Totodată, s-a înregistrat cel mai mare număr de demnitari trimiși în judecată și s-a cerut încuviințarea pentru reținerea și arestarea preventivă a unui ministru în funcție — ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov. În 2015 au fost trimiși în judecată de cinci ori mai mulți demnitari, decât în 2014. Mai mult, tot anul trecut au fost reținuți și trei primari de sector din Capitală — Marian Vanghelie (sectorul 5), Andrei Chiliman (sectorul 1) și Cristian Popescu Piedone (sectorul 4), scrie Agerpres.
”Aproape 500 de persoane cu funcții de conducere au fost trimise în judecată, cu 30% mai mult față de anul trecut. În fiecare an îndepărtăm tot mai mulți funcționari corupți, sunt tot mai mulți condamnați. E nevoie de o abordare strategică de combatere a corupției. În 2015 au fost 1.250 de inculpați”, a declarat Laura Codruța Kovesi în cadrul conferinței de presă.
Bilanțul Direcției Naționale Anticorupție – instituția-fanion pentru justiția din România, a cărei activitate a fost în repetate rânduri remarcată în rapoartele MCV, dar și de ambasade occidentale, în special cea americană – intervine în condițiile în care mandatul de trei ani al Laurei Codruța Kovesi la conducerea DNA se apropie de sfârșit.
Ministrul justiției, Raluca Prună, a declarat însă recent că ia în calcul prelungirea acestui mandat, în condițiile unor rezultate foarte bune obținute de Laura Codruța Kovesi.
Președintele României, Klaus Iohannis, prezent la ceremonia unde s-a discutat despre bilanțul procurorilor anticorupție i-a felicitat pentru performanțele pentru 2015: ”Rezultatele DNA sunt de la an la an mai bune. Bilanțul pe 2015 este o nouă dovadă în acest sens. Lupta pentru anticorupție trebuie să continue cu motoarele turate”.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!