În prezent nu există nici un tratament care să oprească boala sau măcar să-i încetinească evoluția. Dar multimilionarul Bill Gates speră să schimbe acest lucru. ”Cred că există o soluție”, a declarat fondatorul Microsoft pentru CNN.

”Orice tip de tratament ar fi un avans uriaș față de situația în care suntem astăzi. Dar obiectivul pe termen lung trebuie să fie găsirea unui tratament”, a mai spus Gates.

El speră să găsească un remediu pentru o boală care acum fură amintirile și alte funcții cognitive ale 47 de milioane de oameni din întreaga lume.

Pentru Gates lupta este personală. El investește 50 de milioane de dolari din banii proprii în Fondul de descoperire a demenței, un parteneriat public-privat de cercetare axat pe unele dintre cele mai noi idei despre ceea ce conduce la apariția bolii cerebrală, cum ar fi analizarea sistemului imunitar al celulelor creierului. Este prima dată când Gates și-a asumat angajamentul față de o boală noncomunicațională. Activitatea realizată prin fundația sa s-a concentrat în primul rând pe bolile infecțioase, cum ar fi HIV, malaria și poliomielita.

Astăzi, boala Alzheimer este cea mai comună formă de demență și cea de-a șasea cauză principală de deces în Statele Unite, unde un nou caz este diagnosticat la fiecare 66 de secunde. Peste 5 milioane de americani trăiesc cu boala, la un cost de 259 miliarde de dolari pe an. Fără un tratament, aceste numere sunt proiectate să ajungă la 16 milioane de americani caer suferă de această boală, cu un cost de peste 1 trilion de dolari pe an, până în 2050.

„Povara tot mai mare este destul de incredibilă”, mi-a spus fondatorul Microsft. El cunoaște personal această problemă deoarece mai mulți dintre bărbații din familia lui suferă de această boală. ”Am văzut cât de greu este. Nu este singura motivație a mea, dar cu siguranță este una importantă”, a explicat Gates.

„Cred, însă foarte tare, în faptul că știința și inovația vor rezolva majoritatea problemelor dificile de-a lungul timpului”, a mai spus miliardarul care susține că a discutat cu oamenii de știință, încercând să determine cum să ajute.

A trecut mai mult de un secol de la identificarea bolii de către medicul german Dr. Alois Alzheimer, dar până de curând a fost o provocare pentru medici să înțeleagă boala sau cine o are.

Din 2002, au fost efectuate mai mult de 400 de studii de de medicamente pentru Alzheimer și totuși nu a fost găsit un tratament. Există unele medicamente care ajută cu simptomele cognitive, cum ar fi pierderea memoriei sau confuzia, dar nimic care țintețte precis boala.


Citește și: REPORTAJ VIDEO/ Voluntarii de la Salvare sunt eroii de lângă noi. Adrian e manager IT și Ioana e studentă la teatru


 

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News