În perioada 1 ianuarie – 23 august au fost înregistrate 1.290 de dosare, a transmis Parchetul General, potrivit Hotnews. Totodată, numărul dosarelor aflate în lucru la Secția specială a ajuns la 6.465, inclusiv dosarul privind alegerile locale din sectorul 1, câștigate de Clotilde Armand în septembrie 2020, despre care procurorul SIIJ Sorin Iaşinovschi a declarat că, „la nivelul secţiilor, există fraudă”.
Cum arată bilanțul activității SIIJ:
- În cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, în perioada 01.01.2021 – 23.08.2021, au fost înregistrate 1.290 de dosare
- În aceeași perioadă, 736 de dosare au fost soluționate prin netrimitere în judecată și un dosar a fost soluționat prin trimitere în judecată
- La data de 23 august 2021 erau în lucru 6.465 de dosare, dintre care 71 mai vechi de 5 ani
- De la înființarea sa din 2018, SIIJ a trimis în judecată 5 dosare, inclusiv pe cel din 2021.
Desființarea SIIJ, blocată în coaliție și în Parlament
Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, cunoscută și sub numele de Secția Specială, este o structură operativă a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care și-a început activitatea pe 23 octombrie 2018.
SIIJ are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit Ministerului Public.
Liderii coaliției au discutat despre desființarea Secției Speciale după avizul consultativ al Comisiei de la Veneția, dar nu au ajuns la nicio înțelegere.
„Coaliţia funcţionează extraordinar de bine, mai puţin capitolul Justiţie. La capitolul Justiţie, PNL, USR PLUS avem aceeaşi opinie, UDMR are altă opinie”, spunea ministrul justiției, Stelian Ion, în iulie. „Blocajul vine din coaliție și Parlament, nu de la Ministerul Justiției”, a afirmat demnitarul.
Iar premierul Florin Cîțu a recunoscut și el că există un blocaj privind modul în care va fi desființată Secția Specială. „Eu am desființat secția SIIJ printr-un proiect de lege aprobat în Guvern. Acum este rolul Parlamentului, sub îndrumarea Ministerului Justiției, să vină cu cea mai bună soluție”, spunea premierul în iulie.