Pirtea a spus că persistă fenomenul de ”neasigurare a standardelor sanitare” în şcoli şi grădiniţe, numărul celor care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare sau au primit aviz negativ de la autorităţile sanitare fiind încă semnificativ.
Potrivit lui Pirtea, în jur de 4.000 de unităţi nu deţin avize sanitare. „Acest lucru înseamnă că sute de mii de elevi vor începe anul şcolar într-o clădire fără apă curentă sau potabilă, fără toalete – aproximativ 2.300 de şcoli au toalete în curte -, cu risc crescut la cutremure, cu mobilier vechi sau neadecvat actului de studiu sau chiar fără gard”, a afirmat Pirtea.
El a atras atenţia şi asupra neîndeplinirii condiţiilor impuse de normele de securitate la incendii. „La nivel naţional, din cele mai recente date ale Inspectoratului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, din cele 6.200 de clădiri de şcoli, 3.892 nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu”, a spus Pirtea.
Acesta a avertizat, totodată, că sunt prea multe greşeli în noile manuale de clasa a VI-a, criticând monopolul editării manualelor de către Editura Didactică şi Pedagogică.
Potrivit lui Pirtea, Ministerul Educaţiei Naţionale a decis să solicite Editurii Didactice şi Pedagogice (EDP) retipărirea în totalitate a manualului de Geografie de clasa a VI – a, iar directorul editurii a afirmat că vor trebui retipărite aproximativ 148.000 de manuale, costul întregului proces fiind de 300.000 de lei.
În plus, sunt multe greşeli şi în manualul de Biologie de clasa a VI – a, dar şi în manualele de Matematică şi Limba română au fost făcute „erori ştiinţifice, exprimări neclare, greşeli gramaticale”.
„PNL a avertizat încă de acum un an că manualul unic va fi o carte şcolară de proastă calitate, atunci când un manual este făcut fără licitaţie, fără concurenţă, fără specialişti şi fără un control temeinic”, a mai spus Pirtea.
În opinia deputatului liberal, manualele realizate de Editura Didactică şi Pedagogică sunt mult mai proaste faţă de cele realizate de editurile private.
Anul şcolar 2018-2018 va începe luni, 10 septembrie 2018, şi se va termina vineri, 14 iunie 2019, având o durată de 34 de săptămâni.
Vezi care e prezența la vot la alegerile parlamentare 2024 și ce candidați sunt pe listele partidelor!