Șuvoaiele de apă care au năvălit în gospodăriile oamenilor au provocat pagube însemnate, în mai multe localități oamneii rămânând fără acoperiș deasupra capului.
Conform ultimelor date, în județul Galați au fost afectate în total 22 de localităţi, 743 de locuinţe au fost inundate și 1270 de persoane au fost evacuate, din care 600 la Slobozia Conachi, 400 la Cuza Vodă, 250 la Pechea și 20 la Schela. Cei mai mulţi au ales să meargă la rude ori să se întoarcă în locuințe, iar un numar total de 44 de persoane se aflau în această dimineață în spaţiile puse la dispoziţie de primării (săli de sport).
Se circulă la această oră pe toate drumurile județene, dar este blocat în continuare DN25 Galați-Tecuci, la Vameș, unde apa atinge un metru pe carosabil, în incinta din această zonă fiind peste 3,5 milioane de metri cubi de apă, potrivit estimărilor specialiștilor de la Apele Române.
Situaţie dramatică este şi într-o localitate din județul Buzău. 500 de oameni din satul Pleşi au rămas izolaţi după ce un pod a fost luat de ape.
Altre trei localități au fost afectate puternic de ploile abundente – Bisoca, Vernești și Tisău, însă acum situația este sub control și revine la normal, potrivit autorităţilor locale.
Dezastru a fost şi în județul Vrancea. Au fost inundate 79 de locuințe și 626 de grădini. Viiturile au lovit în 23 de orașe și comune, potrivit unui bilanţ comunicat de Prefectură. În comuna Tătăranu au fost evacuate 8 persoane din calea apelor.
Și la Vaslui pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din locuințe, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Vaslui, Petru Iftene, fiind inundate o locuință și o curte din municipiul Bârlad, unde s-a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, și demisolul unei locuințe din suburbia vasluiană Moara Grecilor, unde pompierii au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și o motopompă transportabilă, echipajul fiind format dintr-un ofițer și patru subofițeri.
În timp ce unele zone au fost măturate de puhoaie, în altele este iarnă veritabilă. A nins necontenit în Pasul Prislop, care uneşte Maramureşul cu Moldova. Zăpada cade acolo de mai bine de 24 de ore, iar stratul a ajuns la 30 de centimetri. Autorităţile au trimis echipaje de la deszăpezire, însă, chiar şi aşa, doar şoferii care au anvelope de iarnă şi lanţuri au putut să treacă. A nins puternic la munte şi în judeţul Suceava.
În plus, Transfăgărăşanul a fost închis între Bâlea Lac şi Bâlea Cascadă. Astfel, Drumul Naţional 7C – Transfăgărăşan este închis din cauza ninsorii puternice, drumarii acţionând cu utilaje de deszăpezire.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro