închide universitățile până la noi ordine
Universitățile din Turcia nu se vor deschide până la noi ordine din cauza cutremurului care a lovit 10 provincii, potrivit unui comunicat al Consiliului pentru Învățământ Superior din Turcia, informează CNN.
Ar fi dificil pentru studenții din regiunile afectate de cutremur care frecventează școli din alte regiuni să se concentreze asupra studiilor, se arată în comunicat, deoarece au rude care au fost afectate direct de dezastru sau care participă la activitățile de căutare și salvare.
Ministrul turc al Educației, Mahmut Ozer, a anunțat, de asemenea, că școlile din întreaga țară vor fi închise până pe 20 februarie.
„Zeci de mii de profesori ai noștri se află pe teren. Prin urmare, pentru a nu perturba acest proces, prelungim vacanța de iarnă cu încă o săptămână, de pe 13 până pe 20 februarie, în 71 de provincii din Turcia”, a declarat Ozer într-o înregistrare video publicată pe contul său de Twitter.
Peste 20.000 de oameni au murit în Turcia și Siria în urma cutremurului de luni
Bilanțul victimelor cutremurului a depășit acum 20.000 de morți, după ce organismul Președinției Turciei pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD) a publicat ultima actualizare a numărului de persoane care au murit, relatează Reuters.
AFAD a precizat că cel mai nou bilanț indică faptul că 17.134 de oameni și-au pierdut viața în Turcia.
Joi după-amiază, președintele turc Recep Tayyip Erdogan anunțase că 16.546 de persoane au fost ucise în urma seismului devastator de luni.
Presa de stat din Siria a anunțat că bilanțul victimelor în zonele controlate de guvernulde la Damasc a crescut de la 1.262 la 1.347 de morți.
Anterior, grupul de protecție civilă Căștile Albe a precizat că 1.930 de decese au fost raportate în zonele controlate de rebeli, în nord-vestul țării.
Astfel, în Turcia și Siria au murit, până acum, în total, 20.411 oameni.
Experții afirmă că se așteaptă ca numărul victimelor să continue să crească în zilele următoare.
O femeie de 45 de ani, salvată în Adana, după mai bine de 3 zile
Salvatorii din orașul turc Adana au vești bune joi, în timp ce lucrează non-stop în zona în care o clădire de 12 etaje s-a prăbușit în urma cutremurelor de luni.
Aceștia au găsit-o pe Akgun Eker, în vârstă de 45 de ani, în viață, după femeia ce a fost prinsă sub dărâmături timp de mai bine de trei zile, relatează Al Jazeera.
Comisarul european pentru situații de criză vizitează Turcia, în timp ce UE își intensifică ajutorul pentru regiune
Comisarul european pentru situații de criză, Janez Lenarcic, a vizitat Gaziantep, în Turcia, în contextul în care blocul comunitar pune la dispoziție mai mult ajutor și pentru Siria, scrie Al Jazeera.
Corturi, saci de dormit, saltele, paturi, alimente și îmbrăcăminte s-au numărat printre ajutoarele oferite de țările UE pentru Siria, după ce țara a cerut miercuri ajutorul blocului comunitar.
Anterior, UE a pus la dispoziția organizațiilor umanitare fonduri de urgență în valoare de 3,8 milioane de dolari pentru a răspunde nevoilor urgente, bani care includ finanțarea pentru adăposturi, apă și canalizare în Siria.
O solicitare de ajutor suplimentar din partea Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite va permite canalizarea unui nou sprijin din partea UE, se arată într-un comunicat al UE.
Centrul de criză din Turcia coordonează ajutoarele umanitare pentru 10 orașe
Ajutoarele umanitare sunt coordonate la nivel național în Turcia de la Centrul de criză pentru gestionarea dezastrelor din Ankara, la câteva zile după ce două cutremure majore au lovit zece orașe, cu peste 13 milioane de locuitori, scrie Al Jazeera.
Experții spun că dezastrul de luni a fost „cel mai grav” cutremur de mică adâncime din interiorul țării din secolul XXI.
Multe dintre structurile situate de-a lungul liniei de falie de 200 de kilometri s-au prăbușit, iar amploarea dezastrului reprezintă unul dintre cele mai mari teste cu care s-au confruntat până acum președintele Erdogan și guvernul său.
Ministrul turc de externe și șeful diplomației americane au discutat situația din Turcia
Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au vorbit joi despre situația din Turcia în cadrul unei convorbiri telefonice, informează Al Jazeera.
Cavusoglu și Blinken au discutat despre continuarea operațiunilor umanitare în zonele afectate de seismele de luni.
Marea Britanie alocă bani suplimentari pentru a sprijini eforturile de căutare și salvare din Siria
Marea Britanie a anunțat că alocă fonduri suplimentare – cel puțin trei milioane de lire sterline (aproximativ 3,65 milioane de dolari) – pentru a sprijini operațiunile de căutare și salvare și ajutorul umanitar de urgență din Siria, în urma cutremurelor din regiune.
„Având în vedere magnitudinea cutremurelor și dificultățile de acces în zonele afectate din nord-vestul Siriei, Marea Britanie va oferi Căștilor Albe fonduri suplimentare în vederea sprijinirii operațiunile lor majore de căutare și salvare”, au precizat autoritățile britanice, într-un comunicat de presă, potrivit Al Jazeera.
O echipă ucraineană ajută la salvarea de vieți în Turcia
Experții salvatori ucraineni, obișnuiți mai degrabă cu situațiile de urgență din zonele de război de acasă, și-au adus abilitățile în Turcia pentru a căuta supraviețuitori sub clădirile distruse, pentru a monta corturi și pentru a oferi primul ajutor, relatează Al Jazeera.
„În țara noastră este un război, dar înțelegem că trebuie să ajutăm, iar acest ajutor este reciproc. Nu există o altă modalitate de a face acest lucru”, a declarat Oleksandr Khorunzhyi, un purtător de cuvânt al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.
Kievul a trimis 88 de persoane în Turcia pentru a oferi ajutor după dezastrul de luni. Echipa include specialiști în operațiuni de căutare și salvare, medici, câini și pompieri.
Palestinienii întind o mână de ajutor celor două țări afectate de cutremur
O echipă umanitară palestiniană se alătură intervenției internaționale de urgență din Turcia și Siria, în timp ce eforturile de salvare pentru localizarea și extragerea supraviețuitorilor dintre dărâmături se intensifică, relatează Al Jazeera.
Șaptezeci și trei de salvatori, conduși de Agenția Palestiniană de Cooperare Internațională (PICA), s-au îmbarcat joi într-un autobuz, la sediul Ministerului palestinian al Afacerilor Externe din Ramallah.
Echipa se va deplasa prin Iordania, unde se va împărți în mod egal în două grupuri care se vor îndrepta spre sudul Turciei și nord-vestul Siriei.
Germania crește ajutorul pentru Siria cu 28 de milioane de dolari
Germania va majora cu 26 de milioane de euro (aproximativ 28 de milioane de dolari) valoarea ajutorului umanitar pe care îl acordă în Siria, pentru a răspunde nevoilor tot mai mari ale sirienilor, scrie Al Jazeera.
O declarație transmisă de ambasada germană din Beirut precizează că fondurile sunt necesare „în special în zonele afectate din nord-vestul țării”, unde locuiesc mulți sirieni strămutați în timpul războiului de 12 ani.
„Germania se poate baza pe legăturile strânse cu organizațiile internaționale și ONG-urile din nord-vestul Siriei, deoarece a oferit deja asistență umanitară extinsă acolo”, se arată în declarație.
Salvatorii folosesc un tub pentru a menține în viață o femeie aflată sub dărâmături
A apărut o înregistrare video cu un salvator care folosește un tub pentru a vorbi cu o femeie prinsă sub dărâmături și pentru a-i da apă, scrie BBC.
Lucrătorul spune că o poate vedea pe femeie, pe numele ei Zainab, zăcând la aproximativ 1,5 metri de el.
„Pot să o văd și pot să o aud cum respiră și să vorbesc cu ea și încerc să obțin un răspuns”, a spus el.
El arată apoi spre tub spunând că salvatorii încearcă „să o consoleze și să o ușureze puțin” în timp ce colegii lucrează pentru a o elibera.
Oamenii sunt disperați să-i găsească pe supraviețuitorii din Iskenderun, dar speranța se stinge încet
A existat un scurt moment de euforie în portul Iskanderun joi, când salvatorii au crezut că au auzit un telefon sunând de sub o clădire prăbușită, în timp ce o femeie încerca să contacteze telefonic pe cineva de sub dărâmături, scrie BBC.
„Telefon!” – au fost strigătele frenetice care au venit din vârful mormanului de moloz, iar apoi toți bărbații din zonă au fost rugați să vină să ajute.
Martorii s-au grăbit să ajute, iar femeia care a sunat a alergat să li se alăture.
Ea a reapelat numărul în mod repetat, în timp ce bărbații căutau sub dărâmături.
Zona înconjurătoare a devenit însă tăcută, toate utilajele grele fiind oprite ulterior.
După aproximativ 20 de minute, bărbații au coborât înapoi printre dărâmături, părând descurajați.
Oamenii de aici sunt disperați să găsească și alți supraviețuitori, dar speranța dispare odată cu trecerea timpului.
ONU confirmă că un convoi de ajutoare a ajuns în Siria, dar face apel la mai mult ajutor umanitar
Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a confirmat că primul convoi de ajutor umanitar al ONU a ajuns în nord-vestul Siriei, dar a adăugat că este nevoie de mult mai mult ajutor pentru zona controlată de rebeli, scrie BBC.
Într-un comunicat, Guterres a anunțat că convoiul este format din șase camioane care transportă adăposturi mobile și alte „ajutoare de primă necesitate”.
„Mai mult ajutor umanitar este pe drum, dar este nevoie de mult mai mult, mult mai mult”, a precizat el.
„Trebuie să punem oamenii pe primul loc”, a adăugat șeful ONU.
Afirmațiile sale vin după ce organizația locală de voluntari sirieni, Căștile Albe, și-a exprimat pe Twitter dezamăgirea că echipamentul necesar pentru eforturile de salvare aeriană nu a fost trimis odată cu convoiul.
Tânăr de 21 de ani, salvat de sub dărâmături în Turcia, după mai bine de 3 zile
Un tânăr de 21 de ani a fost scos în viață de sub o clădire prăbușită în provincia Hatay joi, la 84 de ore după cutremurul devastator cu magnitudinea de 7,8 care a lovit Turcia și Siria, informează CNN.
Departamentul de pompieri al municipalității metropolitane din Antalya a precizat, într-un comunicat, că tânărul, Fuat Camber, a fost dus direct la spital după ce a fost scos dintre dărâmături.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/02/181648-065958-1024x576.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/02/181648-0740382-1024x576.jpg)
Numărul persoanelor salvate de către pompierii turci în districtul General Sukru Kanatli din Hatay a ajuns la șase joi, potrivit comunicatului citat.
Imagini cu misiunea de salvare a unei fetițe prinse sub dărâmăturile casei, în Siria
O fetiță din orașul Armanza, situat în apropiere de Idlib, în Siria, a fost scoasă marți, 7 februarie, de sub dărâmăturile casei în care a fost suprinsă de cutremur.
„O Sham, you are our Sham…”
— The White Helmets (@SyriaCivilDef) February 8, 2023
The melody of life under the rubble…#WhiteHelmets Volunteers sing for the child Sham who was trapped under the rubble of her house in Armanaz, near #Idlib, #Syria during her rescue operation yesterday evening, Tuesday, February 7.#earthquake pic.twitter.com/FR5Su5rZmy
Băieţel de 2 ani, salvat de sub dărâmături în Turcia, la 79 de ore de la seism
Un băieţel de doi ani a fost salvat joi de sub dărâmăturile unei clădiri care s-a prăbuşit în oraşul Antakya din sudul Turciei, la 79 de ore după ce un masiv cutremur a lovit zona în această săptămână, ucigând peste 19.000 de persoane în Turcia şi Siria, relatează agenția Reuters, preluată de Agerpres.
În imaginile date publicităţii de Fundaţia de Ajutor Umanitar (IHH) din Turcia pot fi văzuţi salvatori care caută într-o deschidere îngustă dintre resturile unei clădiri din Antakya, de unde îl scot pe băiatul care plânge.
A two-year-old boy named Mert was rescued alive from the rubble after 79 hours of the earthquake.
— Humanitarian Relief (@IHHen) February 9, 2023
📍 Hatay #earthquake pic.twitter.com/9VGs2mJyxC
Mai multe detalii: Un băieţel de 2 ani, scos în viață de sub dărâmături în orașul Antakya din Turcia, la 79 de ore de la cutremurul devastator
Erdogan: Cutremurele din Turcia pot fi descrise ca fiind „dezastrul secolului”
Cutremurele de luni au provocat mari distrugeri în zece provincii ale Turciei și „pot fi descrise drept dezastrul secolului”, a declarat Erdogan, în timp ce inspecta eforturile de căutare și salvare în provincia Osmaniye, unde s-a întâlnit cu victimele seismelor, relatează Al Jazeera.
„Sute de mii de oameni participă la eforturile umanitare. Tot felul de echipe și vehicule din întreaga țară au fost trimise în regiune”, a spus liderul turc.
După ce a vizitat victimele cutremurului internate la un spital din Kilis, Erdogan a declarat: „Luni, ne-am confruntat cu cel mai grav cutremur pe care această regiune l-a văzut vreodată în istoria sa”.
Sinistraţii din Turcia, găzduiţi în corturi amplasate pe stadioane şi în staţiuni turistice
Turcia se confruntă cu una dintre cele mai mari provocări în urma cutremurului care a aplatizat multe zone din localităţile sale: adăpostirea sutelor de mii de persoane rămase fără adăpost în toiul iernii, scrie joi Reuters, potrivit Agerpres.
Şiruri de corturi sunt ridicate pe stadioane şi în centrele oraşelor distruse, iar staţiunile de la Marea Mediterană şi Marea Egee care nu au fost afectate de cutremur şi care în lunile de iarnă se pregătesc pentru turismul estival îşi pun la dispoziţie camerele de hotel pentru evacuaţi.
Însă, cu aproximativ 6.500 de clădiri prăbuşite şi nenumărate alte structuri deteriorate, sute de mii de persoane au nevoie de adăpost.
Refugiatul sirian Bahjat Selo, în vârstă de 62 de ani, şi familia sa au campat în apropierea casei lor din Kahramanmaras în ale cărei ziduri au apărut fisuri periculoase după cutremur.
„E prea riscant să fii înăuntru. Când mergem înăuntru să luăm lucruri, intrăm ca hoţii”, a declarat el pentru Reuters. „Am petrecut patru ani într-o tabără… iar asta este mai greu. E atât de întuneric”, a spus el, izbucnind în lacrimi.
Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă din ţară a stabilit anumite puncte de întâlnire pentru persoanele fără adăpost care doresc să fie evacuate din zona afectată de cutremur. Se estimează că peste 28.000 de persoane au fost aduse până în prezent, aproape 5.000 plecând pe cale rutieră şi peste 23.000 pe cale aeriană.
Bilanțul total al victimelor cutremurului se apropie de 20.000 de morți
Bilanțul total al victimelor cutremurului devastator de luni din Turcia și Siria a crescut la 19.823 de morți, scrie The Guardian.
Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a anunțat că în țara sa au murit 16.546 de persoane, după ce mai devreme, în cursul după-amiezii, decesele confirmate erau de 16.170.
Presa de stat din Siria a declarat că bilanțul victimelor din zonele controlate de guvernul de la Damasc a crescut de la 1.262 la 1.347 de morți.
Anterior, grupul de protecție civilă Căștile Albe a declarat că 1.930 de morți au fost înregistrați în zonele controlate de rebeli în nord-vestul țării.
Experții au declarat că se așteaptă ca bilanțul morților și al răniților să continue să crească puternic în zilele următoare.
Starea de urgență de trei luni din Turcia a intrat în vigoare
Stare de urgență de trei luni în cele zece provincii din sudul Turciei afectate de cutremurele de luni a intrat în vigoare joi, după un vot în parlamentul de la Ankara, informează Al Jazeera.
Președintele Erdogan a anunțat marți decretarea stării de urgență timp de trei luni pentru a accelera eforturile de căutare și salvare.
Irakul va trimite două avioane cu ajutoare de urgență în Turcia
Irakul a decis să trimită în Turcia două avioane încărcate cu ajutoare de urgență, alimente și medicamente pentru victimele afectate de seisme, potrivit agenției oficiale de presă irakiene INA, scrie Al Jazeera.
„Această decizie a venit în baza directivelor premierului (irakian) Muhammad Shia al-Sudani și include transporturi aeriene și terestre destinate Siriei și Turciei”, a declarat Haider Majeed, purtător de cuvânt al Secretariatului premierului irakian, într-un comunicat.
În ultimele două zile, 12 țări arabe și Palestina au anunțat deschiderea unor punți aeriene de ajutor umanitar cu Turcia și Siria, pentru a participa la operațiunile de salvare și ajutorare. Printre aceste țări se numără Arabia Saudită, Qatar, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Liban, Algeria, Algeria, Iordania, Bahrain, Libia, Tunisia și Irak.
Șeful ONU pentru ajutor umanitar se află în Turcia și urmează să viziteze Siria pentru a evalua nevoile în urma cutremurului
Martin Griffiths, șeful ONU pentru ajutor umanitar, va vizita în acest weekend Gaziantep, în Turcia, și Alep și Damasc, în Siria, pentru a evalua nevoile și a vedea cum poate Organizația Națiunilor Unite să intensifice cel mai bine sprijinul acordat celor două țări, a declarat joi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, potrivit Al Jazeera.
De asemenea, Guterres a insistat pentru un acces mai mare al ajutorului umanitar în nord-vestul Siriei, controlat de opoziție.
„Drumurile sunt deteriorate. Oamenii mor. Acum este momentul să explorăm toate căile posibile pentru a trimite ajutoare și personal în toate zonele afectate. Trebuie să punem oamenii pe primul loc”, a declarat Guterres reporterilor, la New York.
NATO afirmă că asistența acordată Turciei continuă
NATO afirmă că oferă în continuare asistență Turciei, stat membru al Alianței Nord-Atlantice, scrie Al Jazeera.
„Avioanele militare de transport ale Alianței facilitează deplasarea rapidă a sprijinului esențial către zonele cele mai afectate de cutremur”, a precizat Comandamentul aerian al NATO, într-un mesaj publicat pe Twitter.
Acesta a adăugat că sprijinul include echipe de căutare și salvare cu câini, personal de urgență, precum și provizii.
Imagini dramatice cu dezastrul din provincia turcă Hatay, suprinse din dronă
Imagini copleșitoare surprinse cu ajutorul unei drone arată efectele pe care cutremurul care a zguduit luni, 6 februarie, sudul Turciei le-a avut asupra provinciei Hatay. Imaginile au fost publicate joi, 9 februarie, de The Guardian.
Câteva blocuri care abia mai sunt în picioare, mormane de moloz și coloane de fum care încă ies din clădirile distruse. În centrul lor, salvatori care se urcă pe structurile prăbuşite în căutarea supravieţuitorilor.
Provincia Hatay se află la aproximativ 200 km sud de epicentrul cutremurului de lângă Pazarcik și este una dintre cele mai grav afectate părți ale Turciei.
Mai multe detalii: Dezastrul din Hatay, văzut din dronă. Cum arată provincia la câteva zile după cutremurul devastator
Camioanele cu provizii de ajutor au trecut în Siria, dar activiștii critică eforturile ONU
Șase camioane cu provizii de ajutor din partea Națiunilor Unite au trecut în nord-vestul Siriei, prima livrare de acest fel, dar grupurile pentru drepturile omului au criticat dur întârzierea și conținutul acestora, relatează Al Jazeera.
