Deviza dupa care se ghideaza romanul? „Sa lucrezi cu oameni destepti”. Respectand acest lucru, informaticianul iesean a ajuns astazi pe o pozitie de invidiat: bogat, cu largi perspective de a ajunge alaturi de cei de la RED HAT in topul celor mai tari firme de informatica din lume, nu departe de gigantul Microsoft. Revistele de specialitate se inghesuiesc sa-i ia interviuri. Colegii si partenerii accepta si se bucura de initiativele sale. Cristian Gafton e apreciat in cadrul Red Hat, dar si printre informaticienii din Statele Unite, patria IT. Firma RED HAT a cunoscut de la venirea sa o dezvoltare ascendenta. „Cand am intrat in negocieri cu Netscape, Intel si Oracle, a fost ca un vis”, isi aminteste Cristian.
Ascensiunea informaticianului roman Cristian Gafton s-a facut rapid inca de cand se afla pe bancile scolii. Totul a inceput simplu, la Iasi, in perioada liceului, cu pasiunea sa pentru informatica. „Am inceput sa lucrez inca de atunci. La inceput castigam 50 de dolari, dar putin mai tarziu am ajuns chiar si la 350. Dar banii nu i-am strans la ciorap, ci i-am cheltuit pentru a duce o viata decenta”, s-a confesat Gafton. „Eu, ca farmacista, si tatal sau, ca sef al Muzicii Militare din Iasi, castigam la un loc mai putin decat el. Insa totdeauna i-au placut lucrurile de calitate”, spune mama sa care, ca si tatal sau, a ramas in tara alaturi de cel de-al doilea fiu. „Venea dimineata pe la 5-6, dormea 4-5 ore, pleca si venea a treia zi. Am incercat sa-l pun la punct, eu fiind obisnuit cu disciplina din armata. I-am spus ca o sa incui usa. Si intr-o noapte, pe la 1.00, chiar am facut-o. Dupa cateva minute m-am dus si am deschis-o. S-a strecurat in camera si s-a culcat”, isi aminteste Benone Gafton, tatal sau.
Cristian nu a fost nici elev, nici student model. Dimpotriva, lipsea uneori de la cursuri, tinandu-se de tot ce inseamna teribilismul varstei. „Nu dadeam banii pe chestii sofisticate, carti sau alte lucruri, ci preferam sa traiesc normal”, spune Cristian. A terminat Liceul de Informatica, dandu-si bacalaureatul la Bucuresti. Motivul? Se pregatea in capitala alaturi de informaticienii de varf ai tarii pentru a participa la Balcaniada de Informatica, unde a facut acea figura aparte. A urmat Facultatea de Informatica din Iasi, pe care a terminat-o fara sa se chinuiasca prea mult. In iulie 1997 si-a dat ultimele examene, iar in august sosea pe adresa sa contractul de angajare la RED HAT. De atunci, ascensiune i-a fost fulminanta, iar acum este privit ca unul din informaticienii de varf ai lumii.
Insa pentru a ajunge aici a muncit ca un disperat, cu pasiune, cu dragoste. „Niciodata nu i-am purtat grija. Singur s-a dus sa se inscrie, sa-si sustina examenele, inca din gimnaziu. Stiam ca se descurca si nu ne-am inselat”, a mai spus tatal sau. Parintii isi amintesc cu haz de o singura „sincopa” a sa, care a tinut mai degraba de sentimentele sale si de teribilismul varstei, decat de altceva. A fost un adevarat calvar pentru ei sa-l inscrie la Liceul de Informatica. Tanarul Gafton se atasase de profesorul de matematica din gimnaziu. De aceea, poate, dupa ce parintii il inscriau la Informatica, el se ducea si se reinscria la fostul liceu, „Sadoveanu”. „Ii zapacisem pe cei de la Inspectoratul Scolar. De trei ori a fost inscris si reinscris la licee diferite, pentru ca nu voia la informatica, isi aminteste Benone Gafton.
Contactul cu RED HAT a venit de vreme, inca din timpul scolii. „Foloseam produsele Red Hat pentru a conecta lumea la Internet”. A devenit in scurt timp asistent al administratorului de retea al societatii DNT, din Iasi. „In 1994 a fost fondata firma la care lucrau initial doi oameni, unul fiind eu, si beneficiam de fonduri de la Soros. Apoi am ajuns patru si am inceput sa instalam retele in licee”, isi aminteste el.
Cristian a revenit in tara acum trei ani pentru a se casatori cu o romanca, tot din Iasi, prietena pe care a cunoscut-o inca din timpul liceului. Acum Roxana, sotia sa, este cu el in America. Au amandoi masini, el un BMW nou-nout, ultimul tip, si isi vor cumpara in curand o vila.
Informaticianul roman apreciaza la americani pragmatismul si cinstea, insa cu adevarat impresionat a fost de birocratia aproape inexistenta, in unele privinte: „M-a frapat faptul ca la ei te poti casatori in cinci minute si poti divorta simplu, doar telefonand avocatului. Colegii mei americani s-au minunat de cate formalitati trebuie sa indeplinesti pana sa ajungi in fata ofiterului Starii Civile la noi”.
Informaticianul roman Cristian Gafton (28 de ani) ar putea deveni intr-un viitor nu prea indepartat un al doilea Bill Gates in Statele Unite. Aflat de cinci ani peste ocean, romanul, originar din Iasi, este de trei ani presedintele celui mai important departament – Dezvoltare – al firmei de informatica RED HAT Network. Devenit si actionar al acesteia, cu o avere de ordinul milioanelor de dolari, romanul ii invata pe informaticienii americani cum sa-si dezvolte mai usor proiectele si afacerile. El militeaza, cu deosebit succes, pentru a impune conceptul de „open source”, o dezvoltare a colaborarii intre firme si informaticieni, concept ce se bazeaza pe folosirea mai rapida a descoperirilor si inovatiilor din domeniu. Peste ocean, romanul este considerat un adevarat geniu.