Într-un comunicat transmis de BioNTech, dezvoltarea unui vaccin adaptat face parte din procedura standard a companiei pentru noile variante. Studiul cu privire la eficienţa vaccinului iniţial este menţinut, însă compania farmaceutică încearcă să câştige timp prin adaptarea formulei vaccinului.

„Primii pași în dezvoltarea unui potențial nou vaccin se suprapun cu cercetările necesare pentru a evalua dacă va fi nevoie de un nou vaccin”, a precizat BioNTech.

Anterior, BioNTech declarase, vineri, că așteaptă mai multe date de laborator în următoarele două săptămâni pentru a stabili dacă este nevoie de un vaccin adaptat pentru Omicron.

De celalaltă parte, compania Moderna a anunțat vineri că plănuiește să dezvolte o doză de rapel specifică pentru noua variantă Omicron.

Varianta Omicron a fost confirmată până acum în opt țări din Europa, dar și în Africa, Asia și, recent, în America de Nord – Canada.

Experții OMS au atras luni atenția că noua variantă Omicron a coronavirusului prezintă „un risc foarte ridicat” la nivel mondial, care ar putea avea „consecințe grave” în unele zone, însă au precizat că, deocamdată, există numeroase incertitudini cu privire la pericolul pe care-l reprezintă noua tulpină şi la transmisibilitatea acesteia.

Omicron are un număr mare de mutații și pare să se răspândească mai ușor decât celelalte variante ale coronavirusului, inclusiv Delta, în prezent dominantă şi deja foarte contagioasă. Oamenii de știință încearcă să înțeleagă dacă este mai alarmantă decât alte versiuni ale virusului.

Încă nu este clar ce nivel de protecție oferă vaccinurile existente sau cât de repede se răspândește Omicron.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News