Foto: Facebook Mircea Geoană
Diplomat de carieră, Mircea Geoană a fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României la Washington, cel mai tânăr ambasador al corpului diplomatic român. Apoi a ajuns ministru de Externe şi lider al Partidului Social Democrat.
Din 2006, este fondator şi preşedinte al Institutului Aspen România, membru în board-ul Institutelor Aspen din SUA, Italia şi Germania, potrivit aspeninstitute.org.
Politicianul şi diplomatul Mircea-Dan Geoană s-a născut la Bucureşti, la 14 iulie 1958. El absolvit cursurile Facultăţii de Mecanică, din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti. În perioada 1983-1990 a lucrat ca inginer la Trustul Energomontaj din Bucureşti. În 1987, s-a înscris la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti.
A intrat în corpul diplomatic în 1990, fiind repartizat ca referent în relaţia României cu Franţa. Un an an mai târziu, a fost numit director al Departamentului de Afaceri Europene, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
În 1992, a absolvit un curs de perfecţionare la prestigioasa „L’Ecole Nationale d’Administration de Paris”. A devenit director general al Direcţiei Generale pentru Asia, America Latină, Orientul Mijlociu şi Africa din cadrul MAE, iar în 1994 a absolvit cursul despre instituţii democratice al NATO.
În 1995, a fost numit director al Direcţiei Generale pentru Europa, America de Nord, America Latină, Asia, Africa şi Orientul Mijlociu. În perioada 1993-1995, Mircea Geoană a fost şi purtător de cuvânt al MAE.
În 1999, a absolvit cursurile Harvard Business School – Program de dezvoltare managerială a Grupului Băncii Mondiale. Din 2005, are un doctorat în economie mondială, la A.S.E.
A fost cel mai tânăr ambasador al corpului diplomatic român
În februarie 1996, a fost numit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României la Washington, fiind cel mai tânăr ambasador al corpului diplomatic român.
În decembrie 2000, Mircea Geoană a fost desemnat ministru al Afacerilor Externe, funcţie pe care a deţinut-o până în decembrie 2004.
Pentru câteva luni, în 2004, a asigurat din partea României preşedinţia Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).
În 2005, a îndeplinit mandatul de reprezentant personal al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru Georgia.
A intrat în PSD în 2001. A fost învins de Traian Băsescu în două rânduri, la Primăria Capitalei şi la Preşedinţie
Mircea Geoană a devenit membru al Partidului Social Democrat (PSD) în 2001, ocupând funcţia de vicepreşedinte al acestei formaţiuni (2001-2005).
În anul 2004, a candidat la alegerile pentru Primăria Capitalei. Apierdut din primul tur de scrutin în favoarea lui Traian Băsescu.
În 2004, Mircea Geoană a devenit senator de Dolj, preşedinte al Comisiei pentru Politică Externă a Senatului şi membru al Comisiei Parlamentului pentru Integrare Europeană.
A devenit preşedinte al PSD pe 21 aprilie 2005.
În mai 2009, Consiliul Naţional al PSD l-a desemnat drept candidatul Partidului Social Democrat la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2009.
pe La 1 decembrie 2009, Mircea Geoană, candidat al PSD la președinție, împreună cu liderul PNL, Crin Antonescu, cu Klaus Johannis, primarul Sibiului și cu cel al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, au semnat „Parteneriatul pentru Timișoara”, un acord prin care edilul Timișoarei îl sprijină pe candidatul PSD la președinție.
Mircea Geoană a considerat acest pact un „moment de reconciliere istorică” dar la momentul anunțării acestui acord în Piața Operei s-au strâns câteva mii de timișoreni, membrii ai PSD, dar și ai PDL și revoluționari, cei din urmă l-au huiduit pe Geoană și nu l-au lăsat să-și țină discursul în Piața Operei. În zonă a fost desfășurate forțe de ordine pentru a menține distanța între cele două tabere.
La alegerile prezidenţiale din 2009, în primul tur a câştigat 31,15% din voturi şi a intrat în turul al doilea al prezidenţialelor, cu Traian Băsescu, care a primit atunci 32,44% din voturi.
În turul doi, Mircea Geoană a pierdut alegerile prezidenţiale, pe 6 decembrie 2009. Potrivit datelor centralizate de BEC, Mircea Geoană, a fost votat de 5.205.760 de alegători, adică 49,66%, în timp ce contracandidatul său, Traian Băsescu, a obţinut 5.275.808 voturi, reprezentând 50,33%.
A pierdut şefia PSD, în faţa lui Victor Ponta. Ulterior, a fost dat afară din partid
În februarie 2010, Mircea Geoană şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la conducerea Partidului Social Democrat dar a pierdut, în faţa lui Victor Ponta.
La 14 noiembrie 2011, Biroul Permanent Naţional al PSD a decis, în unanimitate, excluderea sa din partid pentru încălcarea statutului partidului, iar câteva zile mai târziu la 22 noiembrie 2011, Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis excluderea lui Mircea Geoană din partid.
Ulterior, şi-a lansat o platformă apolitică, numită „România noastră”, cu scopul declarat de „a aduna energiile pozitive din societate pentru o Românie dezvoltată”.
A revenit în PSD în octombrie 2012, unde a rămas până în noiembrie 2014. În aprilie 2015, Mircea Geoană a lansat Partidul Social Românesc. În decembrie 2017, partidul a organizat un congres în cadrul căruia s-a luat decizia de a se autodesfiinţa.