Bill & Melinda Gates Foundation este una dintre cele mai puternice organizații din lume din domeniul sănătății, investind peste 50 de miliarde de dolari în ultimele două decenii în combaterea bolilor și a sărăciei, conform Reuters.

Fundația a sprijinit programe apreciate la nivel global, precum cele privind eradicarea malariei și a poliomielitei, iar anul trecut a anunțat un sprijin de 1,75 miliarde de dolari împotriva COVID-19.

Cea mai mare organizație filantropică din SUA

Lansată în anul 2000, Fundația Bill & Melinda Gates este cea mai mare organizație filantropică din Statele Unite după active și una dintre cele mai mari din întreaga lume. Aceasta avea active nete de 43,3 miliarde de dolari la finalul anului 2019.

Din 1994 până în 2018, cuplul a acordat fundației mai bine de 36 de miliarde de dolari. Omul de afaceri Warren Buffett a donat, la rândul său, peste 29 de miliarde de dolari din 2006 până acum către fundație, potrivit Reuters.

Anul trecut, Buffett a acordat fundației două miliarde de dolari în acțiuni la Berkshire Hathaway, ca parte a planului său de a-și dona toată averea. Donațiile lui Buffett vin ca urmare a prieteniei sale cu Bill Gates.

Fundația va fi administrată în comun

Organizația a anunțat că Bill și Melinda vor rămâne în continuare copreședinți și administratori ai acesteia.

„Ei vor continua să lucreze împreună pentru a forma și aproba strategiile fundației, pentru a pleda pentru problemele fundației și pentru a seta direcția generală a organizației”, potrivit unei declarații a fundației.

Criticii acuză că divorțul trebuie să fie o lecție pentru societate, astfel încât să nu mai concentreze atâta putere în privința problemelor umanitare sub controlul unei mâini de indivizi super-bogați.

„Divorțul Gates va face mult mai mult decât să răstoarne viața familială a cuiva. Se va ramifica în lumile afacerilor, educației, sănătății publice, societății civile, filantropiei și mai departe”, a spus Anand Giridharadas, autorul cărții „Câștigătorul ia totul”.

Iar acest lucru se întâmplă pentru că societatea a făcut „eroarea colosală” de a permite bogaților să poată lua decizii cvasi-guvernamentale chiar dacă sunt cetățeni privați, a mai spus acesta.

Bill Gates și-a cunoscut soția la Microsoft

Bill Gates, 65 de ani, a cofondat Microsoft în anul 1975 împreună cu Paul Allen. Gates a renunțat la facultatea pe care o urma (Harvard) pentru companie și a condus-o până în anul 2000, când a devenit președinte, iar funcția de director general a ajuns la Steve Ballmer, unul dintre primii angajați ai Microsoft.

Bill Gates a rămas președinte al Microsoft până în anul 2014, iar în martie 2020 a părăsit consiliul de administrație al companiei.

Melinda French Gates, 56 de ani, care recent și-a adăugat numele de dinainte de căsătorie pe site-urile sale și pe social media, a crescut în Dallas și a studiat informatica și economia înainte să ajungă la Microsoft ca manager de produs, unde l-a cunoscut pe Bill Gates. Cei doi s-au căsătorit în anul 1994 în Hawaii.

În 2015, aceasta a fondat Pivotal Ventures, o companie de investiții concentrată pe femei și familii. În 2019, a publicat o carte, „The Moment of Lift” („Momentul ridicării” – n.r.), centrată pe împuternicirea femeilor.

Avere de 130 de miliarde de dolari

Bill Gates este în acest moment al patrulea cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată de revista Forbes la 130 de miliarde de dolari.

Nu este clar până în acest moment cum va fi împărțită averea, dar un alt divorț la nivel înalt, cel dintre Jeff Bezos – fondatorul Amazon – și soția sa MacKenzie a avut loc în 2019.

Precedentul Bezos?

Statul american Washington, unde se află atât Bezos, cât și Gates, este un stat în care proprietățile cuplurilor acumulate în timpul căsătoriei se împart teoretic în mod egal, dacă nu există un contract prenupțial în vigoare.

În cazul lui Bezos, acesta a rămas cu 75% din acțiunile sale la Amazon, iar fosta sa soție a primit 25%, valorând peste 30 de miliarde de dolari la acel moment.

Dar datorită creșterii masive a prețului acțiunilor din ultima perioadă, averea lui MacKenzie Scott este acum de aproape 60 de miliarde de dolari, chiar și după ce aceasta a donat 6 miliarde de dolari pentru cauze filantropice, conform Forbes.

Unde investește Bill Gates

Bill Gates deține puțin peste 1% din acțiunile Microsoft, iar la prețurile actuale acestea valorează aproximativ 20 miliarde de dolari.

