UPDATE 4 iulie Două noi victime au fost găsite sâmbătă în molozul imobilului prăbuşit în Florida. Bilanțul morților a ajuns până acum la 24 în timp ce 121 de persoane sunt încă date dispărute. Autoritățile au anunțat că, din cauza furtunii Elsa, au decis să demoleze restul clădirii care a rămas în picioare, pentru că constituie o amenințare pentru salvatori, scrie AFP, citată de News.
Operaţiunile de căutare a victimelor au fost întrerupte după-amiază, cât timp au fost făcute „pregătiri de demolare”, a declarat Daniella Levine Cava.
Guvernatorul Floridei Ron DeSantis a afirmat sâmbătă că imobilul ar putea fi distrus înainte de sosire furtunii tropicale Elsa, care va lovi statul la începutul săptămânii viitoare, însă nu a precizat când.
Până acum, autorităţile au explicat că distrugerea ar putea fi făcută în săptămâni.
„Să distrugi această clădire, dată fiind furtuna care soseşte şi că o vom face oricum, este prudent”, a adăugat el.
Acest lucru ar putea fi făcut „în 36 de ore” şi cercetările ar putea fi oprite „puţin înainte”, apoi reluate, atât timp cât sunt autorităţile se asigură că „un alt incendiu nu se declanşează”, a explicat el.
UPDATE 2 iulie. Două noi trupuri au fost descoperite printre dărâmăturile imobilului rezidenţial prăbuşit în Surfside, Florida, între care fiica unui pompier din Miami, numărul morţilor ajungând la 20, în timp ce 128 de persoane sunt încă date dispărute, au anunţat vineri autorităţile americane, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
„Am descoperit ieri seară două noi victime. Una dintre aceste victime este, din păcate, fiica în vârstă de 7 ani a unui pompier din oraşul Miami”, a declarat vineri într-o conferinţă de presă primarul comitatului Miami-Dade, Daniella Levine Cava.
UPDATE ora 19:30: Primarul din Miami-Dade a prezentat un bilanț revizuit care crește numărul persoanelor decedate la 16, după ce salvatorii au reușit să recupereze trupurile neînsuflețite a altor patru persoane.
147 de persoane sunt încă fără urme, după ce blocul de 12 etape s-a prăbușit în urmă cu două zile.
Bilanțul victimelor a ajuns la 12, a anunțat primarul din Miami-Dade, Florida, Daniella Levine Cava, notează CNN, potrivit Digi 24. În continuare, 149 de persoane sunt date dispărute, iar echipele de salvare încă speră să găsească supraviețuitori.
Golan Vach, comandantul Unității Naționale de Salvare din Israel, implicat în operațiunile de căutare, spune că deși aceasta este cea mai complicată acțiune la care a participat până acum, echipa sa a găsit noi spații între dărâmături, ceea ce înseamnă că ar fi șanse ca unele persoane să fie în viață.
„Există
încă speranță. Până
la o săptămână, am speranțe că mai putem găsi pe cineva în
viață. După o săptămână, șansele sunt minime”, a declarat
Golan
Vach pentru
CNN, adăugând că nu a mai văzut niciodată o prăbușire de acest
fel a unei clădiri.
„Această clădire s-a prăbușit foarte, foarte rău – dacă pot folosi acest cuvânt. Dormitoarele pe care le căutăm, deoarece majoritatea oamenilor dormeau în momentul prăbușirii, sunt la 4 sau 5 metri sub beton”, mai spune comandantul Unității Naționale de Salvare din Israel.
Nimeni nu își pierde speranța. Nimeni nu se oprește.
Primarul din Surfside, Charles Burkett:
Operațiunea
este însă extrem de dificilă. Potrivit oficialilor, o parte dintre
dărâmături s-au prăbușit în noapte de luni spre marți, în
timp ce o altă porțiune din clădire rămâne în continuare în
picioare.
Între timp, Casa Albă a anunțat că președintele Joe Biden intenționează să meargă joi la Surfside, ca să discute cu familiile victimelor.
Clădirea de 12 etaje s-a prăbușit miercuri noapte, în Surfside, lângă Miami Beach.
Într-un
raport publicat în 2018, erau semnalate „pagube structurale
majore” şi „fisuri” în subsolul clădirii. Un inginer atrăgea
atunci atenția asupra deteriorării structurale a plăcii de beton
de sub puntea piscinei și asupra existenței unor crăpături în
grinzile și pereții clădirii.