Unele persoane se infectează cu coronavirus și nu manifestă niciodată simptome, în timp ce altele se îmbolnăvesc atât de rău, încât necesită spitalizare urgentă într-o unitate de terapie intensivă.

În mod clar, oamenii răspund foarte diferit la infecția cu COVID-19, iar un nou studiu sugerează că indicii despre aceste variații individuale pot fi găsiți în sângele pacienților.

Cercetătorii de la Charité Universitätsmediz din Berlin au folosit tehnici analitice de ultimă generație pentru a determina nivelurile diferitelor proteine ​​găsite în plasma sangvină colectată de la 31 de bărbați și femei. Pacienții au primit tratament pentru COVID-19 pentru diferite grade de severitate

Un total de 27 de proteine ​​din sânge au fost asociate cu severitatea bolii. Aceste proteine ​​includ factori de coagulare și regulatori ai inflamației. De exemplu, unele proteine ​​acționează asupra interleukinei 6, o moleculă care este asociată cu simptome severe de COVID-19.

Acești biomarkeri au fost apoi verificaţi într-un alt grup de 17 pacienți cu COVID-19 și un grup de control de 15 persoane sănătoase pentru a valida cât de bine nivelurile acestor proteine ​​ar putea prezice evoluția bolii.

S-a dovedit că semnăturile de expresie proteică pentru fiecare pacient puteau fi folosite pentru a clasifica și cu precizie pacienții în diferite stadii ale bolii, în conformitate cu criteriile Organizației Mondiale a Sănătății pentru COVID-19.

”Aceste rezultate pun bazele a două aplicații foarte diferite. O posibilă utilizare viitoare ar fi prognosticul bolii” – a explicat, într-un comunicat de presă, prof. dr. Markus Ralser, directorul Institutului de Biochimie Charité, care este, de asemenea, lider de grup la Institutul Francis Crick din Londra.

Un test de sânge care ar putea diagnostica severitatea bolii pentru COVID-19

Un test de sânge făcut din timp ar permite medicilor să afle dacă un pacient cu COVID-19 va dezvolta sau nu simptome severe.

Acest lucru ar putea salva vieți: cu cât medicii știu cât de curând pacienții vor avea nevoie de îngrijire la terapie intensivă, cu atât sunt mai bune șansele lor de supraviețuire.

COVID-19 este o boală foarte complicat de gestionat, din cauza gradului ridicat de incertitudine și a variației individuale. Dar, dacă ar exista o modalitate de a evalua modul în care patologia unui pacient progresează într-o manieră obiectivă, medicii ar fi, cu siguranță, mai bine echipați pentru a oferi un tratament adecvat.

Acesta este motivul pentru care profilul biomarkerilor unui pacient este atât de valoros: poate picta un tablou precis despre cum progresează boala pacientului, indiferent de simptomele acestuia.

În viitorul nu atât de îndepărtat, testele de sânge ar putea deveni un instrument comun de diagnosticare pentru COVID-19. Dacă un pacient are biomarkeri ”fierbinți”, medicul ar putea transfera imediat pacientul într-o unitate de terapie intensivă, deși poate simptomele nu par așa de grave la prima vedere.

În continuare, cercetătorii intenționează să valideze metoda de diagnostic a biomarkerului cu un număr mai mare de pacienți. Rezultatele au fost raportate în revista științifică Cell.

LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea, bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News