De asemenea, cofondatorul Microsoft și soția sa dețin aproape 100.000 de hectare de teren agricol în SUA, fiind cei mai mari fermieri privați din țară.

Cea mai mare parte a averii lui Bill Gates este concentrată în vehiculul de investiții Cascade Investment.

Aceasta deține acțiuni la Berkshire Hathaway – conglomeratul condus de Warren Buffett, deține 47% în lanțul de hoteluri Four Seasons și are 14% din acțiunile căilor ferate canadiene.

De asemenea, deține 25% din conglomeratul Ecolab, care se ocupă de mediu, decontaminări, managementul apei etc. Această participație valorează peste 14 miliarde de dolari în acest moment.

Concomitent, Cascade are investiții în producătorul de echipamente agricole Deere, dealerul AutoNation, îmbuteliatorul FEMSA și producătorul de băuturi spirtoase Diageo, proprietarul brandurilor Johny Walker, Smirnoff și Captain Morgan, dar și al berii Guiness.

În fine, Cascade a investit și în TerraPower, o companie care produce reactoare nucleare.

Scandaluri multiple

Bill Gates a fost implicat în nenumărate scandaluri de-a lungul timpului. La listarea pe bursă a Microsoft, în 1986, acesta avea 49% din Microsoft, ceea ce l-a făcut multimilionar.

Însă ascensiunea rapidă a companiei a făcut ca acesta să devină cel mai bogat om de pe planetă.

Competitor nemilos, Bill Gates a fost acuzat atât de concurenții săi, cât și de autorități, de practici neconcurențiale.

În anii 80, Apple acuzat Microsoft că sistemul său de operare Windows copiază Macintosh. Apple a pierdut procesul după ce Steve Jobs a recunoscut că s-a inspirat, la rândul său, de la Xerox.

Bill Gates a spus atunci unul dintre citatele sale faimoase: „Cred că a fost mai mult că am avut amândoi acest vecin bogat numit Xerox și eu i-am spart casa să ca fur televizorul și am văzut că tu l-ai furat deja”.

În final, Microsoft a fost de acord să cros-licențieze brevetele sale cu Apple în 1998.

La acel moment, Microsoft a fost de acord să investească 150 de milioane de dolari în Apple, moment la care soarta Apple, care era aproape de faliment, s-a schimbat. Între timp, Apple a devenit cea mai valoroasă companie din lume, cu o capitalizare de 2.225 de miliarde de dolari, aceasta fiind urmată de Microsoft, cu 1.896 de miliarde la acest moment.

Abuz de poziție dominantă

În anii 90, Microsoft a fost acuzată de practici anticoncurențiale, după ce măsurile sale au scos de pe piață browserul Netscape.

Guvernul american a dat în judecată Microsoft, cerând spargerea companiei și chiar a câștigat în primă instanță. Guvernul a pierdut la apel, dar Microsoft a fost de acord să își schimbe practicile.

În Uniunea Europeană, Microsoft a fost amendată de mai multe ori de autoritățile antitrust.

Prima amendă, de 497 de milioane de euro a venit în anul 2004. În 2006, Comisia Europeană a mai acordat o amendă, de 280 de milioane de euro, în vreme ce în 2008 a venit o amendă suplimentară de 899 de milioane de euro.

În fine, în 2013 a venit o sancțiune de 561 de milioane de euro deoarece Microsoft nu a respectat o decizie anterioară de a oferi consumatorilor mai multe alternative de browser.

Procesele împotriva Linux

În anii 2000, Microsoft a mai fost acuzată că dorește să își elimine concurența prin procese împotriva Linux, un sistem de operare gratuit.

De altfel, de la Linux a venit și căderea Microsoft: Linux a ajuns foarte popular în zona de servere, în vreme ce sistemul de operare Android, care domină acum zona smartphone-urilor și tabletelor, este realizat pe baza Linux.

În anii 2010, Microsoft a încercat să intimideze producătorii Android prin procese și a ajuns la acorduri de licențiere a brevetelor sale către aceștia.

Din moment ce Android era gratuit, scopul era să le crească costurile de producție prin plata patentelor, astfel încât producătorii să folosească Windows Mobile sau Windows Phone pe dispozitivele lor. Dar acestea nu au avut succes, astfel că Microsoft a ieșit din competiție.

Vizat de teorii conspiraționiste

În fine, odată cu declanșarea pandemiei de coronavirus, Bill Gates a intrat în colimatorul conspiraționiștilor, aceștia acuzându-l direct că se află în spatele coronavirusului.

Acesta a apărut în Wuhan, China, iar studiile arată că mutațiile sale sunt naturale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News