Scandalul a pornit după ce Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat public că personalul medical nu și-au primit banii  pentru activitatea din centrele de vaccinare. 

„Un funcționar public este de vină”, a răspuns atunci ministrul. El a explicat că vinovatul, al cărui nume nu l-a rostit, „trebuia să completeze o hârtie, să o semneze şi să o trimită”, dar nu a făcut-o.

Spotmedia.ro a publicat azi documentul cu pricina, semnat de Amalia Șerban, directorul adjunct al Direcției de Asistență Medicală, Medicină de Urgență și Programe de Sănătate Publică. De altfel, numele acesteia a fost vehiculat de Hotnews.ro, la momentul scandalului, ca fiind funcționarul la care se referă ministrul. 

„Nu poți să dai vina pe un singur funcționar”

Contactată de sursa citată, Amalia Șerban a explicat că bani în buget au intrat din 12 martie, „deci oricum până atunci nu aveam cum să împart ce nu aveam”, iar hârtia respectivă este doar o mică parte a unui întreg proces birocratic.

„E un proces foarte, foarte lung, pentru că propunerea noastră de anul trecut ca autoritățile locale să primească direct de la bugetul de stat banii și să plătească medicii nu a fost acceptată. Și s-a mers pe acest sistem minister – DSP – autorități locale – centre de vaccinare”, a spus directorul adjunct al Direcției Asistență Medicală.

Întrebată dacă la ea s-a referit Vlad Voiculescu atunci când a spus de funcționarul care e de vină, Amalia Șerban a spus că nu știe.

„Ideea e că nu poți să dai vina pe un singur funcționar când mai ai alți 2-3-4 oameni pe circuitul de semnare a documentelor și pe luarea deciziilor. Eu am avut o colaborare bună și în 2016 cu dl ministru, și acum. Nu pot să spun că avem divergențe, ba dimpotrivă. Important e să se rezolve lucrurile și ca oamenii să-și primească banii. Celelalte vin și trec”, a spus Amalia Șerban

Iată tot circuitul și etapele de care a depins plata pentru personalul din centrele de vaccinare, reconstituite de Spotmedia.ro: 

Pe 15 ianuarie 2021 Guvernul emite OUG pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID 19.

Pe 29 ianuarie, cu două săptămâni mai târziu, Ministerul Sănătății emite Ordinul de Ministru nr 72/2021, pentru plata acestor drepturi bănești.

Până pe 15 februarie, DSP-urile au avut termen să îndeplinească prevederile din ordin și au trimis documentele pentru plată.

Pe 2 martie e adoptat în Parlament bugetul de stat pe 2021. Pe 8 martie e promulgat de președintele Klaus Iohannis și pe 9 martie decretul e publicat în Monitorul Oficial.

După verificarea documentelor trimise de DSP-uri, directorul adjunct al Direcției de Asistență Medicală, Medicină de Urgență și Programe de Sănătate Publică, Amalia Șerban, a emis (așa cum se vede în poza documentului) referatul pentru aprobarea plății care poartă numărul de înregistrare 401/04.03.2021.

Abia pe 10 martie, după 7 zile, acest document este aprobat la cabinetul ministrului, de secretarul de stat Andreea Moldovan.

De la acest moment, traseul e următorul: referatul se întoarce la Amalia Șerban, la Direcția de Asistență Medicală, Medicină de Urgență și Programe de Sănătate Publică, după care este trimis la Direcția Economică, de unde pleacă la Ministerul de Finanțe, care aprobă ca banii să plece la DSP-uri, de unde sunt virați către autoritățile locale și apoi ajung la personalul medical.

Între 10 și 15 martie, momentul când coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă vorbește public de situație și cere urgent să fie rezolvată, traseul referatului este neclar.

Știm că pe 12 martie bugetul devine operațional și sunt discuții între Direcția Asistență Medicală și Direcția Economică dacă să fie sau nu așteptată trimestrializarea bugetului. 13 și 14 martie au fost zile de weekend și apoi pe 15 dimineața discuțiile au continuat la Ministerul Sănătății, dar deja scandalul a devenit public.

Toate detaliile, pe Spotmedia.ro

Urmărește-ne pe Google News