Morțile în exces din timpul pandemiei din India ar putea fi de aproape zece ori mai multe decât bilanțul oficial COVID, arată un studiu complex dat publicității marți în țara din sud-estul Asiei.
Cei mai mulți experți erau convinși că bilanțul oficial de 414.000 de decese COVID este mult sub cifrele reale ale epidemiei, dar guvernul a respins aceste observații, pe care le-a catalogat drept exagerate și înșelătoare.
Studiul apărut marți estimează însă că numărul morților în exces este undeva între 3 și 4,7 milioane, între ianuarie 2020 și iunie 2021, scrie The Guardian.
Mortalitatea în exces este un indicator folosit în epidemiologie, care se referă la numărul de decese generate de toate cauzele în timpul unei crize, peste media anilor precedenți.
Excesul de mortalitate îi poate include, spre exemplu, și pe cei afectați indirect de pandemie, adică cei care au murit de alte boli pe care nu le-au mai putut tratat din cauza crizei, dar mai ales pe cei care au murit tot de COVID, dar nu au fost diagnosticați. Cu alte cuvinte, este un indicator care exprimă mai corect efectul crizei sanitare.
Experții în sănătate publică sunt încrezători că 85-95% dintre aceste morți în exces sunt cauzate de COVID.
Publicat de Arvind Subramanian, fostul consilier pe economie al guvernului și de doi alți cercetători de la Centrul pentru Dezvoltare Globală și de la Harvard, raportul spune că o cifră corectă a bilanțului final s-ar putea dovedi greu de estimat, dar că bilanțul real al deceselor este în orice caz cu mult mai mare decât cel indicat oficial.
Raportul spune că numărătoarea oficială ar fi putut rata spre exemplu decesele care au avut loc în spitalele copleșite sau atunci când bolnavii nu mai ajungeau să beneficieze de îngrijire medicală, în timpul celui de-al doilea val al pandemiei.
Numărul real al deceselor este cel mai probabil de ordinul milioanelor, nu al sutelor de mii, ceea ce înseamnă că vorbim despre cea mai mare tragedie umană din India, de la Partiție și independență, spune raportul.
Partiția subcontinentului indian în 1947, a provocat până la un milion de morți, în conflictele sectare.
Un val secund devastator
Raportul a folosit trei metode de calcul: informațiile registraturii civile, care înregistrează nașterile și decesele din șapte state, testele de sânge care arată prevalența virusului în India și datele un sondaj economic realizat pe 900.000 de oameni în India de trei ori pe an.
Cercetătorii au admis că fiecare metodă are scăpările ei, dar au subliniat că toate au ilustrat același tipar pentru mortalitatea în exces.
Datele au arătat că al doilea val COVID din India, care a lovit în martie, a fost cel mai devastator. Oamenii au murit pe străzi și în fața spitalelor, fără acces la oxigen sau îngrijire medicală, iar sistemul sanitar a fost adus în pragul colapsului.
Cu ajutorul datelor adunate, cercetătorii au stabilit însă că acest val a fost chiar mai mortal decât s-a estimat. Mai exact, noile date sugerează că în jur de două milioane de persoane au murit doar în timpul acestui val.
„După primul val, care a fost mai răspândit, a apărut senzația că India a scăpat de ce e mai rău, deoarece a existat o subraportare a deceselor și lumea s-a relaxat. Dar al doilea val, cu toate imaginile înfricoșătoare pe care le-am văzut, a fost cel care a determinat societatea să afle cifrele reale”, a spus Arvind Subramanian, citat de The Guardian.
Bilanțuri ajustate
În ultimele luni, unele state din India au început să își ajusteze bilanțurile COVID, după ce au identificat mii de alte cazuri neraportate.
În plus, mai mulți jurnaliști indieni au început de asemenea să publice bilanțuri mai mari decât cele oficiale.
Murad Banaji, care studiază matematica la Universitatea Middlesex, a subliniat că datele recente confirmă suspiciunile pe care le avea cu privire la subraportarea deceselor.
Banaji a observat totodată că datele arată că virusul nu a fost prezent doar în marile centre urbane, așa cum susțineau unele rapoarte, ci că a lovit greu și zonele rurale ale țării.
„O întrebare pe care ar trebui să ne-o adresăm este dacă aceste decese puteau fi evitat”, a spus el, potrivit Al Jazeera.
Pentru Subramanian, cunoașterea numărului real al deceselor este o necesitate.
„Cum putem avea o minimă înțelegere a impactului COVID fără să știm câți oameni au murit și unde au murit? Datele corecte sunt singurele care ne ajută să pregătim un răspuns robuts pentru pandemie, în viitor”, a spus co-autorul studiului.