Cea mai mare greșeală a fost că nu ne-am pregătit la timp, cu simulări pe diverse scenarii, cum se face în luptele armate, cu teste pentru diagnosticare și spitale cu aparatura necesară.
Bill Gates:
În aprilie 2015, Bill Gates a ținut o prezentare la faimoasa conferință internațională TED. La acel moment, bazându-se pe experiența cu controlarea epidemiei de Ebola, în care a fost implicat prin Fundația Bill și Melinda Gates, americanul a avertizat întreaga lume că nu suntem pregătiți pentru o viitoare epidemie la scară globală și că efectele vor fi grave. Adică o pandemie, exact ca cea pe care o trăim acum.
Experiența Ebola
Cum se simte în ipostaza de a fi prezis pandemia de Covid-19 e întrebarea pe care Trevor Noah, gazda emisiunii The Daily Show a postului de televiziune Comedy Central, i-a adresat-o lui Bill Gates.
„Nu am știut concret că va fi vorba despre Coronavirus și că ne va lovi la finalul lui 2019. Scopul prezentării era să încurajez guvernele să investească, ca să răspundem repede și, astfel, să controlăm numărul infectărilor, ținându-l la o valoare mică.”, a explicat Gates.
Ce a înțeles, însă, din observațiile de-a lungul luptei cu epidemia de Ebola din Africa, între 2014 și 2016, e că guvernele din întreaga lume trebuie să fie pregătite. Pentru a face față unei epidemii mari, e nevoie să avem metode de diagnosticare pregătite, în depozite, și trebuie să putem organiza oricând într-un timp foarte scurt o fabrică de vaccinuri. „Lucrurile astea nu au fost făcute (la vremea lor), de aceea ne ia atât de mult timp acum să ne mobilizăm în fața acestei amenințări.”, spune Bill Gates.
Necesitatea unui antrenament ”ca la război”
Din experiența Covid-19, omul de afaceri american crede că e important ca statele să învețe că trebuie să investească în măsuri de prevenire a viitoarelor epidemii.
„E posibil să urmeze epidemii care sunt mai rău de atât, inclusiv epidemii care nu au cauze naturale, care sunt o formă de bio-terorism. Un lucru care îmi dă speranță e că se întâmplă o mare schimbare a lumii și că, de data asta, nu va fi ca în cazul Ebola, care a fost restrânsă la zona Africii de Vest sau Africii Centrale. De data asta vom folosi zecile de miliarde (banii) de care e nevoie pentru a avea metodele de diagnosticare și vaccinurile pregătite, de data asta ne vom pregăti cum trebuie pentru epidemia următoare.”
Americanul crede că statele trebuie să se antreneze pentru lupta cu epidemiile așa cum fac și în cazul armatelor pregătite pentru război. „În ceea ce privește simularea unei epidemii, colaborarea cu sistemul privat pentru teste și ventilatoare, și ce model de carantină putem să implementăm, nu ne-am antrenat deloc. Se vede că fiecare stat e obligat să se descurce de unul singur și să-și dea seama ce merge mai bine. Nu e ca atunci când vine un război și am făcut deja 20 de simulări cu diverse feluri de amenințări, și ne-am asigurat că pregătirea, comunicarea, logistica, toate părțile astea se aliniază rapid atunci când e nevoie.”
Scenariul optimist
Pentru situația actuală, Bill Gates crede că e important să respectăm în continuare măsurile de distanțare socială pentru a opri răspândirea bolii. Cea mai importantă măsură rămâne aceea de a găsi cât mai repede vaccinul împotriva Covid-19 și de a-l distribui cât mai repede întregii populații a lumii.
Cât despre când își va reveni lumea din pandemia Covid-19, Bill Gates a vorbit despre scenariul optimist:
„Lucrurile pot fi redeschise la vară, dacă luăm măsurile necesare, dar nu va fi complet normal. Tot ne vom face multe griji. E posibil să ne decidem că măștile sunt foarte importante (pentru toată populația). Așa cum în țările asiatice toată lumea deja purta măști pe stradă. Vom vedea multe măsuri neobișnuite până reușim să vaccinăm toată populația lumii.”
În discuția cu Trevor Noah, Bill Gates a mai atras atenția la importanța de a avea oameni pregătiți în funcții:
„Oamenii au nevoie de încredere că sistemul funcționează, și că oamenii inteligenți iau deciziile.”