„Să le fie rușine Națiunilor Unite pentru că au trimis șase camioane cu ajutoare care erau deja pe drum spre nord-vestul Siriei înainte de producerea cutremurului”, a declarat Rami Abdul Rahman, care monitorizează violențele din interiorul Siriei devastate de război din 2011 și este fondatorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.
„Este o bătaie de joc. Camioanele aveau foarte, foarte puține lucruri”, a spus el, adăugând că încărcătura ar fi putut „încăpea într-un singur camion”.
Grupul lui Rahman a crezut inițial că camioanele urmau să transporte în principal pături și alte ajutoare. Dar când un lucrător al Observatorului s-a uitat efectiv la încărcătură și a descoperit că printre provizii se aflau detergent și alte articole care nu sunt potrivite pentru victimele cutremurului, aceștia au fost indignați.
Peste 19.700 de morți în urma cutremurelor din Turcia și Siria
Bilanțul victimelor cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria se ridică acum la cel puțin 19.738 de morți, potrivit autorităților, informează CNN.
În Turcia, bilanțul a ajuns la cel puțin 16.546 de morți, iar alte 66.132 de persoane au fost declarate rănite, a anunțat joi președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Numărul total al deceselor în Siria a urcat la cel puțin 3.192. Dintre acestea, 1.930 s-au înregistrat în zonele din nord-vestul țării controlate de rebeli, potrivit grupului de protecție civilă Căștile Albe.
Presa siriană de stat raportează 1.262 de morți în zonele controlate de guvernul de la Damasc.
Numărul total al persoanelor rănite în Siria, a crescut la 5.158, dintre care 2.258 în zonele controlate de guvern și 2.900 în zonele controlate de rebeli.
Cel puțin 71.290 de persoane au fost rănite, în total, în Siria și Turcia, potrivit cifrelor guvernului turc, ale Căștilor Albe și ale presei de stat siriene.
Imagini din avion cu portul Iskenderun, după ce incediul s-a reaprins
BBC publică imagini suprinse dintr-un avion care zboară prin fumul gros și negru după ce incendiul s-a reaprins într-un portul Iskenderun, unul dintre principalele porturi din Turcia.
Incendiul, provocat de cutremurul de luni, a fost stins și s-a reaprins de mai multe ori.
Toate operațiunile din port au fost închise și nu este clar când se va redeschide.
Miercuri, autoritățile turce au anunțat că incendiul a fost stins, dar BBC a văzut de atunci mai multe avioane care încearcă să stingă flăcările.
O familie de 3 persoane a fost salvată în Turcia la 78 de ore după cutremurul devastator
Membrii unei familii de trei persoane – doi frați și mama lor – au fost salvați după 78 de ore de la cutremurul care a lovit luni Turcia, relatează CNN.
Imagini transmise în direct de Kanal D, post care aparține rețelei CNN Turk, îi arată pe salvatori alergând spre dărâmături pentru a salva un copil în orașul Pazarcik, din provincia Kahramanmaraş. Câteva minute mai târziu, echipa de salvare a fost văzută transportând, cu o pătură mare, un băiat.
Mama celor doi copii, Hatice İğde, în vârstă de 36 de ani, a fost salvată după ce băieții au fost scoși de sub dărâmături. Numele băieților sunt Mehmet Naim İğde și Melih Igde, potrivit Kanal D.
Salvatorii au precizat că operațiunea de salvare a început miercuri seară, la ora locală 22.00, iar la ora locală 23.00 au auzit o voce, așa că au continuat să lucreze toată noaptea.
Arafat: Salvatorii români vor rămâne în Turcia cât e necesar
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a declarat joi, la Vaslui, referitor la posibilitatea salvării unor victime ale cutremurelor din Turcia la peste 60 de ore de la producerea dezastrului, că autorităţile încă mai cred în miracole şi că salvatorii români trimişi în zonă vor rămâne cât se va considera necesar, informează Agerpres.
„Condiţiile pot să însemne încet-încet o încetinire a găsirii supravieţuitorilor, având în vedere că deja au trecut peste 60 de ore. Deja temperaturile scăzute continue au impact pe zonele de căutare. Dar aşa cum am auzit pe cineva din Turcia întrebând «credeţi în miracole?», «Da, credem în miracole» şi poate totuşi mai reuşim să găsim oameni în următoarele zile, sau copii care sunt sub dărâmături. Vom lucra până la momentul în care se va decide că nu mai este nevoie”, a spus Raed Arafat.
El a dat asigurări că echipele de salvatori din România vor rămâne în Turcia cu acordul Ministerului şi al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi că statul român va susţine cu tot ce este nevoie autorităţile turce şi siriene.
„Vor rămâne acolo, iar dacă e necesar, vom face schimburi până când ni se va spune că nu mai este nevoie. Au fost aprobate 40 de tone de ajutoare umanitare pentru Siria, în baza unei liste dată de guvernul sirian prin Mecanismul de Protecţie Civilă. Am urcat, cu acordul premierului, pe portalul Protecţiei Civile Europene propunerea noastră. Urmează să vedem care va fi modalitatea de transport şi modalitatea de livrare. Costurile pentru transport se acoperă de regulă în proporţie de 75%, pentru situaţia asta costurile se acoperă chiar 100% ca să ajungă materialele în zona respectivă şi să fie distribuite într-un mod care va fi decis de Comisia Europeană pentru a fi siguri că ajung la beneficiarii lor”, a mai afirmat Arafat.
Supraviețuitor al cutremurului: Salvatorii nu au ajuns la noi timp de trei zile
Resat Gozlu, care locuiește în provincia Adiyaman din sud-estul Turciei – o zonă grav afectată de cutremur – a descris situația dificilă cu care el și alte persoane se confruntă la patru zile după dezastru.
Într-o declarație oferită BBC, Resat – care stă acum cu familia sa într-un complex sportiv plin de oameni – spune că echipele de salvare au ajuns abia la trei zile după ce a avut loc cutremurul și susține că acestea au fost blocate din cauza lipsei de coordonare.
El spune că mulți oameni sunt încă prinși sub dărâmături, iar alții au murit din cauza hipotermiei.
În timp ce companiile și persoanele fizice au furnizat alimente și apă, facilitățile de bază, cum ar fi toaletele, nu sunt disponibile, adaugă el. „Oamenii își fac nevoile pe stradă sau în clădiri abandonate. Dacă acest lucru continuă, ar putea exista boli și probleme grave de sănătate”, a precizat bărbatul.
Prăbuşirea unui baraj a inundat un sat întreg din provincia siriană Idlib
Majoritatea locuitorilor din satul Tloul situat în nord-vestul Siriei au părăsit joi zona inundată după ce un baraj de pământ s-a prăbuşit în urma seismului care a zguduit regiunea, a constatat un corespondent al AFP, potrivit Agerpres.
În acest sat situat în nordul provinciei Idlib, lângă graniţa cu Turcia, apa acoperea parţial casele şi trunchiurile pomilor fructiferi, în timp ce lanurile de grâu şi fasole erau total scufundate.
Străzile din sat au fost de asemenea inundate după prăbuşirea barajului de pământ situat pe un afluent al râului Oronte. Zeci de familii au părăsit satul, majoritatea refugiindu-se într-o localitate învecinată.
„Situaţia noastră este dramatică. Uitaţi-vă la apa care ne înconjoară”, a spus Louan Hussein Hamadé, unul dintre puţinii locuitori care au rămas în sat.
Mai multe detalii: Un sat întreg din provincia siriană Idlib, inundat după ce cutremurul de luni a provocat prăbușirea unui baraj. „Situaţia noastră este dramatică”
Franţa deblochează 12 milioane de euro pentru populaţia siriană
Franţa a anunţat joi că va oferi un ajutor de urgenţă în valoare de 12 milioane de euro pentru populaţia siriană, transmite The Guardian.
Acest ajutor va fi distribuit „împreună cu organizaţiile nonguvernamentale şi cu Naţiunile Unite, în toate regiunile lovite de seisme”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe francez, Francois Delmas.
Salvatorii sirieni strigă după ajutor: „Ne lipsesc lucrurile esenţiale”
În cursa contra cronometru pentru găsirea supravieţuitorilor după cutremurul devastator, salvatorii din nord-vestul Siriei care se confruntă cu lipsa echipamentelor lansează un apel la ajutor, transmite agenţia DPA.
„Ne lipsesc lucrurile esenţiale. Avem nevoie de macarale mari pentru a elimina bucăţile mari (de moloz). Avem nevoie de utilaje grele pentru a face faţă acestei tragedii”, a declarat joi Munir Mustafa, adjunctul organizaţiei Căştile Albe.
„Ne folosim de mâini şi de lopeţi pentru a îndepărta resturile. Unii dintre noi n-au dormit mai mult de şase ore în ultimele 70 de ore”, a spus Ubadah Zekra, care coordonează operaţiunile de intervenţie împreună cu Căştile Albe.
El a adăugat că unii voluntari refuză să ia o pauză pentru că vor să încerce să salveze cât mai multe vieţi.
Peste 19.300 de morți în Turcia și Siria în urma cutremurelor
Bilanţul victimelor în urma cutremurului devastator care a lovit luni Turcia şi Siria se ridică acum la peste 19.300, anunță BBC.
Prezentând un bilanț actualizat joi după-amiază, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că 16.170 de persoane au murit doar în țara sa.
Vorbind la o conferință de presă la Osmaniye, în Turcia, el a mai spus că au fost raportate alte 64.194 de persoane rănite, potrivit CNN.
Erdogan a mai anunțat că 6.444 de clădiri s-au prăbușit în urma cutremurului.
În Siria, numărul morților se ridică la peste 3.000.
Bilanțul deceselor în Turcia și Siria a depășit 17.500
Numărul persoanelor care și-au pierdut viața în urma cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria a ajuns joi după-amiază la puțin 17.543. Alte cel puțin 68.952 de persoane au rănite în cele două țări, potrivit autorităților, citate de CNN.
În Turcia, cel puțin 14.351 de oameni au murit, iar alți 63.794 au fost răniți, a anunțat vicepreședintele turc Fuat Oktay.
În Siria, numărul total de decese a urcat la 3.192, inclusiv 1.930 în zonele controlate de rebeli din nord-vest, conform grupului de apărare civilă „White Helmets”, și 1.262 de decese în zonele controlate de guvernul sirian, potrivit presei de stat siriene.
Temperaturile vor continua să fie mai scăzute decât cele normale în zonele calamitate
Vremea se menține geroasă în regiunile afectate de dezastrul din Turcia și Siria, în timp ce salvatorii continuă să caute supraviețuitori printre dărâmături, relatează CNN.
Joi dimineață, temperaturile au variat de la -2 grade Celsius în orașul turc Kilis, la -4 grade în Gaziantep, și la -6 grade în Malatya. Pe parcursul zilei valorile termice au trecut peste pragul de îngheț, dar rămân în continuare cu aproximativ 5 grade Celsius sub media pentru această perioadă a anului.
Locuitorii din zonele calamitate vor continua să resimtă temperaturi sub cele normale în următoarele zile. Valorile vor scădea constant sub zero grade în orele de noapte și vor deveni pozitive în timpul zilei, cu excepția zonelor nordice aflate la altitudini mai mari.
Până la sfârșitul săptămânii, minimele pot ajunge la -14 grade Celsius în Elbistan, -10 grade, în Malatya și între -4 și -2, în Kahramanmaras.
Această perioadă geroasă vine după o iarnă caldă pentru regiune, Turcia întegistrând cea mai călduroasă lună decembrie din istorie.
Nordul Siriei se confruntă cu condiții similare celor din țara vecină, adică cu o vreme mai rece decât în mod normal. În orașul Alep sunt prognozate maxime de aproximativ 10 grade Celsius și minime de -3 până la -2 grade până în acest weekend. În februarie, în Alep sunt înregistrate în medie maxime de 12,5- grade Celsius și minime de 2,5 grade.
OMS avertizează că supraviețuitorii cutremurului sunt în continuare în pericol din cauza condițiilor în care trăiesc acum
Managerul de răspuns la incidente al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Robert Holden, subliniază că este urgent ca organizațiile umanitare să se asigure că persoanele care au supraviețuit seismelor din Turcia „continuă să supraviețuiască”, relatează CNN.
Oficialul OMS a atras atenția asupra faptului că există „o mulțime de oameni” care trăiesc „în aer liber, în condiții din ce în ce mai rele și îngrozitoare”.
„Suntem în pericol real de a asista la un dezastru secundar, care ar putea provoca daune mai multor persoane decât dezastrul inițial, dacă nu ne mișcăm în același ritm și cu aceeași intensitate cu care o facem pe partea de căutare și salvare”, a spus Robert Holden.
Mai multe detalii: OMS: Supraviețuitorii cutremurelor duc acum o luptă ca să rămână în viață în continuare
Un băiat de opt ani din Turcia a fost salvat după 80 de ore în care a stat sub dărâmături
La mai bine de 80 de ore de la cutremurele devastatoare de pe 6 februarie, un băiat de opt ani a fost salvat de sub dărâmăturile unei clădiri de apartamente, în Diyarbakir, Turcia, relatează Al Jazeera.
