• Cinci hoteluri din Otopeni și două firme de catering trebuie să primească din partea primăriei 3,2 milioane de lei, însă vor primi săptămâna viitoare abia 1,6 milioane, căci primarul din Otopeni susține că doar atât a primit de la DSP Ilfov
  • Un mic producător de echipamente medicale din Zalău așteaptă de 30 de zile ca Spitalul Județean de Urgență din Zalău să plătească suma de 130.000 de lei

Sursele citate au preferat protecția anonimatului, de teama represaliilor autorităților. Acestea au povestit însă, pentru Libertatea, că situația se degradează de la o zi la alta.

Managerul unei companii din domeniul hotelier din Otopeni spune că are de încasat de la primărie 200.000 de lei pe serviciile oferite, iar o altă persoană spune că are de încasat 90.000 de lei.

Unul dintre patroni se arată indignat de modul în care autoritățile duc hotelierii “cu zăhărelul”.

Știu deja 3-4 persoane în aceeași situație. De la Direcția de Sănătate Publică ni se spune că banii au fost virați către primării, dar primăria spune că trebuie să facă rectificare de buget pentru a putea să ne dea banii.

Manager de hotel:

“Am fost în audiență, iar domnul primar (Constantin Silviu Gheorghe – n.r.) a fost foarte iritat. Mi-a spus că se va ocupa până la 31 mai, dar nu s-a rezolvat, suntem deja în iunie, facturile se tot adună. Nu știu ce să mai fac…”, spune o altă persoană.

Primarul dă vina pe DSP și pe Prefectură

Banii trebuie să fie primiți de la Primăria Otopeni, condusă din anul 1996 de liberalul Constantin Silviu Gheorghe, aflat la al șaselea mandat consecutiv.

Libertatea l-a contactat pe edil, pentru a afla punctul său de vedere.

Primarul dă vina pe Direcția de Sănătate Publică (DSP) Ilfov și pe Prefectură și spune că nu a avut nici un rol direct în gestionarea pandemiei, fiind doar un intermediar la plata banilor.

Săptămâna viitoare le dau banii. Eu am zis încă de acum trei luni că este o prostie să treacă acești bani prin noi, trebuia direct ca DSP-ul să facă contracte cu ei. Noi a trebuit să parcurgem toată această procedură privind rectificarea bugetară conform Codului Administrativ.

Primarul din Otopeni, Constantin Silviu Gheorghe:

Acesta spune că este vorba de cinci unități locative și două firme de catering, suma totală care trebuie plătită fiind de 3,2 milioane de lei.

Numai că va achita doar 1,6 milioane de lei, deoarece susține că atât a primit de la DSP.

Teodor Gabriel Negulescu, șeful DSP Ilfov, nu a putut fi contactat pentru precizări.

Spitalele nu plătesc pentru echipamentele medicale

Nu doar hotelurile primesc banii cu întârziere, ci și mai mai multe firme producătoare de echipamente, care acuză că spitalele nu și-au achitat facturile.

Spitalul Județean de Urgență din Zalău are o datorie de 130.000 de lei către un mic producător de echipamente medicale, pentru 17.750 de halate de unică folosință livrate.

Ei spun că n-au bani, că așteaptă rectificarea bugetară, dar eu ce vină am?!

Proprietară de firmă:

Aceasta spune că întârzierea este deja de 30 de zile.

Șomajul tehnic, primit cu țârâita

Și în cazul șomajului tehnic, plățile s-au făcut cu mare greutate. Inițial, Violeta Alexandru – ministrul muncii, dădea garanții că șomajul tehnic aferent lunii martie se va plăti până la jumătatea lunii aprilie.

Acest termen nu a fost respectat, iar multe firme s-au plâns la acel moment.

Ulterior, în luna mai, Violeta Alexandru declara că statul a făcut plățile, dar angajatorii sunt cei care nu au virat banii către salariați.

“Sunt şi semnale de la oameni care spun că nu au primit banii pentru şomajul tehnic pentru luna martie. Toţi cei care au această problemă trebuie să facă de urgenţă plângere la inspectoratele teritoriale de muncă din judeţul în care îşi desfăşoară activitatea.

Am avut conferinţă cu toate aceste inspectorate şi am găsit o instituţie care trata cu prea mare lejeritate afluxul de plângeri care venea de la oameni”, acuza, la acel moment, ministrul muncii, potrivit Capital.ro.

Aceasta a mai spus că vor fi verificate toate cererile și vor fi sancționate firmele care au dorit să obțină plăți duble de la stat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News