Cercetătorii descoperă anual între două și patru noi tulpini virale care apar ca urmare a imixtiunii umane în natură și oricare dintre acestea poate genera o pandemie, a declarat Lovejoy, profesor la George Mason University și membru al United Nations Foundation, pentru publicația britanică.
Această pandemie este consecința intruziunii noastre constante și excesive în natură, a traficării animalelor sălbatice și în particular a vânzării lor în piețe. Era de așteptat să se întâmple așa ceva. Era doar o chestiune de timp.
Prof. Thomas Lovejoy:
Piețe în care animale vii și sacrificate sunt vândute laolaltă cu fructe și legume, într-o igienă precară, funcționează pe tot teritoriul Asiei și Africii și reprezintă o sursă de venit și de aprovizionare pentru sute de milioane de oameni.
Sunt comercializate acolo animale crescute în gospodării și destinate consumului, dar și animale sălbatice care nu ar trebui să existe pe tarabe.
Prof. Lovejoy spune că introducerea unei singure reguli în aceste piețe – și respectarea ei – ar scădea semnificativ riscul de transmitere a virusurilor de la animale la oameni: separarea animalelor sălbatice de cele crescute în gospodării.
În acest fel, agenții patogeni prezenți în organismul sălbăticiunilor nu ar mai găsi cu ușurință un intermediar în drumul lor către gazda umană.
Nu militez pentru închiderea acestor piețe, deși e soluția ideală, dintr-un singur motiv: le-ar lua locul piețele ilegale, clandestine, pe care e și mai greu să le controlezi. Prin urmare, susțin introducerea de reguli care să minimeze riscurile.
Prof. Thomas Lovejoy:
Întâmplarea face ca tocmai Africa, unul dintre locurile unde astfel de piețe sunt tradiționale, să fie printre cele mai lovite de prăbușirea economică generată de criza COVID.
Impactul pandemiei asupra economiei globale va fi de 1 trilion de dolari, conform Forumului Economic Mondial, populația săracă urmând să resimtă cel mai acut lovitura financiară. Iar în Africa se estimează că vor fi pierdute jumătate dintre locurile de muncă.
Nu e răzbunarea naturii, cum greșit susțin anumite voci, ci ne-am făcut-o singuri. Pe viitor, dacă vrem să evităm astfel de pandemii, trebuie să tratăm natura cu mai mult respect.
Prof. Thomas Lovejoy: