TerraPower – fondată de Bill Gates în urmă cu 15 ani și PacifiCorp – deținută prin Berkshire Hathaway de Warren Buffet, au anunțat miercuri că vor alege locul exact pentru amplasarea reactorului până la sfârșitul anului.
Micile reactoare avansate, care funcționează cu combustibili diferiți față de cele tradiționale, sunt considerate de mulți drept o soluție pentru a completă energia solară și eoliană a statelor care se străduiesc să reducă emisiile de carbon, emisii care contribuie la schimbările climatice.
„Credem că Natrium va face jocurile în industria energetică”, a declarat Gates, în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o la Cheyenne, Wyoming.
„Acesta este drumul cel mai rapid și mai clar pentru a reduce emisiile de carbon. Energia nucleară este, în mod clar, parte din această strategie”, a declarat guvernatorul statului Wyoming, Mark Gordon. De altfel, Wyoming este statul american care produce și cel mai mult cărbune, mai notează sursa citată.
Ce aduce nou tehnologia Natrium
Natrium este un reactor rapid de 345 MW răcit cu sodiu, cu stocarea energiei pe bază de sare topită, care ar putea crește puterea sistemului la maximum de 500 MW.
TerraPower a precizat anul trecut că centralele sale vor costa aproximativ 1 miliard de dolari. La sfârșitul anului trecut, guvernul SUA a acordat TerraPower o finanțare inițială de 80 de milioane de dolari pentru a pune la punct tehnologia Natrium, angajând finanțări suplimentare pentru anii următori.
Chris Levesque, președintele și directorul executiv al TerraPower, a declarat că realizarea primei fabrici, care va implementa tehnologia Natrium, va dura circa șapte ani.
„Avem nevoie de acest tip de energie curată pe rețea în anii 2030”, a spus el jurnaliștilor.
Experții în energie nucleară au avertizat că reactoarele avansate ar putea avea riscuri mai mari decât cele convenționale. Combustibilul pentru multe reactoare avansate ar trebui să fie îmbogățit cu o rată mult mai mare decât cel convențional. Din această cauză, lanțul de aprovizionare cu combustibil ar putea fi o țintă atractivă pentru militanții care doresc să creeze o armă nucleară, se arată într-un raport recent, potrivit sursei citate.
Chris Levesque a spus însă că noile fabrici ar reduce riscurile de proliferare, deoarece elimină total deșeurile nucleare.