Clinton a sugerat că Rusia nu ar fi invadat Ucraina dacă Kievul ar mai fi avut capacități de descurajare nucleară.
„Simt un regret personal pentru că am determinat Ucraina să fie de acord să renunțe la armele lor nucleare. Rusia nu ar fi declanșat războiul, dacă Ucraina mai avea capacități de descurajare nucleară”, a spus fostul lider de la Casa Albă.
După ce Uniunea Sovietică s-a destrămat, în 1991, Ucraina a predat armele atomice în schimbul garanțiilor de securitate primite din partea Rusiei și a Statelor Unite.
Când Ucraina era a treia putere nucleară din lume
La sfârșitul Războiului Rece, a treia putere nucleară din lume, după Rusia și SUA, nu era Marea Britanie, nici Franța sau China, era Ucraina.
Din arsenal, făceau parte 176 de rachete balistice intercontinentale (ICBM), 1.240 de focoase nucleare și 44 de bombardiere strategice înarmate cu sute de rachete nucleare de croazieră.
Statele Unite și aliații săi și-au exprimat însă așteptările ca un singur stat cu capabilități nucleare să rămână în urma prăbușirii URSS și toată lumea a înțeles că acel stat va fi Rusia.
După mai multe negocieri, 1994, Kievul se alătura Tratatului de Neproliferare Nucleară de la Moscova, semnat de Bill Clinton, Boris Elțîn și Leonid Kravciuk, ca stat non-nuclear, fiind de acord să transfere toate focoasele sale nucleare Rusiei și să dezmembreze, cu asistență tehnică din partea SUA, toate ICBM-urile, silozurile, bombardierele și rachetele nucleare de croazieră de pe teritoriul său.
Garanții de securitate încălcate în 2014
Ucraina a primit, în schimb, despăgubiri pentru materialele de fisiune din focoase și garanții de securitate din partea statelor nucleare recunoscute.
Aceste angajamente au fost încălcate în 2014, când Rusia a invadat și anexat Crimeea și s-au spulberat și mai mult când a început un război mai larg împotriva Ucrainei, anul trecut.
„Știam că Putin nu susține acordul încheiat de președintele Elțîn de a nu interfera niciodată cu granițele teritoriale ale Ucrainei, un acord pe care l-a făcut pentru că dorea ca Ucraina să renunțe la armele nucleare”, a explicat acum Clinton.
Președintele Putin a încălcat Tratatul și a luat, mai întâi, Crimeea, iar acum a declanșat războiul. Mă simt îngrozitor pentru că Ucraina este o țară foarte importantă.
Bill Clinton:
Clinton a spus că sprijinul occidental pentru Ucraina ar trebui să rămână constant: „Cred că ceea ce a făcut Putin este foarte greșit și cred că Europa și Statele Unite ar trebui să continue să sprijine Ucraina“.
Regretul lui Clinton a fost „sincer”, a declarat profesorul de drept de la Universitatea din Galway, Larry Donnelly, după ce a urmărit interviul.
„În lumina a tot ceea ce s-a întâmplat, este de înțeles de ce simte aceste regret. În același timp, este de înțeles de ce a făcut ceea ce a făcut, încercând să denuclearizeze lumea, încercând să îmbunătățească relațiile și să se angajeze constructiv în relația Rusia. Desigur, este de înțeles și de ce poporul ucrainean este supărat din cauza asta”, a adăugat universitarul.
Foto: EPA
Mazavalt • 06.04.2023, 02:43
Sprijiniti Ucraina pana *** Abia astept momentul ala fericit....
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.