Andaluzia, Catalonia, Extremadura și Ceuta rămân în alertă pentru ploi și furtuni în această seară
În urma ultimei actualizări a avertizărilor de către Agenția Meteorologică de Stat (Aemet) a Spaniei, trei comunități și Ceuta rămân în alertă pentru ploi și furtuni, cele mai severe fiind în Andaluzia. Aemet ridică până la miezul nopții avertizarea de la portocaliu la roșu -maximul- în Cadiz din cauza pericolului de acumulare a 120 de litri pe metru pătrat în mediul rural în 12 ore, potrivit cotidianului spaniol El Pais.
95 de morți, potrivit ultimului bilanț
Ultimul bilanț provizoriu se ridică la 92 de morți numai în regiunea Valencia, cea mai afectată. Alte două decese au fost înregistrate în regiunea învecinată Castilla-La Mancha, iar un al treilea în Andaluzia, potrivit autorităților.
Acest bilanț, cel mai ridicat de la inundațiile care au ucis 300 de persoane în octombrie 1973, „va crește, deoarece presupunem că multe persoane sunt date dispărute”, a avertizat miercuri seara Ángel Víctor Torres, ministrul pentru politica teritorială.
13 români, dispăruți
Numărul românilor dispăruți în urma ploilor torențiale din Spania a urcat la 13, a anunțat Ministerul de Externe condus de Luminița Odobescu.
Numărul morților crește la 72
Cel mai recent bilanț provizoriu se ridică la 72 de morți, dintre care 70 numai în regiunea Valencia, cea mai afectată, în timp ce alte două decese au fost înregistrate în regiunea învecinată Castilla-La Mancha, potrivit agenției de presă AFP.
5 români, dispăruți
Ministerul de Externe a anunţat că cinci cetăţeni români sunt dați dispăruți în Spania, după ploile torențiale care au provocat inundaţii începând cu ziua precedentă.
Cel puțin 62 de oameni au murit în urma inundațiilor
Cel puțin 62 de persoane au murit în urma inundațiilor din provincia Valencia, conform informațiilor furnizate după orele prânzului de către Centrul de coordonare operațională integrată al Ministerului de Interne, relatează El Pais.
De asemenea, o femeie de 88 de ani a murit în localitatea Mira din Cuenca.
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a cerut oamenilor „să nu lase garda jos”, întrucât furtuna Dana continuă să facă ravagii. Ploile abundente au provocat pene de curent care au afectat 155.000 de persoane, iar drumurile au fost închise în mai multe provincii din estul și sud-estul țării.
Știrea inițială: Direcția Generală pentru Siguranță Publică și Situații de Urgență a mobilizat două elicoptere pentru a sprijini operațiunile de salvare din regiunea Valencia, conform unor surse din cadrul Centrului de Coordonare a Situațiilor de Urgență.
Tornado in region of Valencia, Spain
29.10.2024#tornado #twister #valencia pic.twitter.com/9gqJVC8tor
— Disasters Daily (@DisastersAndI) October 29, 2024
Amintim că mai multe cadavre au fost descoperite de serviciile de urgență spaniole după ploile abundente care au provocat inundații devastatoare în sudul și estul țării. Drumurile au fost închise, iar circulația trenurilor a fost afectată.
🚨🚨🇪🇸🇪🇸
Flood Destruction in Spain
Pray for Spain 🙏 🙏#DANA #Chiva #Valencia #Storm #Spain #Floods #Flooding #SpainFloods #Inundación #InundacionesEnEspaña #España pic.twitter.com/JJGJAiFrFM
— World Crisis Tracker (@WorldCrisi19621) October 30, 2024
De asemenea, inundațiile au făcut prăpăd și în orașul spaniol Letur, situat în provincia Albacete, iar un tren cu peste 200 de pasageri a deraiat în regiunea sudică Andaluzia, însă nimeni nu a fost rănit.
Pe rețelele de socializare au fost publicate numeroase videoclipuri în care pot fi văzute străzile acoperite de ape. Autoritățile din zonele cele mai afectate au sfătuit oamenii să rămână în case și să evite deplasările care nu sunt necesare.
Liderul regiunii estice Valencia a susținut în cursul dimineții de miercuri, 30 octombrie, că este prea devreme pentru a oferi un număr exact al deceselor, conform The Guardian.
„Acestea sunt ore foarte dificile pentru rude și pentru cei dispăruți”, a spus Carlos Mazon. „Vom confirma numărul victimelor în următoarele ore, dar în acest moment este imposibil să oferim o cifră precisă. Suntem în stare de șoc”.
Ploile abundente au fost puse pe seama fenomenului cunoscut drept „gota fría”, sau „picătură rece”, care se manifestă atunci când aerul rece se deplasează deasupra apelor calde ale Mării Mediterane. Astfel, se instalează instabilitatea atmosferică.