De asemenea, un bărbat a fost scos în viață de sub ruine, după 81 de ore de la seism, în orașul în Gaziantep, relatează CNN Turk. O altă persoană a fost salvată în İslahiye.
Informațiile vin în contextul în care specialiștii spun că într-un interval de 72 de ore de la producerea cutremurului, există cele mai mari șanse ca persoanele prinse sub clădirile prăbușite să fie găsite în viață.
Turcia a primit oferte de sprijin din partea a 95 de țări
Ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a declarat joi că țara sa a primit oferte de asistență din partea a 95 de state și 16 organizații internaționale, relatează CNN Turk.
6.479 de persoane din 56 de țări se află pe teren, iar echipe din alte 19 țări vor ajunge în Turcia în termen de 24 de ore, a mai spus șeful diplomației de la Ankara.
Aproape 30.000 de persoane au fost evacuate din apropierea epicentrului cutremurului din Turcia
Cel puțin 28.044 de persoane au fost evacuate din Kahramanmaraș, provincia din sudul Turciei aflată în apropierea epicentrului cutremurului de 7,8 grade pe scara Richter de luni, relatează CNN.
Începând de joi, ora locală 11.38, cel puțin 23.437 de persoane au fost evacuate pe calea aerului și 4.607 pe cale rutieră și feroviară, potrivit agenției turce de gestionare a dezastrelor, AFAD.
Agenția a publicat informații pentru cei care vor să părăsească provincia, adăugând că locurile de cazare și casele de oaspeți sunt coordonate de AFAD și de oficialii locali.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a recunoscut „neajunsurile” guvernului său pe fondul nemulțumirilor tot mai mari legate de răspunsul statului la dezastru.
Turcia este situată deasupra mai multor plăci tectonice, deși dezastrele precum cel de luni nu sunt frecvente.
Estimări recente ale Organizației Mondiale a Sănătății au indicat că până la 23 de milioane de persoane din Turcia și Siria vecină ar putea fi afectate de dezastru.
ONU: Aproape 11 milioane de persoane afectate de cutremur în Siria
Un înalt oficial ONU a declarat că 10,9 milioane de persoane din Siria au fost afectate de cutremurele din Turcia vecină, în timp ce ninsorile au agravat și mai mult criza umanitară, relatează CNN.
Numărul oamenilor care aveau nevoie de asistență în regiune înainte de cutremur se ridica la 15,3 milioane, dar această cifră va trebui acum revizuită, a declarat miercuri, în cadrul unei ședințe de informare, coordonatorul rezident al ONU pentru Siria, El-Mostafa Benlamlih.
Numai în orașul antic Alep, se estimează că 100.000 de persoane au rămas fără adăpost, 30.000 dintre acestea fiind în prezent adăpostite în școli și moschei.
„Aceia sunt cei norocoși”, a declarat reprezentantul ONU, adăugând că restul de 70.000 „au parte de zăpadă, frig și trăiesc într-o situație teribilă”.
Un lucrător umanitar care distribuie provizii în orașele din nordul Siriei a declarat pentru CNN că oamenii fără adăpost dorm în mașini și se află în situații „foarte, foarte dificile”.
Iar „cei care sunt încă în viață sub dărâmături ar putea muri din cauza frigului”, a declarat joi dr. Mostafa Edo, director în cadrul MedGlobal.
În timp ce Turcia a primit ajutor din partea a zeci de țări, lucrurile stau diferit în privința Siriei – țară măcinată de ani întregi de război – pentru că președintele Bashar al-Assad a folosit ocazia pentru a cere ridicarea sancțiunilor împotriva regimului său, notează CNN.
Primul convoi cu ajutoare trimis de ONU a ajuns în Siria
Convoiul, format din șase camioane, a trecut, joi, granița dintre Turcia și Siria, pe la punctul Bab al-Hawa, singurul autorizat de Consiliul de Securitate al ONU pentru livrarea de ajutoare, a declarat pentru Al Jazeera un purtător de cuvânt al Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.
Fluxul de ajutoare umanitare a fost întrerupt temporar de la primul cutremur care a avut loc luni, din cauza unor probleme logistice și a deteriorării drumului care leagă Gaziantep de centrul de transbordare al ONU din Hatay.
Numărul deceselor a depășit 14.000 în Turcia
În Turcia, bilanțul victimelor cutremurelor a crescut la cel puțin 14.014 morți, a declarat joi președintele Recep Tayyip Erdogan, în timp ce vizita zonele afectate din orașul Gaziantep, aflat în sudul țării, relatează The Guardian. De asemenea, 63.000 de oameni din Turcia sunt răniți.
Erdogan a mai declarat că peste 6.400 de clădiri au fost distruse și că Turcia își propune să construiască în regiune clădiri noi cu trei și patru etaje în termen de un an, relatează Reuters.
Cel mai bilanț anunțat de Siria indică cel puțin 3.162 de morți, astfel că bilanțul total al deceselor din cele două țări a ajuns la 17.176.
Președintele Turciei merge din nou în orașele afectate de cutremur
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, va vizita joi alte trei zone care au fost afectate de cutremurul devastator de luni din sudul Turciei, a anunțat postul public de televiziune TRT Haber, citat de CNN.
Erdogan va merge în orașele sudice Gaziantep, Osmaniye și Kilis, aflate în apropierea graniței cu Siria.
Miercuri, liderul de la Ankara a vizitat un centru de ajutor de urgență înființat de agenția de gestionare a dezastrelor din Turcia în apropierea epicentrului din districtul Pazarcik, precum și zone din provinciile Adana, Hatay și Kahramanmaras.
Peste 16.000 de morți în Turcia și Siria
Peste 16.000 de persoane au murit în Turcia și Siria, au anunțat autoritățile locale și echipele de salvare, citate de The Guardian și Al Jazeera.
Potrivit agenției turce pentru dezastre, 12.873 de persoane au murit în această țară în urma cutremurelor de luni.
În Siria, cele mai recente date indică 3.162 de morți, dintre care 1.262 de persoane au decedat în zonele controlate de guvernul de la Damasc, iar cel puțin 1.900 și-au pierdut viața în teritoriile controlate de opoziție, au transmis oficialii din domeniul sănătății și grupul de salvare Căștile Albe.
Astfel, bilanțul total al deceselor în cele două țări ajunge la cel puțin 16.035.
Un cetățean australian, printre victimele cutremurului din Turcia
Un bărbat din Australia, care a murit în urma cutremurului de luni, a fost găsit în Turcia, potrivit Lindei Scott, consilier municipal în Sydney, notează CNN.
