136 de sesizări sunt încă în curs de verificare. Cele mai frecvente fapte sesizate au fost legate de continuarea campaniei electorale (13,9%), fraudă la vot (9,6%) sau fotografierea sau filmarea buletinului de vot (9,5%).

De asemenea, 6,5% dintre sesizări au fost despre posibile infracțiuni de corupere a alegătorilor, iar în 5,8% dintre cazuri cu fost reclamante situații de turism electoral.

Totodată, au fost semnalate situații referitoare la comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de vot (3,9%), la persoane care au sfătuit alegătorii la sediul secțiilor de votare sau în perimetrul de 500 de metri, să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral (3,5%), la prezența în cabina de vot și a altei persoane, în afara celei care votează (2,5%). 44,7% de sesizări au privit alte tipuri de fapte.

Cele mai multe astfel de sesizări au fost înregistrate în județele Dolj (73 de sesizări), Dâmbovița și Mehedinți (cu câte 71) și Constanța (65 de sesizări) și în munucipiul București (66 de sesizări).

În același timp, MAI a precizat că în ziua alegerilor, „la nivelul întregii țări, s-au întocmit dosare penale pentru cercetarea a 391 de posibile infracțiuni” și „au fost aplicate 276 de amenzi, în valoare de 323 de mii de lei, și 233 de avertismente”.

Potrivit instituției, față de alegerile europarlamentare și locale anterioare și comparativ cu aceeași perioadă, „numărul de sesizări este în scădere cu 3,2%”.

Urmărește-ne pe Google News