Provincia Kermanshah din vestul Iranului a fost cea mai afectată de cutremurul cu magnitudine de 7,3 grade pe scara Richter produs, duminică seata. Majoritatea deceselor înregistrate au fost acolo, în Irak fiind anunțate doar șapte decese.

Agenția de știri IRNA a anunțat că, marți, bilanțul deceselor a fost de 535 în timp ce 7.460 de persoane au fost rănite.

Salvatorii continuă căutările printre ruinele complexelor de locuințe din orașul kurd Sarpol-e-Zahab din Kermanshah, căutând în continuare corpuri ale victimelor.

Răniții au fost duși și în alte orașe, inclusiv în capitala Teheran. Între timp, armata a improvizat spitale în câmpul de lângă orașul Sarpol-e-Zahab, deoarece spitalul a fost grav avariat.

Mohammad Ali Monshizadeh, un purtător de cuvânt al departamentului criminalistic Kermanshah, a declarat că în jur de 150 de persoane ar putea fi îngropate între ruine în satele din jur și nu au fost raportați ca dispăruți. Așa că autoritățile se așteaptă ca bilanțul victimelor să crească în continuare.

Cutremurul a făcut mult mai multe pagube în Iran, unde zeci de mii de oameni au rămas sinistrați. Mii de supraviețuitori au stat pentru a doua noapte sub cerul liber, la temperaturi scăzute. Cei ale căror case nu s-au prăbușit în urma seismului s-au temut să revină în locuințe, din cauza replicilor. Peste 150 de replici au urmat cutremurului cu magnitudinea de 7,3.

Potrivit unei organizații umanitare, aproximativ 70.000 de oameni au nevoie de ajutor. ONU a anunțat că „este pregătită să asiste, dacă i se cere”. În total, peste 30.000 de locuințe au fost avariate, iar două sate au fost complet distruse.

Autoritățile iraniene lucrează acum pentru a le oferi măcar minimul necesar celor sinistrați.

Semiluna Roşie a anunțat că în multe zone nu mai este electricitate, precum nici apă potabilă. În plus, drumurile sunt blocate, iar accesul este dificil.

Cutremurul de la granița dintre Irak și Iran a avut loc sâmbătă seară, la ora locală 21.18, la o adâncime de aproximativ 30 de kilometri. Seismul a fost atât de intens încât s-a resimțit și în Turcia, Israel și Kuweit.


Citește și: EXCLUSIV | Black Friday-ul din India are rădăcini românești. ”Au repetat experiențele noastre, inclusiv greșelile”


 

Urmărește-ne pe Google News