UPDATE ora 18.50: Persoana din Suhurlui dată dispărută a fost găsită moartă. În acest moment, numărul total al celor decedați a urcat la 6, iar o persoană este dată dispărută.
UPDATE ora 18.40: Încă o persoană a fost dată dispărută, de data aceasta în comuna Suhurlui din judeţul Galaţi. Numărul celor de negăsit în urma inundațiilor a revenit la 2.
UPDATE ora 17.10: 25 de școli și grădinițe din județul Galați vor fi închise luni și marți, din cauza inundațiilor, a anunțat Ministerul Educației, care a precizat că „situația actuală nu permite, în cazurile menționate, desfășurarea cursurilor în format online”.
În plus, în județul Vaslui, plafonul unei săli de clasă din Școala Gimnazială „Ștefan Ciobotărașu” Lipovăț a fost afectat de infiltrarea apei, iar elevii vor fi relocați.
UPDATE ora 15.05: Numărul morților în inundaţiile din judeţul Galaţi a urcat la 5, au anunțat DSU, MAI și IGSU.
„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice din zilele anterioare, pe raza loc. Slobozia Conachi din județul Galați, a fost identificată încă 1 victimă decedată, numărul total al persoanelor decedate fiind 5”, au transmis autoritățile.
În acest moment, dintre cele două persoane date dispărute, una a fost găsită, este vorba despre cea din Pechea.
***
Știrea inițială: 4 persoane şi-au pierdut viaţa în județul Galați și două persoane sunt date dispărute, una în Pechea și una în Costache Negri.
„Efectivele MAI intervin în aceste momente în localităţi din judeţele Vaslui şi Galaţi, unde peste 5.000 gospodării şi peste 15.000 persoane sunt afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase. În localitatea Pechea, Galaţi, 11 persoane au refuzat evacuarea din zona inundată şi se află în podurile locuinţelor, fiind monitorizate de forţele de intervenţie. Acestea au solicitat doar alimente şi apă”, a transmis IGSU.
În ultimele 24 de ore, au fost afectate 28 de localităţi din 7 judeţe – Argeş, Bacău, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Timiş şi Vaslui – unde s-a intervenit pentru salvarea a 320 persoane. De asemenea, au fost afectate parţial sau total peste 5.000 de gospodării şi peste 15.000 persoane.
Totodată, 4 persoane şi-au pierdut viaţa, iar două persoane sunt date dispărute în localităţile Pechea şi Costache Negri din judeţul Galaţi.
Circulaţia rutieră a fost afectată din cauza apei şi aluviunilor de pe carosabil pe 3 drumuri naţionale (DN 25 şi DN 24D – Galaţi, DN 26 – Vaslui) şi pe 11 drumuri judeţene (DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 242H, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254 şi DJ 255).
Efecte semnificative au fost înregistrate în mai multe localităţi din judeţul Galaţi:
- în localitatea Pechea, 1 persoană a fost declarată decedată după ce a fost surprinsă de viitură, ca urmare a creşterii nivelului apei pârâului Geru, alte 116 au fost salvate, iar 1 persoană a fost dată dispărută nefiind găsită la domiciliu
- în localitatea Drăguşeni, 1 persoană a fost declarată decedată şi alte 5 au fost salvate
- în localitatea Costache Negri s-a produs o viitură ca urmare a scurgerilor de pe versanţi şi a ieşirii din matcă a pârâului Suhurlui, iar 1 persoană a fost găsită decedată şi alte 25 au fost salvate, iar o persoană a fost dată dispărută
- în localitatea Corod, 1 persoană a fost declarată decedată şi alte 7 au fost salvate
- în 8 localităţi (Griviţa, Bereşti, Cuza Vodă, Cudalbi, Tudor Vladimirescu, Băneasa, Vameş şi Slobozia Conachi) din judeţul Galaţi, 121 de persoane şi 17 animale au fost salvate de forţele de intervenţie.
De asemenea, în 5 localităţi – Docăneasa, Trestiana, Murgeni, Griviţa şi Zorleni – din judeţul Vaslui 46 de persoane au fost salvate de forţele de intervenţie, iar 161 de gospodării au fost afectate de inundaţii.
La nivel central, situaţia din teren este monitorizată şi coordonată prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (inclusiv cu sprijinul grupei Operative a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă), care este în permanentă legătură cu celelalte instituţii reprezentate în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
De asemenea, pentru o coordonare mai eficientă a intervenţiilor, ministrul de interne, Cătălin Predoiu, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, s-au deplasat în zonele afectate, unde au condus şedinţe operative.