Ședința online a Biroului Național, convocată de echipa lui Dan Barna, a început la ora 12.00, iar votul pentru desecretizarea înregistrării în care Cioloș a amenințat cu plecarea din partid ar fi fost dat în unanimitate.

„Membrii Biroului Național decid în unanimitate publicarea internă a tuturor înregistrărilor ședințelor care nu conțin excluderi, suspendări, tactici de negociere, strategie politică”, scrie în decizia conducerii USR, potrivit hotnews.ro. De asemenea, ar trebui desecretizate ședințele care au avut loc după alegerea lui Dacian Cioloș ca președinte al partidului, respectiv cele din octombrie până în prezent.

Potrivit deciziei Biroului Național, nu vor fi făcute publice ședințele care conțin excluderi, suspendări, strategie, negocieri și tactici politice.

Momentul în care înregistrarea ședinței de joi va fi transmisă membrilor USR, pe platforma internă a formațiunii, nu a fost încă stabilit, existând discuţii referitoare la respectarea regulamentului general privind protecția datelor (GDPR).

Înaintea şedinţei de duminică, Dacian Cioloş le-a transmis colegilor un mesaj pe unul dintre grupurile interne. Liderul partidului a afirmat că întrunirea de duminică are ca singur scop „descoperirea cuvântului demisie în ultima şedinţă (cea de joi, n.r.)”.

„Vă spun eu ce am spus joi şi voi spune şi mâine (luni, n.r.) ca să fie foarte clar: dacă nu există susţinere în Biroul Naţional pentru principiile şi măsurile propuse, mandatul meu de preşedinte nu mai are sens. Şi voi continua să lupt pentru acele principii alături de voi, ca simplu membru. Susţin 100% desecretizarea tuturor şedinţelor de partid şi transparentizarea trebuie să fie un deziderat permanent în politica noastră internă”, le-a transmis Dacian Cioloş colegilor săi de partid.

Biroul Național, dominat de membrii echipei fostului lider al formațiuni, Dan Barna, a fost convocat de Cătălin Drulă, Ionuţ Moşteanu, Vlad Botoş, Claudiu Năsui, Cristina Prună, Adrian Echert, Stelian Ion, Silviu Dehelean, Lucian Stanciu – Viziteu, Liviu Mălureau, Radu Miruta, Radu Panait şi Radu Mihaiu, care reprezintă o treime din membrii BN al USR. Ședința avea un singur punct pe ordinea de zi: votarea deciziei de publicare în interiorul USR a înregistrării şedinţei Biroului Naţional de joi, 3 februarie.

De la ce a pornit conflictul intern

Întregul scandal în USR a început joi, după ce Dacian Cioloș şi-a prezentat programul de preşedinte pentru următorii 2 ani. Documentul cuprinde măsuri radicale și reforme interne pe care parte dintre liderii formaţiunii le consideră de neacceptat.

Potrivit unor surse din partid, citate de G4Media.ro, Cioloș a cerut un vot pentru programul său până luni. În cazul în care Biroul Național nu îi va accepta programul, Dacian Cioloș le-ar fi spus colegilor săi că va demisiona din funcția de președinte al formațiunii.

Gestul radical al lui Cioloș s-ar fi produs pe fondul tensiunilor dintre acesta și Biroul Național, care este controlat de foștii lideri ai USR, simpatizanți ai lui Dan Barna.

Între cele două tabere, USR și PLUS, s-ar fi înregistrat constant fricțiuni, inclusiv după ce a fost ținut congresul în urma căruia Cioloș a fost ales președinte al formațiunii. Potrivit surselor G4Media, Cioloș îi acuză pe foștii USR-iști că îi blochează inițiativele, în timp ce aceștia îi reproșează lipsa de inițiativă.

Printre reformele interne solicitate de Dacian Cioloș se numără: schimbarea statutului partidului, înlocuirea actualului secretar general (care face parte din echipa Barna), stoparea excluderilor din partid pe motiv de delict de opinie, pregătirea unui guvern din umbră și transparentizarea ședințelor Biroului Național.

Cioloș a mai propus și organizarea unui congres extraordinar și modificarea statutului partidului, astfel încât votul pe liste pentru diferitele organisme colegiale să fie proporțional.

Mai mult, Dacian Cioloș a cerut dublarea Biroului Național cu membri din societatea civilă și mediul de afaceri, ceea ce ar dilua puterea acestui organism de conducere, controlat de echipa lui Dan Barna.

Liderul USR a declarat pentru Libertatea că nu se pune problema să plece din formațiunea pe care o conduce de la 1 octombrie 2021, dacă nu îi va fi acceptat programul de reforme interne pe care l-a propus.

„Nu plec din partid, nu pun condiții, dar cer colegilor să aleagă între creștere și dezvoltare și stagnare și închiderea partidului într-un cerc foarte restrâns de oameni”, a spus Dacian Cioloș, pentru Libertatea.

Vineri seară, vicepreşedintele USR Cătălin Drulă a anunțat că în eventualitatea unei demisii din partea lui Cioloș din funcția de președinte, va prelua conducerea formaţiunii, aşa cum prevede statutul partidului.

„Eu nu am candidat la ultimele alegeri. Am avut această competiţie între Dacian Cioloş şi Dan Barna. Este o regulă statutară care spune că dacă, din orice motiv, rămânem fără preşedinte, preia vicepreşedintele cu cele mai multe voturi, care, în cazul acesta, sunt eu. Dacă va fi nevoie, voi face acest rol, îmi voi face datoria de a conduce partidul. Datoria unui lider – oricare ar fi el – este să dea mesaje de încredere”, a declarat Cătălin Drulă la B1 TV.

„A fost destul de şocant acest moment care s-a întâmplat ieri (joi, n.r.), încă încercăm să-l lămurim”, a precizat Drulă, referindu-se la anunțul lui Dacian Cioloş privind eventuala sa demisie de la șefia formațiunii.

 
 

Urmărește-ne pe Google News