Can Pahali Can Pahali, cunoscut și sub numele de John, se afla în vacanță în provincia Hatay când a avut loc cutremurul, a relatat afiliatul CNN Nine News. Ministerul de Externe al Australiei a confirmat decesul unui cetățean australian în urma cutremurului, dar nu a dat numele persoanei.
Alți trei australieni sunt în continuare dispăruți.
Președintele și vicepreședintele Taiwanului își vor dona salariile pentru ajutorarea victimelor cutremurului din Turcia
Președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, și vicepreședintele William Lai își vor dona fiecare salariul pe o lună pentru eforturile de ajutorare a victimelor cutremurului din Turcia, a anunțat biroul prezidențial, relatează Al Jazeera.
Cei doi lideri spun că prin gestul lor „speră să își aducă contribuția pentru a ajuta Turcia să își reconstruiască patria cât mai curând posibil”, a transmis președinția taiwaneză.
Turcia nu are relații diplomatice cu Taiwanul revendicat de China, dar cele două țări au ambasade de facto în capitalele celeilalte și există zboruri directe între Istanbul și Taipei.
Tsai a vizitat ambasada de facto a Turciei din capitala Taiwanului pentru a semna o carte de condoleanțe, scriind: „Inima mea este alături de prietenii noștri turci. Taiwan este alături de Turcia!”.
Accesul la Twitter în Turcia a fost restabilit, anunță o organizație care monitorizează securitatea cibernetică
Organizația Netblocks, care monitorizează conectivitatea pe tot globul, a anunțat că accesul la rețeaua socială a fost restabilit în Turcia „după ce autoritățile au organizat o întâlnire cu Twitter pentru a-i «reaminti obligațiile sale în ceea ce privește retragerile de conținut și dezinformarea»”, relatează Al Jazeera.
Accesul la Twitter a fost restricționat miercuri, 8 februarie. Autoritățile turce și-au exprimat îngrijorarea cu privire la dezinformarea online, fără a oferi explicații oficiale.
Ulterior, proprietarul Twitter, Elon Musk, declarase că Turcia a indicat că va restabili în curând accesul la platformă.
Mai multe detalii: Accesul la Twitter în Turcia a fost restabilit după ce fusese blocat pe fondul criticilor privind intervenția autorităților la cutremur
Misiunea salvatorilor români continuă în Turcia. Adolescent de 16 ani, scos de sub dărâmături
Salvatorii români au găsit miercuri dimineață au găsit un adolescent de 16 ani, blocat sub dărâmături. Aceștia au reușit să salveze victima după 20 de ore de intervenție, transmite IGSU.
Operațiunea a fost îngreunată de o nouă replică de 4,2 grade a cutremurului de luni, ceea ce a dus la „modificări ale elementelor prăbușite”.
Până acum, echipa mixtă din România a reușit să salveze 4 persoane, victime ale seriilor de cutremure produse în Turcia.
Mai multe detalii: Adolescent de 16 ani, scos de sub dărâmături de salvatorii români trimiși în Turcia. Intervenția, îngreunată de o replică a cutremurului
Bilanțul victimelor din Turcia a crescut la 12.873. Cel total, la 15.865
Cel puțin 12.873 de persoane au murit în Turcia, potrivit celui mai recent bilanț anunțat joi dimineață, relatează The Guardian. Față de datele anunțate miercuri seară, s-au adăugat aproape 500 de noi decese.
În Siria, cel mai recent bilanț se ridică la 2.992 de morți.
Astfel, numărul total al deceselor în cele două țări a ajuns la 15.865.
„Copiii noștri îngheață”. Supraviețuitorii din Turcia și-au petrecut noaptea în mașini și corturi
Temperaturile din orașul turc Gaziantep, unul dintre cele mai afectate de cutremur, au scăzut până la -5 grade Celsius la începutul zilei de joi, iar mii de familii și-au petrecut noaptea în mașini și corturi improvizate, temându-se să se întoarcă în casele lor sau avânt interdicție să facă acest lucru, relatează Al Jazeera.
Părinții au mers pe străzile orașului cărându-și copiii în pături, pentru că așa se puteau încălzi mai bine decât stând în corturi.
„Când ne așezăm, este dureros și mă tem pentru toți cei care sunt prinși sub dărâmături în această situație. În cele din urmă, va trebui să mergem în cort, dar nu vreau. Nu pot suporta frigul, dar nici nu mă pot gândi să mă întorc în apartamentul nostru”, a declarat pentru AFP, Melek Halici, care își înfășurase fiica de doi ani într-o pătură în timp ce priveau salvatorii lucrând până târziu în noapte.
Supermarketurile și alte întreprinderile au oferit paleți de lemn familiilor pentru a le arde și a se încălzi. Unii oameni au găsit refugiu la vecini sau la rude, unii au părăsit regiunea, dar mulți nu au unde să meargă, adaugă sursa citată.
Sirienii denunță ajutorul limitat primit după cutremur
În timp ce țări din întreaga lume au trimis echipe de salvare și provizii în Turcia, puțin din acest ajutor a ajuns în zonele din nord-vestul Siriei aflate sub controlul rebelilor, potrivit locuitorilor din zonă, relatează Al Jazeera.
„Fac apel la comunitatea internațională, la țările arabe și la Națiunile Unite să ne ajute de urgență. La mai bine de 60 de ore de la producerea cutremurului, sunt încă sute de persoane prinse sub dărâmături. Nu le putem salva din cauza resurselor noastre limitate. Avem nevoie de utilaje grele, de ajutor umanitar și medical”, a declarat voluntarul medical Obaida Rannoush, care se afla la punctul de trecere a frontierei Bab al-Hawa dintre Turcia și Siria.
Până în prezent, niciun convoi umanitar nu a trecut granița, a mai spus voluntarul.
„Nu am primit niciun fel de asistență. Stăm aici, lângă punctul de trecere a frontierei, pentru a cere ajutor umanitar, astfel încât să putem salva o parte dintre oamenii aflați sub dărâmături”, a adăugat Rannoush.
„O cursă contra cronometru”. Salvatorii au continuat căutările în timpul nopții în orașul sirian Alep
Grupul sirian de apărare civilă a continuat operațiunile de căutare în timpul nopții în zonele controlate de rebeli din Siria, în timp ce eforturile de salvare se apropiau de termenul de 72 de ore, considerat de experții în dezastre ca fiind perioada în care există cele mai mari șanse să fie găsiți supraviețuitori printre dărâmături, relatează Al Jazeera.
„Suntem într-o cursă contra cronometru. Fiecare minut contează”, a scris pe Twitter grupul de opoziție, cunoscut sub numele de Căștile Albe, precizând și că sute de persoane au rămas blocate sub dărâmături în orașul Jandires din provincia Alep.
