Locuitorii din Constanța au primit trei mesaje Ro-Alert, în noaptea de sâmbătă spre duminică, legate de fenomenele meteo extreme. A fost cod roșu de vijelie, iar ISU a intervenit astăzi, 19 noiembrie, în tot județul.
În urma furtunii de noaptea trecută, au fost îndepărtaţi 215 copaci, iar 20 de stâlpi de electricitate au fost dărâmaţi de vânt, potrivit ISU Dobrogea, citat de News.ro.
De asemenea, 50 de mașini au fost avariate și tot atâtea acoperișuri au fost luate de vântul care a bătut în rafale.
Din cauza vijeliei, crucea unei biserici a fost ruptă, patru ţevi de gaze s-au fisurat, un drum judeţean s-a surpat pe o porţiune, iar un velier s-a scufundat în portul Tomis.
Totodată, din cauza vântului puternic, reactorul 1 de la CNE Cernavodă a fost decuplat, iar toate porturile de la malul Mării Negre au rămas închise. Ulterior, Nuclearelectrica a anunța că Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost resincronizată, duminică după-amiază, la Sistemul Energetic Naţional.
În urma furtunilor și a ploilor torențiale din județul Constanța, 36 de localităţi nu au energie electrică, iar 18 localități nu aveau apă potabilă, în timp ce într-o alta se furnizează apă cu presiune redusă.
Reprezentanţii Societăţii „Drumuri Judeţene Constanţa” SA au anunţat că pe DJ 391 A Şipote – Văleni a nins viscolit şi acum se circulă în condiţii de iarnă.
Cum va fi vremea în următoarele zile
Vremea rea a afectat în acest weekend 52 de localităţi din 16 judeţe. Localitățile afectate au fost din județele: Bihor, Brăila, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui şi Vrancea.
Metorologii au anunțat însă că de duminică seară vremea se încălzește și vom avea temperaturi ce vor atinge chiar și 17 grade în sudul și sud-vestul țării.
Perioada de încălzire vine la pachet și o serie de ploi, însă slabe cantitativ, a explicat pentru Libertatea Mihai Huştiu, meteorolog din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie.
„A fost un episod mai intens, cu viteze ale vântului de peste 100, chiar 110 km/h în zona costieră, au fost și cantități însemnate de apă, ceea ce este un lucru foarte bun pentru că în sud-est n-a mai plouat bine de câteva luni, iar în acest episod am avut cantități de peste 40-50 l/mp și izolat chiar 80-90 l/mp în Dobrogea, ceea ce pentru agricultură este o veste foarte bună”, a spus Mihai Huştiu.
FOTO: ISU Dobrogea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Vale25 • 28.11.2023, 20:16
Din păcate, vremea e din ce în ce mai capricioasa...nu mai știm la ce să ne așteptăm..