UPDATE ora 12.10 Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat marţi, la şedinţa de bilanţ a Ministerului Public, că în 2016 au fost trimişi în judecată 63.722 de inculpaţi, cu 8,2% mai mulţi decât în anul precedent.

Potrivit acestuia, numărul inculpaţilor trimişi în judecată pentru corupţie s-a triplat în ultimul deceniu.

”Cei mai mulţi inculpaţi au fost trimişi în judecată anul trecut pentru infracţiuni contra siguranţei publice, în timp ce doar 3% au fost deferiţi justiţiei pentru evaziune fiscală. De asemenea, numărul inculpaţilor trimişi în judecată pentru violenţă în familie a crescut cu 336%”, a mai spus Lazăr.

UPDATE ora 11.50 Președintele Klaus Iohannis a declarat în cadrul bilanțului Parchetului General că în domeniul justiției, progresul trebuie să devină ireversibil. Potrivit șefulu istatului, bilanţul Ministerului Public este unul care vorbeşte de la sine: aproape 570.000 de dosare soluționate, cuprinzând un număr de 47.000 de rechizitorii și peste 63.000 de inculpați trimiși în judecată. Sunt cifre impresionante pentru instituția dumneavoastră.

”Principala misiune care îi revine Ministerului Public este garantarea respectării legii, iar aceasta este o activitate esenţială în orice democraţie consolidată. (..) Întărirea statului de drept în România depinde şi de capacitatea dumneavoastră de a vă îndeplini atribuţiile cu echilibru, acţionând în egală măsură pentru protejarea unui interes public, dar şi pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor civice”, a spus șeful statului.

Președintele a arătat că românii devin tot mai vigilenți la abaterile de la ordinea de drept, dar și mai hotărâți să își apere drepturile și libertățile, aspecte strâns legate și de percepția asupra corupției.

”Pentru ca statul român să poată proteja drepturile şi libertățile, să poată asigura respectarea ordinii de drept și a intereselor generale ale societății, avem nevoie de un Minister Public independent și eficient, un corp al procurorilor care să facă față tuturor provocărilor actuale”, a mai spus el.

Șeful statului a menționat că Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România se va încheia când cele patru obiective de referință stabilite – independența și eficiența sistemului judiciar, integritatea și lupta împotriva corupției – vor fi fost atinse și vor deveni ireversibile.

”Ultimele rapoarte MCV au remarcat în mod constant progresele obținute în domeniul justiției, dar au solicitat și sustenabilitate. Cu toate acestea, încercări de a reveni la situații anterioare reformei, punerea sub semnul întrebării a autorității hotărârilor judecătorești sau a independenței magistraților nu fac decât să încetinească acest progres și să afecteze direct România”, a adăugat el.

Președintele a ținut să transmită că ”atacurile la adresa procurorilor și judecătorilor au cunoscut în ultima perioadă o creștere îngrijorătoare”.

”De aceea, apărarea independenței și imparțialității sistemului judiciar, precum și a reputației profesionale a magistraților sunt cât se poate de necesare. O democraţie consolidată şi un stat de drept veritabil nu pot fi imaginate în absenţa unui sistem judiciar independent şi imun la factorii de presiune politică”, a afirmat șeful statului.


La bilanț mai sunt prezenți preşedintele CSM, Mariana Ghena, preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, dar și diplomaţi străini.

Ședinţa de bilanţ  pe anul 2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are loc în Sala Amfiteatru a Institutului Naţional de Statistică.

Bilanţul Ministerului Public vine după ce, în 23 februarie, a avut loc bilanţul DNA, iar în 16 februarie a fost prezentat raportul de activitate pe 2016 al DIICOT, la  aceste şedinţe participând şi şeful statului.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, în 3 martie, că în cel mult o lună şi jumătate va prezenta Guvernului un proiect de lege care apoi va fi trimis spre dezbatere în Parlament, pentru punerea în acord a legislaţiei penale cu deciziile Curţii Constituţionale.

La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News