Declanşat de reprimarea manifestaţiilor pro-democraţie paşnice, conflictul a devenit apoi tot mai complex în urma implicării grupurilor jihadiste şi a puterilor externe. Regimul lui Bashar al-Assad a reuşit totuşi să recucerească în ultimii ani circa două treimi din teritoriu datorită sprijinului militar al Rusiei aliate.
Ultimul bilanţ întocmit în martie 2019 de OSDO estima că peste 370.000 de oameni au murit în conflictul din Siria.
Peste 22.000 de copii, morți în război
Potrivit noului bilanţ al acestei organizaţii care se bazează pe o vastă reţea de surse în întreaga ţară, peste 380.000 de persoane au murit din 2011. Printre acestea, peste 115.000 de civili, între care 22.000 de copii şi 13.612 de femei.
Peste 128.100 de soldaţi ai armatei siriene şi membri sirieni şi străini ai miliţiilor care îi sunt aliate au fost ucise din 2011, conform noului bilanţ al OSDO. Printre membrii miliţiilor care au murit sunt 1.682 de combatanţi ai grupării Hezbollah din Liban, a precizat ONG-ul.
În plus, peste 69.100 de combatanţi ai forţelor rebele şi de opoziţie, precum şi combatanţi kurzi, şi-au pierdut de asemenea viaţa, potrivit OSDO.
Milioane de sirieni au lua drumul exilului
Peste 67.000 de membri ai grupării Statul Islamic (SI) şi ai Hayat Tahrir al-Sham (HTS), fosta ramură a Al-Qaida în Siria, şi ai altor grupări jihadiste, au fost de asemenea ucise, potrivit aceleiaşi surse.
Conflictul i-a forţat să ia drumul exilului pe milioane de sirieni. De asemenea, ONG-urile continuă să denunţe abuzurile şi atingerile aduse drepturilor omului comise de regim, acuzat de atacuri chimice criminale, dar şi de tortură şi arestări arbitrare.
Războiul a dus şi la distrugeri masive de infrastructură şi a devastat mai multe sectoare cruciale pentru economie, printre care cel al petrolului.