Eliminarea din sistem a celor consideraţi neloiali preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a fost extinsă marţi, când au fost suspendați din funcții și profesori, decani universitari și chiar jurnaliști. În total, 15.200 de cadre didactice au fost demise, 1.577 de decani universitari au primit ordin să demisioneze, 8.777 de angajaţi ai Ministerului de Interne au fost suspendaţi, la fel ca şi 1.500 de angajaţi ai Ministerului de Finanţe şi 257 de angajaţi din biroul premierului.
Mau mult, 24 de posturi de radio şi televiziune acuzate de legături cu Gulen au rămas fără licenţă. Deciziile Ankarei au alarmat ONU, care au cerut Turciei să respecte statul de drept, precum și drepturile omului.
Guvernul de la Ankara susține că toți cei careu au fost arestați sau concediați sunt aliaţi ai clericului Fethullah Gulen, pe care îl acuză că se află în spatele tentativei de puci. Premierul Binali Yildirim a afirmat că acesta conduce „organizaţie teroristă”.
Turcia a cerut Statelor Unite ca acesta să fie extrădat, problema fiind ridicată și în cursul unei discuţii telefonice între preşedintele american Barack Obama şi preşedintele Recep Tayyip Erdogan. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat că decizia privind o eventuală extrădare va fi luată în baza tratatului dintre cele două ţări. În replică, un purtător de cuvânt al Guvernului turc a sugerat că Statele Unite ar trebui să îl extrădeze pe cleric „pe baza suspiciunilor”, în loc să ceară dovezi factuale.
De partea cealaltă, Fethullah Gulen a respins acuzațiile privind implicarea sa în tentativa de lovitură de stat, tentativă pe care a condamnat-o „în cei mai duri termeni”. Mai mult, el l-a acuzat pe președintele turc pentru tentativa eşuată de lovitură de stat din Turcia, relatează The Guardian.
„Nu cred că lumea crede acuzaţiile făcute de preşedintele Erdogan. Există posibilitatea să fie o lovitură de stat înscenată şi ar putea avea ca scop noi acuzaţii” împotriva “guleniştilor”, a spus el.