Clădirea cu 12 etaje și 100 de apartamente s-a prăbușit parțial în timpul nopții pe 24 iunie. Pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere se poate observa cum întâi se prăbușește partea centrală a clădirii și apoi una dintre laterale. Operațiunea de căutare a victimelor a fost una impresionantă.
Timp de o lună, echipele formate din polițiști și pompieri au verificat dacă printre dărâmături se mai află supraviețuitori.
După ce au verificat fiecare zonă, autoritățile au anunțat vineri că au încheiat misiunea de căutare și a fost anunțat și bilanțul victimelor.
În total, 97 de persoane au murit, după ce blocul de 12 etaje s-a prăbușit parțial, potrivit USA Today.
În schimb, misiunea criminaliștilor nu s-a încheiat, aceștia continuă să facă verificări la fața locului.
Alan Cominsky, șeful Departamentului de pompieri din Miami, a vorbit vineri despre munca dificilă depusă de salvatori, aceștia au lucrat în ultimele patru săptămâni în ture de 12 ore. Salvatorii au lucrat fără oprire și au înfruntat căldura, dar și furtunile care au lovit Florida.
Oficialii din Miami au decis să demoleze la începutul lunii iulie structura rămasă din blocul de 12 etaje care s-a prăbuşit, în apropiere de Miami. Oficialii au luat această decizie înainte de sosirea furtunii tropicale Elsa.
Charles Burkett, primarul orașului, spunea atunci că există pericolul ca părţi din clădire să se prăbuşească în timpul furtunii, iar acest lucru ar pune în pericol viaţa salvatorilor.
Încă nu s-a stabilit ce a dus la acest dezastru, dar un raport din 2018 indica probleme grave la structura imobilului, fără a semnala însă că ar fi un risc iminent de prăbușire.
Atunci, inginerul Frank Morabito semnala „pagube structurale majore” la platforma de beton de sub puntea piscinei și la crăpăturile din grinzi și pereți.
O anchetă cu privire la stabilirea cauzelor care au dus la prăbușirea clădirii va dura cel mai probabil luni bune, spun experții.