„Eu și cu soția mea, când mergem în sufragerie, spunem că de fapt ne retragem în muzeu. Ne plac lucrurile vechi și am colecționat și mobilă, și obiecte frumoase și vechi. Ele sunt valoroase pentru că au rezistat timpului și sunt unice. Acum se creează doar lucruri de serie”, explică Paul Pascu, învârtind cu atenție și ceva efort volanul crem al Citroenului din 1939.
Din spate, este aprobat de două doamne care se bucură de plimbare.
„Nici nu mai știu de când n-am mai urcat într-o mașină ca asta. Sau dacă am urcat vreodată. Pe vremuri, femeile nici nu prea conduceau mașini”, povestește una dintre ele, uitându-se pe fereastră la Bucureștiul înghițit de claxoane și panouri publicitare.
Plimbări cu mașina de epocă și amintiri din alte vremuri
Discuția tot alunecă într-o dulce amintire, delimitată pe alocuri de introducerea „pe vremea mea…”
Vremea lor, a acestor două bunici, a devenit pentru o seară și a tinerilor de 20 de ani, studenți sau angajați care și-au dedicat o seară celor singuri și de multe ori uitați.
Au jucat împreună bingo la un eveniment organizat de Asociația „Niciodată Singur” și în pauze s-au plimbat cu mașina de epocă. Un eveniment care a scos din rutina singurătății zeci de bătrâni al căror prag nu este călcat zile la rând de nimeni.
Doamna Simona poartă o pălărie elegantă, demnă de o nuntă regală. E un eveniment special până la urmă. Femeia zâmbește mult, intră în conversații ușor cu oricine și are grijă ca la final să ceară un număr de contact, că poate mai ține legătura. Este singură și se bucură atunci când mai aude pe cineva la telefon.
„Am fost casnică, dar toată viața mea am pregătit mese pentru multe persoane, petreceri cu familia și prietenii, mi-a plăcut mult”, povestește femeia.
E în elementul ei la jocul de bingo. Nu joacă, dar se bucură de hărmălaia din jur, de oamenii tineri care o învăluie cu atenția lor.
„Eu am fost și la nunta Principesei Margareta. Am fost cu soțul meu și la Versoix, acasă la Regele Mihai. Ne-a primit la poartă și am vorbit. Un om așa modest. Soțul meu a fost coleg de liceu cu el, bine, el fiind mai mare cu patru ani”, povestește femeia despre un alt „pe vremea mea”.
S-a strigat bingo! Premiul cel mare: o seară în compania bunicilor singuri
Recomandări
Ascensiunea lui Călin Georgescu, analizată de mai mulți experți: „Social media te convinge rapid, în câteva zile, dar fără profunzime”
„64… 32… 7…” Romică Țociu și Cornel Palade strigă numerele și așteaptă prima „linie” și apoi primul „bingo”. Toți se uită concentrați pe micile foi.
Premiile sunt un tricou și medalii. În realitate, premiul adevărat este seara asta senină, în care bătrânii singuri au atenția pe care o merită. Dumitru Necula adună o lână albastră într-un ghem, ajutând astfel doamnele la atelierul de împletit.
Pe masă stau moț multe fulare care așteaptă să fie cumpărate. Banii merg la Asociație pentru proiectele viitoare.
„Soția mea împletea, făcea multe lucruri. Și fața de masă din sufragerie e făcută de ea”, spune el, ca pentru un prieten vechi.
Bărbatul este singur-singurel de când i-a murit soția și copiii sunt plecați peste hotare. Se bucură de orice prilej în care poate să mai primească o vizită sau să meargă într-o excursie cu colegii din asociație. Anul ăsta a fost în prima excursie din viața sa.
Ștefan Dragomirescu e un fericit. Joacă bingo cot la cot cu nepoata sa Ioana. Chiar dacă și el e singur, își face de lucru la clubul pensionarilor în fiecare zi. În plus, își cultivă pasiunile: recită poezie, dansează, face sport.
„Secretul la mine este că nu fac excese la nimic. Eu, după șase seara, nu mai mănânc, numai în seara asta am făcut o excepție. Și dorm foarte bine. Dacă mai am 200 de metri și a ajuns autobuzul în stație, sigur nu-l pierd. Fac mișcare mereu”, povestește foarte tonic bărbatul de 84 de ani. ‘
Planul lui: să fie la fel de în putere măcar zece ani și să conducă și mașina.
Cei care doresc să contribuie la proiectele Asociației „Niciodată Singur” pot dona 2 euro prin SMS, trimițând textul „Singur” la 8844.
Citește și:
REPORTAJ: Cum să ajungi la 104 ani. Tanti Angelica Dragna ne-a spus secretul longevității sale: zeama de varză cu mămăligă
Roxana Ciuhulescu a construit case pentru nevoiași, înainte de nuntă! Pentru duminică și-a comandat tort în formă de mașină