UPDATE 21.45: Un bilanț publicat duminică seară pe Facebook de DSU, arată că duminică, între orele 7.00 și 21.00, inundațiile au creat probleme în 32 de localități din 12 județe, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 49 case, 210 curți, 13 subsoluri/beciuri și de pe 9 străzi.
În localitatea Biliești din Vrancea, unde situația este cea mai gravă, au fost evacuate preventiv, la rude, 57 de persoane.
Rămân în continuare izolate 4 familii, formate din 10 persoane, în localitatea Piatra Șoimului din Neamț, iar în localitatea Mănăstirea Cașin, din Bacău, 7 persoane rămân evacuate la rude și se intervine pentru căutarea unui bărbat care a fost luat de apă vineri, 18 iunie.
Au fost înregistrate întreruperi în alimentarea cu energie electrică în 9 localități din județul Bacău, unde au fost afectați temporar 2.363 de consumatori.
La momentul bilanțului, ora 21.45, erau intervenții în desfășurare ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice în 3 județe (Bacău, Brăila și Călărași).
„Avem 77 de localități din 26 de județe care sunt afectate, dar și în municipiul București. S-a intervenit pentru evacuarea apei din 24 case, 273 de curți, 22 de subsoluri/beciuri și 42 de străzi, precum și pentru degajarea unui acoperiș și a 33 de copaci căzuți pe carosabil. Au fost afectate 25 de autoturisme. Din păcate, avem două decese confirmate și suntem în căutarea unui bărbat luat de ape în cursul zilei de vineri”, a transmis premierul.
Florin Cîțu a anunțat că va emite o hotărâre de guvern pentru a putea fi acordate ajutoare pentru persoanele afectate și a cerut prefecților să solicite orice sprijin au nevoie.
„Este nevoie de implicarea tuturor prefecţilor. Trebuie să mergeţi pe teren, acolo unde este nevoie de dumneavoastră, ca să avem o evaluare a situaţiei”, a spus Cîțu.
„Mă voi deplasa personal acolo unde aceste ajutoare trebuie să ajungă pentru a mă asigura ca ajung la persoane. Nu ne jucăm cu acest lucru”, a mai transmis premierul.
După ce un pilot de off-road a murit în timpul unei competiții după ce mașina a fost luată de viitură, Florin Cîțu le-a cerut prefecților să ia legătura cu organizatorii de evenimente pentru a-i informa de riscurile la care se expun, iar unde este cazul, să anuleze sau să amâne evenimentele.
„Nu pot să îmi exprim nedumerirea față de faptul că acest concurs nu a fost oprit de de organizatori, deși existau avertizări privind situația hidrometeorologică severă”, a afirmat și ministrul de interne, Lucian Bode, prezent la videoconferință.
În acest caz, al morții pilotului Adrian Cernea, a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.
Ministrul de interne a arătat că în prezent sunt în desfășurare intervenții în 5 județe: Bacău, Brăila, Călărași, Galați și Vrancea, iar circulația rutieră a fost temporar afectată pe 5 drumuri naționale și 3 județene.
Autoritățile mai au sub supraveghere o situație apărută în localitatea Piatra Șoimului, județul Neamț, unde un pod a fost avariat de apă, iar 4 familii, 10 persoane sunt izolate rutier și pietonal, dar fără a avea nevoie de asistență medicală.
Aproape toată România se află sub cod portocaliu sau cod galben de ploi și instabilitate atmosferică, oamenii luptându-se cu puhoaiele de ape care le-au inundat casele, curțile și străzile. În plus, duminică dimineață, cinci județe, Tulcea, Galați, Brăila, Bacău și Vrancea, s-au aflat sub cod roșu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro