Aproape 45.000 de oameni au fost evacuați în urma cutremurului. O mulțime de japonezi din orașul Mashiki, unul dintre cele mai afectate în urma seismului, și-au petrecut noaptea în stradă. Totodată, aproximativ 11.000 de locuințe sunt fără curent electric, iar peste 58.000 de mii de gospodării fără apă. În plus, autoritățile au oprit furnizarea de gaze în anumite zone. Într-un sat din apropierea epicentrului, peste 20 de clădiri s-au prăbușit în urma mișcării telurice, iar mai multe incendii au izbucnit în zonă.
Operațiunile de salvare sunt încă în desfășurare. Autoritățile se tem că mai multe persoane sunt prinse sub dărâmături. Totodată, guvernul a mobilizat militari pentru operațiunile de salvare.
#Earthquake #kumamoto #Japan pic.twitter.com/YombTZX2lw
— 永瀬リジ (@LidyNoShiranai) April 14, 2016
Trenurile de mare viteză care circulau în zona afectată au fost suspendate, ca măsură de siguranță. De astfel, un tren a deraiat în urma seismului, însă acesta se retrăgea la depozit, așa că nu avea pasageri.
#BREAKING: @nhk newsroom in #Kumamoto #Japan shakes during the earthquake pic.twitter.com/aR3YvVaYIb
— Amichai Stein (@AmichaiStein1) April 14, 2016
Seismul s-a produs joi la ora locală 9.24, la o adâncime de aproximativ 10 kilometri. La aproximativ 40 de minute, a urmat o replică cu magnitudinea de 5,4. În orele ce au urmat, zeci de replici au avut loc în zonă, potrivit Institutului american de geofizică.
Acesta este cutremurul care a provocat cele mai mari pagube în Japonia din ultimii cinci ani. Pe 11 martie 2011, țara a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea de 9 pe scara Richter, urmat de un tsunami, care a afectat centrala nucleară de la Fukushima. Peste 28.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma catastrofei.
Foto: EPA