Night search and rescue operations in Jandires in the northern countryside of #Aleppo, where hundreds remain trapped under the rubble. We are racing against time. Every minute counts.#Syria #earthquake pic.twitter.com/xeOBrOxuIE
— The White Helmets (@SyriaCivilDef) February 8, 2023
Potrivit statisticilor, peste 90% dintre supraviețuitorii unui seism sunt găsiți în primele 72 de ore de la seism, precizează The Guardian. Sunt însă mai mulți factori care contează, printre care și vremea și numărul replicilor.
Peste 15.000 de persoane au murit în Turcia și Siria în urma cutremurelor
Bilanțul victimelor în urma cutremurelor din 6 februarie care au zguduit Turcia și Siria a crescut la cel puțin 15.383 de morți, potrivit autorităților, relatează CNN.
În Turcia, numărul deceselor a crescut cu peste 3.000 în câteva ore și se ridică acum la 12.391, potrivit Agenției de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență.
Numărul total al deceselor în Siria este de cel puțin 2.992, dintre care 1.730 în zonele controlate de rebeli în nord-vestul țării, potrivit grupului de protecție civilă „Căștile albe”, precum și alți 1.262 de morți în zonele controlate de guvern, potrivit presei de stat siriene.
Între timp, echipele de salvare continuă căutările printre ruinele miilor de clădiri prăbușite, confruntându-se cu temperaturi sub limita înghețului.
Speranța începe să dispară în Turcia și Siria, pe măsură ce fereastra de timp pentru găsirea supraviețuitorilor se închide
Căutarea supraviețuitorilor cutremurului care a pus la pământ mii de clădiri în Turcia și Siria a ajuns într-un punct critic, experții avertizând că fereastra realistă de timp pentru găsirea supraviețuitorilor, la temperaturi de sub zero grade, se închide rapid, scrie Al Jazeera.
Dezastrul provocat de cutremurul de luni a fost atât de mare și s-a răspândit atât de mult, încât speranța începe să dispară, în ciuda faptului că echipe din peste 20 de țări îi ajută pe localnici să-i caute pe supraviețuitori printre dărâmături.
Salvatorii au format lanțuri umane în timp ce încercau să sape printre clădirile prăbușite, îndemnându-i pe oameni să păstreze liniștea, în speranța de a fi auzite strigătele de ajutor ale celor prinși sub resturi.
Blinken califică drept „șocante” pierderile de vieți omenești în urma cutremurelor din Turcia și Siria
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, spune că pierderile de vieți omenești în urma cutremurelor din Turcia și Siria sunt „cu adevărat uluitoare, șocante”, informează Al Jazeera.
Statele Unite au trimis peste 150 de salvatori în Turcia, a precizat Blinken, adăugând că Washingtonul va avea mai multe de spus în zilele următoare despre modul în care SUA vor continua să sprijine populația turcă și siriană după seismele care au ucis peste 12.000 de oameni.
„În ceea ce privește Siria, nu am cunoștință de niciun contact între guvernul Statelor Unite și guvernul sirian în ultimele zile, după producerea cutremurului”, a spus șeful diplomației americane, explicând că SUA încearcă să se asigure că ajutorul umanitar ajunge la persoanele potrivite prin colaborarea cu ONG-urile partenere.
Cel puțin 3 cetățeni americani au fost uciși în cutremurul din Turcia, anunță Departamentul de Stat
Cel puțin trei cetățeni americani au fost uciși în cutremurul din sud-estul Turciei, a anunțat miercuri un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, într-un comunicat, potrivit CNN.
„Transmitem cele mai sincere condoleanțe victimelor și familiilor tuturor celor afectați”, a spus purtătorul de cuvânt. „Din motive de confidențialitate, nu avem detalii suplimentare în acest moment”, a precizat acesta.
Potrivit reprezentantului Departamentului de Stat, oficialii americani depun eforturi pentru a oferi sprijin victimelor și membrilor familiilor acestora.
Lipsă de saci pentru cadavre în Siria, în timp ce eforturile de salvare continuă și în a treia noapte
Salah Aboulegasem, un reprezent al agenției umanitare Islamic Relief, se află miercuri seară în orașul turc Gaziantep, în timp ce eforturile de căutare și salvare continuă, relatează Sky News.
Deși se află în Turcia, el este în contact regulat cu colegii săi din Siria – care i-au povestit detalii șocante despre situația de la fața locului.
Aboulegasem a declarat că în Siria există în acest moment o lipsă de saci pentru cadavre.
El a adăugat: „Diferența dintre Turcia și Siria este că în Turcia există un efort coordonat de căutare și salvare – în timp ce în Siria, acest lucru nu există.”
Asistentul umanitar a adăugat că situația din Siria este deja dificilă, deoarece oamenii din această țară s-au confruntat cu ani de război.
„Au trecut 13 ani de război, există deja un milion de refugiați la acea graniță. Acestea sunt cele mai friguroase luni – toate acestea au făcut ca situația să fie mult mai grea”, a precizat el.
„Nu este ceva care se va termina mâine, este ceva care va continua mult timp”, a mai spus Salah Aboulegasem.
Turcia depune eforturi pentru deschiderea a încă două puncte la frontiera cu Siria prin care să fie livrat ajutorul umanitar
Turcia depune în prezent eforturi pentru deschiderea a încă două puncte de trecere la frontiera cu Siria care să permită fluxul de ajutor umanitar către vecinul său afectat de cutremur, a anunțat miercuri ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, potrivit Al Jazeera și The Guardian.
Punctul de trecere a frontierei Bab al-Hawa este singurul coridor de ajutor umanitar deschis pe baza autorizației Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, dar Cavusoglu le-a spus reporterilor că avarierea drumului sirian care duce la acest punct de trecere a frontierei împiedică răspunsul la cutremur.
„Există unele dificultăți în ceea ce privește ajutorul Turciei și al comunității internaționale care ajunge în Siria”, a declarat ministrul turc de externe. „Din acest motiv, se depun eforturi pentru a deschide încă două puncte de trecere a frontierei”, a precizat Cavusoglu.

Daniel1 • 09.02.2023, 18:58
Franța deblocheaza 12 milioane de euro... Bă,nu le ie rusine? Baga in razboiul altora miliarde si miliarde,si aici 12 milioane. Aaaa,de fapt e si razboiul lor...Am înteles....
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_dc04e4043bfe24aab7dd9c781fc010ee.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_f1151644557da39f84fae40212b79fd1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_a396c1c7076cf6cec0153467ee195638.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/plugins/rro-feed/no-picture.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_ab97523dc3e6e50ab2dc3f546d965659.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_9262cb220da9665332a12b7a96868828.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_5470cf7b3969545f87605f89a390f00a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_225f2011e91fb0208faa821fac0a5139.jpg)